Επιμέλεια: Θάνος Τσίρος, Γιώργος Παλαιτσάκης, Βάσω Βεγίρη, Γιώργος Χατζηλίδης

Η άλλη όψη της πανδημίας «βλέπει» ευκαιρία ανασυγκρότησης και ανάκαμψης

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 10:35
UPD:17:48
A- A A+

Της Χριστίνας Σακελλαρίδη*

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της φετινής ΔΕΘ για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης της αγοράς μπορούν να δώσουν σημαντικές «ανάσες» στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη. Η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και τους εργαζόμενους, οι αναστολές πληρωμών, η επιδότηση της απασχόλησης και η τόνωση της ρευστότητας μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής απλώνουν ένα δίχτυ προστασίας γύρω από τους πιο ευάλωτους.

*Η Χριστίνα Σακελλαρίδη είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων

Είναι πολύ ενθαρρυντικό πως η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόσθετες παρεμβάσεις όπου χρειαστεί, έως ότου εξέλθει η οικονομία από το τούνελ της ύφεσης και επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης. Το γεγονός πως η Πολιτεία στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να ξεπεράσουν τις πρωτοφανείς δυσκολίες που έφερε ο Covid-19 ενισχύει το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας που τόσο χρειάζονται σήμερα οι Έλληνες επιχειρηματίες.

Η Ελλάδα εισέρχεται στην πιο κρίσιμη καμπή καθώς καλείται να αντιμετωπίσει πολυεπίπεδες προκλήσεις. Παράλληλα με την ανάσχεση της υγειονομικής κρίσης και την κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η χώρα μας οφείλει να διαχειρισθεί τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα.

Οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι καθώς η επιδείνωση της ύφεσης αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές του επιχειρηματικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους. Προγραμματισμένες επενδύσεις αναθεωρούνται ενώ σημαντικές ευκαιρίες για την σύναψη εμπορικών συναλλαγών και την προώθηση των προϊόντων χάνονται, αφού απουσιάζει η ορατότητα στο οικονομικό πεδίο.  

Μια από τις ευκαιρίες που χάθηκαν ήταν η φετινή ΔΕΘ, η οποία λόγω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού ακυρώθηκε για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες. Η φετινή ΔΕΘ ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις επιχειρήσεις που ήθελαν να αποκτήσουν ή να διευρύνουν τη παρουσία τους στην Γερμανία, η οποία ήταν και η τιμώμενη χώρα.

Η Γερμανία αποτελεί την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια χώρα που είναι παραδοσιακά ένας από τους βασικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, όντας ο δεύτερος κυριότερος προορισμός των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών ενώ συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές διαχρονικά. Υπάρχουν όμως περιθώρια για την περαιτέρω σύσφιγξη των ελληνογερμανικών σχέσεων ειδικά στο εμπορικό πεδίο. Οι Γερμανοί έχουν κατ’ επανάληψιν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, όπως σε κάθε κρίση, πέρα από τις ευκαιρίες που χάνονται, αναδύονται και μια σειρά από καινούργιες. Αυτή την φορά, έχουμε περισσότερα όπλα στη φαρέτρα μας για να ξεπεράσουμε τη νέα πρόκληση. Και πρώτα απ’ όλα έχουμε το καλό «όνομα» που χτίσαμε χάρη στην αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. 

Δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός πως δεν θεωρούμαστε πλέον το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Και το κυριότερο πως δεν μας αντιμετωπίζουν ως έναν παρείσακτο εταίρο που ικετεύει για λίγη αλληλεγγύη. Κάτι που αποτυπώθηκε έμπρακτα και στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στην Κορσική, όπου και οι επτά ηγέτες των χωρών της ευρωπαϊκής Μεσογείου εξέφρασαν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα στη διαμάχη με την Τουρκία.

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά έχουμε στη διάθεσή μας ένα γενναίο πακέτο χρηματοδότησης. Οι ευρωπαϊκοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να αλλάξουν επίπεδο την ελληνική οικονομία. Η κατάλληλη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μακροπρόθεσμης προοπτικής που θα υπερβαίνει τη θητεία μιας κυβέρνησης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την χώρα τα επόμενα χρόνια.

Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι οποίες απαιτούν ευελιξία, ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και προσαρμοστικότητα. Όποιος δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες μοιραία θα βρεθεί εκτός. Οι καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο ζητούν και θα συνεχίσουν να ζητούν όλο και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, τα οποία θα συνδυάζουν ποιότητα και τιμή.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να καταφέρουμε μεγάλα πράγματα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Με εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητές μας μπορούμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και να χαράξουμε μια νέα πορεία προς την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου.

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε