Επιμέλεια: Θάνος Τσίρος, Γιώργος Παλαιτσάκης, Βάσω Βεγίρη, Γιώργος Χατζηλίδης

Ανάπτυξη «πράσινου χρώματος»

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 12:00
UPD:17:57
A- A A+

Του Κωστή Χατζηδάκη*

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι εξ ορισμού ένα πράσινο υπουργείο. Οφείλει να προωθεί δράσεις υπέρ του περιορισμού των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Δράσεις που απαντούν στις ανησυχίες ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Την ίδια στιγμή όμως είναι και ένα υπουργείο το οποίο οφείλει να προωθήσει μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές στο περιβάλλον, στην ενέργεια και τη χωροταξία. Αλλαγές που θα καταστήσουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική και θα έχουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ένα πράσινο χρώμα. Αυτούς τους στόχους επιχειρούμε να πετύχουμε.

*Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Έχουμε ήδη απενεργοποιήσει την ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ προωθώντας με τον νόμο 4643/2019 τον εκσυγχρονισμό της με μεγαλύτερη ευελιξία, κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους κ.λπ. Σύντομα ξεκινάει η μερική ιδιωτικοποίηση (σε ποσοστό 49%) του ΔΕΔΔΗΕ που θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στην επιχείρηση. Προωθούμε επίσης γρήγορα την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή στην Ελλάδα του λεγόμενου target model τηρώντας μέχρι τώρα όλα τα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Διαπραγματευτήκαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα καινούργιο πλαίσιο για τη λεγόμενη διακοψιμότητα και το TFRM που διευκολύνουν την ενεργοβόρο βιομηχανία και τον ενεργειακό κλάδο αντίστοιχα. Προχωρούμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Δρομολογούμε το φθινόπωρο τον πλειοδοτικό διαγωνισμό στη ΛΑΡΚΟ προκειμένου να επιλυθεί χωρίς καθυστερήσεις αυτό το ζήτημα που υφίσταται εδώ και 35 χρόνια. Στην ατζέντα μας βρίσκονται επίσης η ιδιωτικοποίηση της υποθαλάσσιας δεξαμενής της Καβάλας για την οποία έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.

Εκτός αυτών, στον περιβαλλοντικό νόμο 4685/2020 που πέρασε από το υπουργείο, απλοποιήσαμε δραστικά τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις οι οποίες διαρκούσαν 6-8 χρόνια και τις περιορίσαμε στις 100-150 ημέρες για να στείλει η Ελλάδα το μήνυμα ότι είναι μια χώρα φιλική στις επενδύσεις. Στο πολεοδομικό νομοσχέδιο που σύντομα θα συζητηθεί στη Βουλή επιχειρούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη χωρίς να παραγνωρίζουμε τις περιβαλλοντικές μας υποχρεώσεις. Με το νομοσχέδιο αυτό επίσης: Περιορίζουμε την εκτός σχεδίου δόμηση. Ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων σε οργανωμένα πάρκα. Εκσυγχρονίζουμε το καθεστώς των χρήσεων γης και επιταχύνουμε αποφασιστικά τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας θέτοντας ως στόχο να έχει ολοκληρωθεί σε 8χρόνια. Σήμερα υπενθυμίζω μόνο το 20% της χώρας έχει πολεοδομικά σχέδια, τα μισά εκ των οποίων είναι απαρχαιωμένα!

Σύντομα επίσης θα συζητηθούν στη Βουλή οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μια σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης υιοθετώντας τις αντίστοιχες κοινοτικές οδηγίες. Ιδιαίτερα για τα απορρίμματα μας ενδιαφέρει η προώθηση της ανακύκλωσης με κατασκευή σύγχρονων μονάδων μηχανικής επεξεργασίας, αλλά και μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων. Οι μονάδες αυτές, εκτός των άλλων, θα δημιουργήσουν αρκετές θέσεις εργασίας, τόσο κατά την κατασκευή τους όσο και κατά τη φάση της λειτουργίας τους. 

Την ίδια στιγμή είναι σε πλήρη ανάπτυξη και η αμιγώς πράσινη ατζέντα του υπουργείου χωρίς να παραγνωρίζεται η οικονομική και η κοινωνική της διάσταση: Η προώθηση της απολιγνιτοποίησης για την οποία έχει φτάσει η ώρα της παρουσίασης του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης (ενώ έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται μέρος των 12 σημείων που παρουσιάσαμε τον περασμένο χειμώνα). Προχωρεί με ταχύτητα το θέμα της υποθαλάσσιας διασύνδεσης των νησιών για να κλείσουν και εκεί τα φουγάρα της ΔΕΗ. Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών ΙΧ, σκούτερ και ποδηλάτων και ξεκίνησε το πρόγραμμα “Κινούμαι ηλεκτρικά”. Δρομολογούμε την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης. Είναι υψηλή προτεραιότητά μας ένα Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Προωθούμε ένα νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διαδεχθούν προγράμματα πολύ μεγάλης κλίμακας για την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών τα αμέσως επόμενα χρόνια. Περισσότερες από αυτές τις δράσεις χρηματοδοτούνται,πέρα από το ΕΣΠΑ, και από το Ταμείο Ανάκαμψης στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι προσπαθήσαμε από πέρυσι το καλοκαίρι να μη χάσουμε ούτε ένα λεπτό. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες σε όλα τα επίπεδα: Για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τις σχέσεις με την Τουρκία, για τη Δημόσια Υγεία, για την Οικονομία. Μεγάλες είναι και οι προκλήσεις για την ενέργεια, το περιβάλλον και τελικά την πράσινη ανάπτυξη. Η πρόοδος είναι ήδη ορατή. Συνεχίζουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε! 

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε