Του Γιάννη Κωτσιόπουλου*
Ένα νέο, ανθεκτικό σύστημα υγείας είναι απαραίτητο για το μέλλον και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας είναι το υγειονομικό πλεονέκτημα που αποκτήσαμε ως χώρα εν μέσω πανδημίας να το μετατρέψουμε σε κεκτημένο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.
*Ο Γιάννης Κωτσιόπουλος είναι γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας.
Σε πρόσφατη ομιλία του σε δύο συνέδρια για την υγεία στην Ελλάδα και τις νέες τεχνολογίες στον τομέα αυτό, αναφέρθηκε στο μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και στις αποφάσεις και τις παρεμβάσεις που έλαβε η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα μας τον κίνδυνο της πανδημίας και να μας βγάλει από αυτήν ασπροπρόσωπους στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Οι αποφάσεις αυτές ήταν:
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, από την πρώτη στιγμή αναγνώρισαν τις πραγματικές διαστάσεις που μπορεί να έχει η πανδημία Covid-19 για τη δημόσια υγεία, αλλά και την οικονομία. Για τον λόγο αυτό εγκαίρως και πριν από πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. η χώρα μας έλαβε μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού.
Γνωρίζοντας τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το υπουργείο κινήθηκε εγκαίρως και αποφασιστικά για τη θωράκισή του έναντι της πανδημίας. «Καταφέραμε να κρατήσουμε όρθιο το σύστημα. Ένα τυπικό παράδειγμα των δυσκολιών, αλλά και των συνθηκών που επικρατούσαν (και επικρατούν ακόμα και σήμερα) είναι ο παγκόσμιος σκληρός ανταγωνισμός για την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας. Η χώρα μας έδωσε μια μεγάλη μάχη και τελικά κατάφερε να καλύψει τα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωτσιόπουλος.
Τα σημαντικά βήματα για τη θωράκιση και την ενίσχυση του ΕΣΥ
- Ορίστηκαν 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες και όλος ο μηχανισμός του υπουργείου Υγείας τέθηκε σε επιφυλακή για τη διαφαινόμενη κρίση.
- Αναπτύχθηκαν νέες κλίνες ΜΕΘ μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, σε λιγότερο από 3 μήνες, οι 565 κλίνες έγιναν 1.017.
- Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών οργανώθηκαν με διαφορετικό τρόπο ώστε να αποφευχθεί η διασπορά μεταξύ των ασθενών.
- Λειτούργησαν Κέντρα Υγείας αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19.
- Το προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας ενισχύθηκε με επικουρικό προσωπικό. Οι προσλήψεις μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 5.000. Επιπλέον των παραπάνω υλοποιήθηκαν ενέργειες που στήριξαν την καθημερινή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος και μας έδωσαν το πλεονέκτημα να παρακολουθούμε την εξέλιξη των γεγονότων σε πραγματικό χρόνο.
- Παρακολούθηση των αποθεμάτων των Μονάδων Υγείας σε βασικά υγειονομικά υλικά και φάρμακα μέσω του ΒΙ HEALTH.
- Παρακολούθηση εκτέλεσης συμβάσεων για έκτακτες προμήθειες ειδών ατομικής προστασίας.
- Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των διαθέσιμων και κατειλημμένων κλινών που διατίθενται για Covid-19 (κλίνες ΜΕΘ και απλές κλίνες).
- Καθημερινή αναλυτική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την εξέλιξη των κρουσμάτων στη χώρα.
- Καθημερινή αναλυτική ενημέρωση από το ΕΚΑΒ για την κατάσταση των νοσηλευομένων (νοσηλεία σε ΜΕΘ, εξιτήρια, θάνατοι).
- Διαχείριση των δωρεών μέσω εξειδικευμένων εταιρειών 3PL.
- Ανάπτυξη σε ακριτικές περιοχές -νησιά-, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα των δυνατοτήτων του εργαστηριακού τομέα με την εγκατάσταση σύγχρονων αναλυτών, ικανών να υποστηρίξουν έκτακτες καταστάσεις.
Το καυτό θέμα των ημερών είναι ωστόσο η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Όπως εξηγεί ο κ. Κωτσιόπουλος, σε αυτούς τους κρίσιμους μήνες δόθηκαν πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ ως έξτρα έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.
- 50 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού
- 57 εκατ. ευρώ για προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας
- 9 εκατ. ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού ΜΕΘ
- 55 εκατ. ευρώ για
- αποζημίωση ιδιωτικών θεραπευτηρίωνκλινικών και
- αποζημίωση ιδιωτών για τον κλινικό και εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο
- 15 εκατ. ευρώ για αποζημίωση για την αναγκαστική διάθεση ξενοδοχείων και ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης ασθενών με Covid-19
Επιπρόσθετα, δόθηκε το ποσό των 20 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2020, με την ονομασία «Ενίσχυση των Μονάδων Υγείας και Φορέων του Υπουργείου Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών της επιδημίας COVID». Τέλος, αξιοποιηθήκαν πόροι του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το μέλλον του συστήματος υγείας
«Το μεγάλο στοίχημα είναι να μετατρέψουμε το υγειονομικό πλεονέκτημα που πετύχαμε, σε κεκτημένο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στη βάση αυτή αξιολογούμε τα μέτρα που λαμβάνονται, τα πρωτόκολλα, τον χρόνο απόκρισης και τον βαθμό ετοιμότητας του συστήματος, ώστε να είμαστε έτοιμοι και για ένα πιθανό νέο κύμα κορονοϊού» τονίζει ο κ. Κωτσιόπουλος και συμπληρώνει: «Σήμερα η χώρα κάνει συνεχή, αλλά προσεκτικά βήματα προς την αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομία και στην κοινωνία, με κύριο γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας».
Προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να ενισχύει τις δομές υγείας με επιπλέον προσωπικό και με επάρκεια στα μέσα ατομικής προστασίας.
Είναι απαραίτητο το σύστημα υγείας στη χώρα μας να ακολουθήσει την εποχή του μέσω των νέων τεχνολογιών έτσι ώστε να γίνει πιο αποδοτικό. Στα στρατηγικά σχέδια είναι η επέκταση των υφιστάμενων υποδομών εντάσσοντάς τες σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ θα γίνει πλήρης ευθυγράμμιση με την πολιτική του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο υπουργείων αναπτύχθηκαν πρόσφατα η άυλη συνταγογράφηση, οι υπηρεσίες τηλεσυμβουλευτικής υποστήριξης ασθενών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid19 που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό μέσω του κινητού τους τηλεφώνου ή/και του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή και σχεδιάζεται η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς που θα αντλεί πληροφορίες από όλα τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.
Η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας απαιτεί τον οικονομικό εξορθολογισμό και την αποδοτικότητα των πόρων που αξιοποιεί. Η χρόνια παθογένεια του μηχανισμού προμηθειών με τις τεράστιες καθυστερήσεις και το υψηλό κόστος θα αντιμετωπιστεί με τη μετεξέλιξη της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας σε Ανώνυμη Εταιρεία που θα αναλάβει τη συνολική διαχείριση των προμηθειών για την υγεία και της διανομής τους στις μονάδες υγείας. Η προτεινόμενη εταιρεία θα ανήκει αποκλειστικά στο Ελληνικό Δημόσιο και θα λειτουργήσει κατά τα πρότυπα άλλων αντίστοιχων δημόσιων εταιρειών στην Ελλάδα (ΤΑΙΠΕΔ, Enterprise Greece, ΕΤΑΔ κ.ά.) και το εξωτερικό (NHS). Ο επιχειρησιακός του σχεδιασμός θα διασφαλίσει την ύπαρξη σαφούς και ελεγχόμενου πλαισίου λειτουργίας, στοχοθεσίας με συγκεκριμένους ποσοτικούς δείκτες απόδοσης, διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης (governance). Ο νέος αυτός φορέας θα αναλάβει επιπλέον τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας των νοσοκομείων.
Το υπουργείο Υγείας θα συνεχίζει να θωρακίζεται για να αντιμετωπίσει όχι μόνο ένα νέο κύμα της πανδημίας αλλά και να αναπτύξει την ικανότητα να διαχειρίζεται ταυτόχρονα ασθενείς με Covid-19 αλλά και ασθενείς με την εποχική γρίπη.
Πλέον το ΕΣΥ βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη που υπήρχε πριν από την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις έρευνες που έχουν γίνει, οι πολίτες δηλώνουν εμπιστοσύνη και ικανοποίηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.