Επιμέλεια: Θάνος Τσίρος, Γιώργος Παλαιτσάκης, Βάσω Βεγίρη, Γιώργος Χατζηλίδης

Στην Κεντρική Μακεδονία η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων έγινε πράξη

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 11:00
UPD:17:55
A- A A+

Του Μιχάλη Γεράνη*

Μέσα στη δύσκολή χρονικά περίοδο που βιώνει παγκόσμια η ανθρωπότητα με το φαινόμενο της πανδημίας του κορονοϊού, μια νέα ελπιδοφόρα ιδέα αρχίζει να συζητείται ιδιαίτερα έντονα, αυτή της Κυκλικής Οικονομίας (Circular Economy).

*Ο Μιχάλης Γεράνης είναι πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Δ.Σ. της Πυλαίας Χορτιάτη. 

Είμαστε στην ευχάριστη θέση, ως Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων, να μπορούμε να πούμε πια ότι στην Κεντρική Μακεδονία  κάνουμε πράξη την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Πρόσφατα ολοκληρώσαμε το δεύτερο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, αξιοποίησης εκλυόμενου βιοαέριου των χώρων ταφής των απορριμμάτων του προς παραγωγή ηλεκτρισμού, μετατρέποντας έτσι ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε μια χρήσιμη μορφή ενέργειας. Το έργο ενεργειακής αξιοποίησης παραγόμενου βιοαερίου του ΧΥΤΑ Μαυροράχης θα τροφοδοτεί τη νέα μονάδα κατάλληλης δυναμικότητας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ικανή για την κάλυψη των ετησίων αναγκών σε ηλεκτρισμό περίπου 5.500 νοικοκυριών. Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης καθίσταται πλέον όχι μόνο απόλυτα σύμφωνος με τις επιταγές της Εθνικής Νομοθεσίας, αλλά μετατρέπεται και σε μια σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας με πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Ήδη από πέρσι λειτουργεί υποδειγματικά η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Σέρρες. Ένα έργο που πήρε βράβευση στα έξι καλύτερα έργα κοινής ωφέλειας διεθνώς. Η μονάδα θα δέχεται και θα επεξεργάζεται επίσης τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα από τη διαλογή στην πηγή που θα εφαρμόζουν οι δήμοι (καφέ κάδος), ώστε να παράγει υψηλής ποιότητας κομπόστ κατάλληλο ακόμη και για γεωργική χρήση. Είμαστε εν αναμονή της κατασκευής των δύο επόμενων μεγάλων έργων των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων δυτικού και ανατολικού τομέα, όπου η κατασκευή και η λειτουργία τους θα έχει σημαντικά οφέλη για την Περιφέρειά μας γιατί:
Θα μειώσει δραστικά τον όγκο των προς διάθεση αποβλήτων.
Θα μειώσει δραστικά την επικινδυνότητα των προς διάθεση αποβλήτων.
Θα περιορίσει δραστικά την πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων.

Τέλος, θα εξαλείψει τις ανάγκες διαρκούς αναζήτησης νέων εκτάσεων για υγειονομική ταφή και τις συνδεόμενες με αυτό το θέμα κοινωνικές αντιδράσεις ένα έργο που πραγματικά θα δώσει ανάσα στο περιβάλλον.

Έτσι ολοκληρώνεται ένας κύκλος έργων στην Κεντρική Μακεδονία που προωθεί την κυκλική οικονομία και κυρίως φροντίζει την προστασία του περιβάλλοντος και επιτυγχάνεται ο στόχος που έχει θέσει η Κεντρική Μακεδονία για τη Διαχείριση των απορριμμάτωννα οδηγούνται σε σύμμικτη μορφή στα εργοστάσια των απορριμμάτων λιγότερο από τα μισά παραγόμενα απορρίμματα, αφού δίνεται έμφαση σε δημοτικό επίπεδο στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσή τους με διαλογή στην πηγή.

Σε περιόδους κρίσης γεννιούνται ευκαιρίες, ως χώρα είναι η στιγμή να βγούμε από την εσωστρέφεια και να αναδείξουμε πως η Ελλάδα στη νέα εποχή που διανύουμε στρέφει τη ματιά στη Βόρειο Ελλάδα, τη Μακεδονία μας και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων, να γίνει το επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής στο μέγα θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ενστερνιζόμενοι την παραπάνω λογική, εδώ και καιρό παρουσιάσαμε το όραμά μας για την Εγνατία Διαχείρισης Απορριμμάτων, σήμερα που μιλάμε αυτό το μεγάλο όραμα γίνεται πράξη, η πρότασή μας για την Εγνατία Διαχείρισης Απορριμμάτων με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη ενταχθεί στο νέο εθνικό σχεδιασμό. Μια πρόταση που συνενώνει 5 περιφέρειες ώστε να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στη Διαχείριση των Απορριμμάτων διασφαλίζοντας:

  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ικανής να καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων νοικοκυριών.
  • Μείωση της ποσότητας προς ταφή κατά 90%.
  • Εξοικονόμηση στρεμμάτων ή γηπέδων ποδοσφαίρου ανά έτος, αφού δεν θα υφίσταται η ανάγκη επέκτασης για νέους ΧΥΤΑ.
  • Δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εργασίας.

Είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε πια να γίνουμε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, με συνδετικό κρίκο την Εγνατία Οδό, που θα μπορεί να διαχειρίζεται κεντροβαρικά τα υπολείμματα των άλλων Περιφερειών.

Η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να συμβάλει στην αναπτυξιακή λογική της Έξυπνης Εξειδίκευσης που ο ΦΟΔΣΑΚΜ είναι πια σε θέση να εγγυηθεί, γιατί καταφέραμε η διαχείριση στερεών αποβλήτων να μην αποτελεί ακόμα ένα πρόβλημα αλλά μία ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης.

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε