Επιμέλεια: Λάμπρος Καραγεώργος

Περισσότερος και καλύτερος εσωτερικός τουρισμός το 2021

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 10:55
UPD:18:16
A- A A+

Του Χάρη Θεοχάρη* 

Η ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού Τουρισμού στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού τουρισμού, παραμένει ο μεγάλος στρατηγικός στόχος μας. Και κάτι παραπάνω: Για εμάς στο υπουργείο Τουρισμού  το να βελτιώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τις τουριστικές υπηρεσίες αποτελεί θεμελιώδες καθήκον.

*Ο Χάρης Θεοχάρης είναι υπουργός Τουρισμού.

H υγειονομική κρίση μάς οδήγησε στο να επιταχύνουμε διαδικασίες τις οποίες ούτως ή άλλως μελετούσαμε και προγραμματίζαμε, προκειμένου να δώσουμε κίνητρα στους Έλληνες να ταξιδεύουν εντός Ελλάδας.

Ο Covid-19 επέβαλε άμεσες δράσεις, τις οποίες σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε, κυριολεκτικά εν τω γίγνεσθαι, σε πραγματικό χρόνο.

Επιγραμματικά αναφέρω ότι μόνο για το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους» δεσμεύθηκαν πόροι 100 εκατ. ευρώ με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, αλλά και για να ενισχυθούν προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ένα πρόγραμμα το οποίο είχε ενεργοποιηθεί για τελευταία φορά το 2013-14, με μόλις 4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η Πολιτεία ενίσχυσε με περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα του εσωτερικού τουρισμού με τα «voucher» για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, το φετινό καλοκαίρι ήταν πλήρως ενεργοποιημένο και το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα αυτά θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν στο μέλλον.

Πέραν των προγραμμάτων άμεσης επιδότησης, προχωρούμε μεθοδικά στη θέσπιση ενός νέου πλαισίου για τον εσωτερικό τουρισμό. Πρωταγωνιστικό ρόλο στον συντονισμό όλων των δράσεων διαδραματίζει πλέον το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, το οποίο αποτελεί σύνδεσμο μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και των Περιφερειακών Διοικήσεων. Με μεγάλη ικανοποίηση παρατηρήσαμε ότι η διαρκής επικοινωνία ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αποδίδει αμέσως καρπούς. Για παράδειγμα, χάρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού γνωρίζουμε -και βάσει τεκμηρίων- ότι φέτος παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στην κίνηση Ελλήνων ταξιδιωτών στην Πελοπόννησο και την Ήπειρο. Η εύκολη οδική πρόσβαση στις συγκεκριμένες περιοχές προσέλκυσε ταξιδιώτες από την υπόλοιπη Ελλάδα, οι οποίοι προτίμησαν το Ι.Χ. αυτοκίνητο ως πιο ασφαλές σε σύγκριση με τα πιο μαζικά μέσα μεταφοράς.

Ωστόσο, η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού, αλλά όχι μόνο, προϋποθέτει την ισόρροπη προβολή και διαφήμιση όλων των προορισμών - και ιδιαιτέρως όσων επλήγησαν πιο σοβαρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Γι’ αυτό εντείνουμε τις προσπάθειές μας, με καμπάνιες όπως αυτή του ΕΟΤ για τον εσωτερικό τουρισμό μαζί με πολλές άλλες προωθητικές δράσεις. Φροντίζουμε επίσης για την ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών κάθε Περιφέρειας ή και Δήμου, εντάσσοντας εικόνες υψηλής αισθητικής και πλούσιο πληροφοριακό υλικό στην αναβαθμισμένη ιστοσελίδα του ΕΟΤ.

Το υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη συστήσει ειδικές επιτροπές για την ανάδειξη του Γαστρονομικού και του Προσβάσιμου Τουρισμού, σε πλήρη εναρμόνιση με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις αλλά και τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών.

Ως προς την οικονομική πλευρά του εσωτερικού τουρισμού, προωθούμε ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις υποβοήθησης της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε να παραμείνουν ανοικτές. Και, ει δυνατόν, να αποτελέσουν παράδειγμα ώστε να παρακινηθούν και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες να ανοίξουν και αυτοί - πάντα με πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια των φιλοξενούμενων και των εργαζομένων. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσονται και οι ρυθμίσεις που προωθούμε για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Οι ρυθμίσεις αυτές καλύπτουν εργαζόμενους σε μόνιμα και εποχιακά καταλύματα, έτσι ώστε το προσωπικό να είναι διαθέσιμο για την παροχή υπηρεσιών και στον εσωτερικό τουρισμό.

Παράλληλα, ο ΕΟΤ προετοιμάζει ψηφιακό χάρτη για τις εναλλακτικές, θεματικές μορφές τουρισμού σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας.

Οι τεράστιες δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας της πανδημίας, εκτός των δεινών που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε, επιβεβαίωσε τη σημασία του εσωτερικού τουρισμού ως στηρίγματος της εθνικής τουριστικής βιομηχανίας εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου δοκιμασίας. Τολμώ να πω ότι είμαστε έτοιμοι για μια νέα αρχή, μια καινούργια προσέγγισης στον εσωτερικό τουρισμό. Και ευελπιστώ το 2021 να είναι η πρώτη χρονιά μιας νέας εποχής, πιο σύγχρονης, πιο αποδοτικής για ωφελούμενους και επιχειρήσεις.

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Οδηγός Τουρισμού