Επιμέλεια: Δανάη Αλεξάκη, Λάμπρος Καραγεώργος, Στέλιος Παπαπέτρος

Λύσεις στα προβλήματα των καιρών

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 11:20
UPD:17:29
A- A A+

Toυ Λάμπρου Ρόδη
[email protected]

Η ασφαλιστική αγορά είναι εδώ για τα δύσκολα. Μια φράση, διά στόματος του προέδρου της ΕΑΕΕ Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, που φανερώνει ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά εκ του αντικειμένου της έχει εμπειρία στο πώς να διαχειρίζεται τον κίνδυνο και τα αναπάντεχα γεγονότα και επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στο «τεστ» της πρώτης φάσης του Covid - 19 στην Ελλάδα. «Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως μάλλον μιλάμε για μια νέα πραγματικότητα παρά για μια προσωρινή κατάσταση που θα τελειώσει και θα γυρίσουμε στην παλιά μας ζωή» τονίζει στη «Ν», παραθέτοντας όλες εκείνες τις συνήθειες που ήρθαν για να μείνουν, με το σύνολο του κλάδου να επικεντρώνει τις δυνάμεις του στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και την επανεκκίνηση της οικονομίας, στην κλιματική αλλαγή, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να αυξάνονται και να στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, ενώ την ίδια ώρα περιμένει από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της για φοροαπαλλαγή των ασφαλίστρων κατοικίας. Η πορεία της οικονομία, πάντως, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του ιού. Η τρέχουσα υγειονομική κρίση προκαλεί βαριές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση βραχυπρόθεσμα και θα επηρεάσει σημαντικά τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα, σημειώνει στη «Ν» ο έμπειρος Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Την ίδια ώρα, έπειτα από πολλά χρόνια διαρκών μεταρρυθμίσεων, μεταβολών και σημαντικότατων αλλαγών στη δομή άσκησης του επαγγέλματος, η ασφαλιστική διαμεσολάβηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα μεγάλη πρόκληση, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Μια μετάβαση η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την ενσωμάτωσή της στην καθημερινότητα του ασφαλιστικού γραφείου και των επαγγελματιών, υπηρεσίες που να εξυπηρετούνται και να στηρίζονται μέσα από ιντερνετικά «εργαλεία».

Το συνταξιοδοτικό είναι, επίσης, ένα μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό. Το νέο τοπίο έρχεται το 2021, καθώς η κυβέρνηση προωθεί το σύστημα του «ατομικού κουμπαρά», δηλαδή την πλήρη κεφαλαιοποίηση, στον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης. Οι αλλαγές αναμένεται να είναι σαρωτικές και να θεμελιώσουν μια νέα πραγματικότητα στην ασφάλιση, με οδηγό το σκανδιναβικό μοντέλο. Βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης, που προτείνει και η Επιτροπή Πισσαρίδη, είναι οι εισφορές που θα καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στο νέο επικουρικό να μη χρησιμοποιούνται για τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, αλλά να κεφαλαιοποιούνται στον ατομικό τους «κουμπαρά», ώστε να πληρωθούν οι δικές τους συντάξεις στο μέλλον.

Παράλληλα, η χώρα εναρμονίζεται με το λεγόμενο PEPP, μια ατομική ιδιωτική ευρωπαϊκή σύνταξη, η οποία προβλέπεται να λειτουργεί σε εθελοντική βάση αποκλειστικά και μόνο με συμπληρωματικό ρόλο στα εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα. Στον πυρήνα του πολύπλοκου εγχειρήματος είναι η ενιαία αγορά εργασίας και προϊόντων, που λειτουργεί εντός της Ε.Ε., και το ζητούμενο, να υπάρξει ένα ασφαλιστικό προϊόν που θα μπορεί ο εργαζόμενος να το μεταφέρει από χώρα σε χώρα.

Στο νέο αυτό τοπίο, το σύνολο του κλάδου είναι έτοιμο να αναλάβει ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των καιρών. 

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ασφάλειες