Επιμέλεια: Δανάη Αλεξάκη, Λάμπρος Καραγεώργος, Στέλιος Παπαπέτρος

Η ασφαλιστική αγορά είναι εδώ για τα δύσκολα

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 11:15
UPD:17:28
A- A A+

Του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου*

Ο κορονοϊός ήρθε ξαφνικά και άλλαξε πολλά πράγματα που για χρόνια θεωρούσαμε δεδομένα. Ο τρόπος ζωής μας περιορίστηκε από πολλές απόψεις και κληθήκαμε πολύ γρήγορα να βρούμε τρόπους να λειτουργούμε διαφορετικά και κυρίως «από απόσταση», τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά εκ του αντικειμένου της έχει εμπειρία στο πώς να διαχειρίζεται τον κίνδυνο και τα αναπάντεχα γεγονότα και επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στην πρώτη και πιο δύσκολη φάση που περιελάμβανε και το lockdown. Οι προκλήσειςπου αντιμετωπίσαμε ως εταιρείες ήταν αρκετές και σε διαφορετικά επίπεδα:

  1. Να συνεχίσουμε να λειτουργούμε κανονικά. Πολύ γρήγορα έπρεπε να περάσουμε από το παραδοσιακό μοντέλο εργασίας σε καθεστώς τηλεργασίας, το οποίο για να γίνει χρειάζεται οργάνωση, εξοπλισμό, επικοινωνία και πολλά άλλα. Είναι ένα έργο που γίνεται πιο δύσκολο όταν μιλάμε για εταιρείες που μετρούν μερικές εκατοντάδες εργαζόμενων. Ανταποκριθήκαμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ήδη από τις πρώτες μέρες του lockdown. Το ίδιο ισχύει και για την επαφή του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή με τον πελάτη, μία επαφή που έπρεπε να γίνει πλέον online. Ευτυχώς, εν έτει 2020 η τεχνολογία έχει μεγάλες δυνατότητες και εργαλεία, για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα.
  2. Να εξηγήσουμε στους ασφαλισμένους μας τι καλύπτουμε σε αυτή τη συγκυρία. Επίσης περίπλοκο εγχείρημα, καθώς κάθε εταιρεία, κάθε κλάδος, κάθε συμβόλαιο είναι διαφορετικό. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και κάθε εταιρεία ξεχωριστά, γρήγορα έριξαν φως στο τοπίο, ώστε κάθε ασφαλισμένος να γνωρίζει τι καλύπτει το συμβόλαιό του. Ειδικά για τον Κλάδο Ζωής & Υγείας, για τον οποίο αρχικά επικράτησε σύγχυση, ξεκαθαρίσαμε ότι η πλειονότητα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων καλύπτει τους ασφαλισμένους για τον κίνδυνο του ιού Covid-19. Τα περισσότερα συμβόλαια Ζωής καιΥγείας δεν εξαιρούσαν την κάλυψη του κινδύνου της πανδημίας, αλλά ακόμα και σε εκείνα που την προέβλεπαν, η εξαίρεση της πανδημίας άρθηκε ή ανεστάλη.
  3. Να διατηρήσουμε ή τουλάχιστον να συγκρατήσουμε τη μείωση στην παραγωγή. Η κρίση ξεκίνησε από υγειονομική, για να γίνει μέσα σε λίγες ημέρες και οικονομική. Στο δίλημμα υγεία ή οικονομία γρήγορα όλοι καταλάβαμε ότι η απάντηση είναι και τα δύο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαλέξουμε. Η ασφαλιστική αγορά υπέστη μείωση στην παραγωγή 4,5% το α’ εξάμηνο του 2020, όπως ήταν φυσικό σε ένα γενικευμένο περιβάλλον ύφεσης, η οποία ανήλθε σε 7,9%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η μείωση στον κλάδο δεν ήταν μεγάλη, γεγονός που αποδεικνύει την αξία και τη χρησιμότητα της ασφάλισης για τους πολίτες.
  4. Να συνεισφέρουμε. Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και της οικονομίας και είναι παρών σε κάθε μεγάλο γεγονός. Ήδη από τις πρώτες ημέρες της επιδημίας στην Ελλάδα, τόσο η Ένωση όσο και οι εταιρείες στήριξαν το σύστημα υγείας με χορηγίεςκαι δωρεές.

Οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν και περάσαμε το «τεστ» της πρώτης φάσης του Covid-19 στην Ελλάδα με επιτυχία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν δυσκολίες, εμπόδια και άλλα. Και ήδη βρισκόμαστε σήμερα, εν μέσω του δεύτερου κύματος, να εργαζόμαστε για την επόμενη μέρα. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως μάλλον μιλάμε για μια νέα πραγματικότητα παρά για μια προσωρινή κατάσταση που θα τελειώσει και θα γυρίσουμε στην παλιά μας ζωή.

Αυτό για εμάς σημαίνει:

  • Η τηλεργασία και οι πωλήσεις από απόσταση ήρθαν για να μείνουν. Να μη ξεχνάμε όμως ότι ο ρόλος του επαγγελματία ασφαλιστή είναι και θα παραμείνει σημαντικός, αρκεί και αυτός να ψηφιοποιήσει τις εργασίες του. Πρέπει να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη νέα πραγματικότητα αυξάνοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητά μας. Είναι μεγάλη ευκαιρία να προωθήσουμε τις καλές πτυχές της από απόσταση εργασίας, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, την παραγωγικότητα αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ασφαλιστικής βιομηχανίας.
  • Η οικονομία έχει περάσει σε υφεσιακή περίοδο, η ανεργία αυξάνεται και υπάρχει αναταραχή στις κεφαλαιαγορές. Πρέπει να γνωρίζουμε το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε και να προσαρμόζουμε τη στρατηγική και τα προϊόντα μας.
  • Οι ανάγκες της κοινωνίας αλλάζουν και πρέπει ο ασφαλιστικός κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο να δει αν, πώς και με τι όρους και προϋποθέσεις μπορεί να δώσει καλύψεις για παρόμοια, μεγάλης κλίμακας γεγονότα. Για παράδειγμα, η ασφάλιση διακοπής εργασιών επιχειρήσεων σε πιθανά lockdown κ.ά. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τα ευρωπαϊκά όργανα και τον ασφαλιστικό κλάδο.

*Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Επιπλέον μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας παραμένουν ανοιχτά. Για παράδειγμα η πορεία της κλιματικής αλλαγής δεν σταμάτησε. Ενώ εμείς στρέφουμε την προσοχή και τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και την επανεκκίνηση τηςοικονομίας, η κλιματική αλλαγή προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Βλέπουμε τις επιπτώσεις ανά τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να αυξάνονται και να στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Είδαμε τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που προκάλεσαν καταστροφές στην Εύβοια, την Καρδίτσα και άλλα μέρη της χώρας. Δεν είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για τέτοια γεγονότα και δυστυχώς το Κράτος δεν έχει αποθέματα για να καλύπτει τέτοιες ζημιές. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της για φοροαπαλλαγή των ασφαλίστρων κατοικίας.

Το συνταξιοδοτικό είναι, επίσης, ένα μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό. Ζούμε πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, άρα χρειαζόμαστε σύνταξη για περισσότερα χρόνια. Οι συντάξεις που δίνει το Κράτος έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και με τα οικονομικά και δημογραφικά δεδομένα πιο πιθανό είναι να μειωθούν περαιτέρω παρά να αυξηθούν. Χρειάζεται άρα να ενεργοποιηθεί και να ενθαρρυνθεί η συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση.

Έχουμε δημόσια εκφραστεί υπέρ της δημιουργίας ενός πραγματικού συστήματος τριών πυλώνων με έντονη την παρουσία του κεφαλαιοποιητικού συστήματος που σήμερα ουσιαστικά απουσιάζει - προσέγγιση την οποία ασπάζεται και η επιτροπή Πισσαρίδη, σύμφωνα μετο πόρισμα που βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, μεταξύ άλλων, ενισχύεται η συσσώρευση κεφαλαίων προς επένδυση που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία.

Η Ιδιωτική Ασφάλιση μπορεί να παίξει έναν πολύ θετικό ρόλο τόσο μέσα από τις ομαδικές-επαγγελματικές ασφαλίσεις όσο και μέσα από τα ατομικά συμβόλαια που συνάπτει κανείς προαιρετικά. Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα που θα δώσουν ώθηση στην αύξηση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης.

Το περιβάλλον είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο, οι προκλήσεις πολλές και οι ανάγκες περισσότερες. Όμως, εμείς είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Αποτελεσματικοί, ισχυροί και αξιόπιστοι συνεργάτες για τους πολίτες και την Πολιτεία, έτοιμοι να αναλάβουμε ρόλο και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των καιρών.

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ασφάλειες