Επιμέλεια: Λάμπρος Καραγεώργος

Στόχος ένα ασφαλές τουριστικό αύριο

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 11:00
UPD:18:16
A- A A+

Toυ Λάμπρου Ρόδη
[email protected]

Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρωτοπορία τόσο της επιτυχούς αντιμετώπισης του κορονοϊού όσο και του ασφαλούς ανοίγματος του τουρισμού. Μετά την καινοτομία για το σύστημα ελέγχου συνόρων, η χώρα μας προχώρησε με συγκεκριμένες προτάσεις ανοίγματος των συνόρων, με περισσότερη ευελιξία αλλά και ασφάλεια. Την ίδια ώρα, η ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού Τουρισμού στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού τουρισμού, παραμένει ο μεγάλος στρατηγικός στόχος για το αρμόδιο υπουργείο.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στην ειδική έκδοση της «Ν», σύμφωνα με την οποία «η υγειονομική κρίση μάς οδήγησε στο να επιταχύνουμε διαδικασίες τις οποίες ούτως ή άλλως μελετούσαμε και προγραμματίζαμε, προκειμένου να δώσουμε κίνητρα στους Έλληνες να ταξιδεύουν εντός Ελλάδας».

Μόνο για το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους» δεσμεύθηκαν πόροι 100 εκατ. ευρώ με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, αλλά και για να ενισχυθούν προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας. Επιπλέον, η Πολιτεία ενίσχυσε με περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα του εσωτερικού τουρισμού με τα «voucher» για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, το φετινό καλοκαίρι ήταν πλήρως ενεργοποιημένο και το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα αυτά θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν στο μέλλον.

Την ίδια ώρα, όμως, τα νούμερα είναι αμείλικτα και επιβεβαίωσαν το χειρότερο σενάριο που είχε προβλέψει η FedHATTA, για πτώση άνω του 80%. Παρ’ όλα αυτά, κρίνεται επιτακτική η ανάληψη δράσης, ώστε να γίνει σωστή προετοιμασία για το 2021. 

Παράλληλα, οι ξενοδόχοι, μέσω του κ. Τασιού, δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην υποδειγματική διαχείριση της πανδημίας κατά το άνοιγμα του τουρισμού και τη διαφύλαξη της υγειονομικής αξιοπιστίας της χώρας μας, η οποία μας δίνει το δικαίωμα να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο 2021.

Ασφαλώς, όσο η πανδημία είναι εδώ, το στοίχημα του κλάδου είναι αφενός να επιβιώσει σε συνθήκες μηδενικής ρευστότητας και αφετέρου να συνεχίσει να έχει ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία. «Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο ένα καθαρό σχέδιο στήριξης που θα μας επιτρέψει να δώσουμε μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες τη μεγάλη μάχη της ανάκαμψης» τονίζει στη «Ν», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Την αγωνία των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου για την επιβίωσή τους καθώς και μια σειρά από μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού κλάδου, ώστε να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση που δημιούργησαν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, ζητάει με επιστολή του προς την κυβέρνηση και ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Με έντεκα μέτρα αλλά και πρόταση για τη στήριξη των επενδυτών του Τουρισμού, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, τονίζει ότι τα όποια μέτρα αποφασίσει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα, καθώς ήδη οι επιπτώσεις (άμεσες και έμμεσες) από τις πολιτικές περιορισμού της επιδημίας έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τομέα του Τουρισμού της χώρας μας, ο οποίος αποτελεί τον βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και συμβάλλει με άμεσο και έμμεσο τρόπο κατά περίπου 30% στο ΑΕΠ.

Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε ένα ασφαλέστερο και καλύτερο τουριστικό αύριο, όπως αναφέρει το σύνολο του κλάδου. 

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Οδηγός Τουρισμού