Επιμέλεια: Θάνος Τσίρος, Γιώργος Παλαιτσάκης, Βάσω Βεγίρη, Γιώργος Χατζηλίδης

Η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και των διεθνών αγορών

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 11:40
UPD:17:56
A- A A+

Του Νίκου Παπαθανάση*

Η κυβέρνησή μας, από την πρώτη μέρα, έχει θέσει ψηλά τον πήχη της μακρόχρονης βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας. Ήδη κατά το 2020 η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά εννέα (9) θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 49η θέση μεταξύ 63 οικονομιών, από την 58η την οποία κατείχε το 2019. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα κατά πολύ βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον που διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων και συνεργασιών.

*Ο Νίκος Παπαθανάσης είναι αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων. 

Όλοι συμφωνούμε ότι χωρίς στοχευμένα και προσεκτικά σχεδιασμένα αναπτυξιακά βήματα το μέλλον δεν πρόκειται να είναι ευχάριστο ούτε για την Ελλάδα ούτε για καμία άλλη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας καθώς και η ανάταξη του κλάδου της μεταποίησης  είναι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ήδη από την προ Covid εποχή, η Ευρώπη είχε κατανοήσει την ανάγκη ενίσχυσης της βιομηχανίας της και μετά από μήνες διαβουλεύσεων, τον Μάρτιο του 2020, ανακοίνωσε τη νέα Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Στρατηγική, με τους ακόλουθους βασικούς στόχους: την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, την ανάπτυξη των αλυσίδων αξίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής.

Η Ελλάδα καλείται να ανταποκριθεί στην πρόκληση καθώς ένας από τους βασικούς νόμους μιας υγιούς οικονομίας είναι ο αυξημένος δείκτης των εξαγωγών. Άρα ισχυροποίηση των βιομηχανικών μας εξαγωγών εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εκτός αυτής.

Η βιομηχανική παραγωγή διαθέτει, άλλωστε, εξαιρετικά υψηλούς πολλαπλασιαστές και στο ΑΕΠ και στην απασχόληση. Η Βιομηχανία και η Μεταποίηση ως πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας θα στηριχθούν άμεσα και δυναμικά. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα έχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και στην ίδια κατεύθυνση πρόθεσή μας είναι να αξιοποιηθούν κέρδη από τα κρατικά ομόλογα, τα SMPs και ANFAs. Τα σημαντικότερα, όμως, κεφάλαια είναι αυτά που αναμένονται στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Είναι μια ιστορική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο και με τον πιο αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο.

Η εικόνα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι αυτή μιας επιχειρηματικά μίζερης χώρας. Απεναντίας, από τις πρώτες κιόλας μέρες της συγκρότησής της, η κυβέρνηση μπήκε σε τροχιά μεταρρυθμίσεων για τις οποίες είχε δεσμευτεί προς τους πολίτες. Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις, αυτές προχώρησαν πιο γρήγορα από όσο χρόνο προέβλεπαν τα αρχικά πλάνα. Η Ελλάδα βγήκε κατ’ επανάληψη στις αγορές -ακόμα και στη διάρκεια της πανδημίας- πετυχαίνοντας ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και των διεθνών αγορών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι  η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (Fitch, S&P, Scope Ratings, DBRS).

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ακόμα και εν μέσω της πανδημίας σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις στην αγορά. Μερικά παραδείγματα: Δύο ελληνικές startups εξαγοράστηκαν από πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού, ενώ εξαγοράστηκε και η Forthnet από σημαντικό κεφάλαιο του εξωτερικού, διασώζοντας με αυτόν τον τρόπο θέσεις εργασίας. Μεγάλοι κολοσσοί εμπιστεύτηκαν τη χώρα μας όπως η Teamviewer με το κέντρο έρευνας στα Ιωάννινα, η Blackstone που επένδυσε 500 εκατομμύρια σε πέντε ελληνικά ξενοδοχεία, η Cisco, που ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, ομοίως και η Pfizer. Η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Η αναβάθμιση 14 περιφερειακών αεροδρομίων που έχουν παραχωρηθεί στη Fraport, αναμένεται να τονώσει σημαντικά την τουριστική βιομηχανία. Επίσης, αντιμετωπίζουμε το παρεμπόριο με την ίδρυση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Ακόμα μία μεγάλη πληγή της ελληνικής οικονομίας που χρονίζει. Το παρεμπόριο κοστίζει στην Ευρώπη 48 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου το 7,4% του συνόλου των πωλήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και περίπου 800.000 θέσεις εργασίας, ενώ για την Ελλάδα αυτό αντιστοιχεί σε 1,3 δισ. και 25.000 θέσεις εργασίας. Στην ουσία, αυτό σημαίνει ότι 123 ευρώ φεύγουν από τις τσέπες της καθεμίας και του καθενός κάθε χρόνο, έσοδα δηλαδή τα οποία αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη, τα οποία πηγαίνουν στο παράνομο εμπόριο.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ρεαλιστές και γνωρίζουμε ότι φέτος, αναπόφευκτα, θα έχουμε ύφεση, παρόλο που οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζονταν εξαιρετικά ευοίωνες πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Είναι δεδομένο ότι οι χώρες που έδρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά για τον περιορισμό των κρουσμάτων, επανεκκίνησαν με επιτυχία την οικονομία τους και που θα αξιοποιήσουν αποτελεσματικά το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι οι πρώτες που θα παρουσιάσουν προβάδισμα στη μεγέθυνση της οικονομίας τους. Ανάμεσα σε αυτές θα είναι και η Ελλάδα. Για την κυβέρνησή μας, η θετική πορεία προς το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένη και αδιαπραγμάτευτη. 

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε