Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου

Η Βάσω Καραμάνου, BU Lead Vaccines και επικεφαλής της ομάδας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Pfizer Hellas μιλάει στη «Ν»

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 09:00
UPD:15:53

Βάσω Καραμάνου, BU Lead Vaccines και επικεφαλής της ομάδας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Pfizer Hellas

A- A A+

Κυρία Καραμάνου η βράβευση της Pfizer Hellas, στο πλαίσιο του Ελληνικού Δείκτη Εταιρικής Υπευθυνότητας τι σημαίνει για εσάς;

Η συμμετοχή σε ένα θεσμό με την αναγνώριση και το κύρος του CRI αποτέλεσε από την αρχή για εμάς μια σημαντική πρόκληση και πηγή πολύτιμης εμπειρίας και γνώσης ως προς τη βελτίωση των επιδόσεών μας. Και νομίζω ότι τον πετύχαμε: από το Ασημένιο Βραβείο, που μας απονεμήθηκε στην πρώτη μας συμμετοχή το 2016, πήραμε το Χρυσό το 2018 και φέτος το Πλατινένιο.

Η προσέγγιση της Pfizer Hellas στην Εταιρική Υπευθυνότητα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και ενσωματωμένη στρατηγικά στις επιχειρηματικές μας αποφάσεις.  Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ενισχύσει και την επένδυσή μας στην αμφίδρομη επικοινωνία με τους εργαζομένους, τους Συλλόγους Ασθενών, τους επαγγελματίες υγείας, τις κανονιστικές αρχές, τους φορείς που εμπλέκονται στο σύστημα υγείας, κ.ά.

Επίσης, βελτιώσαμε το σύστημα αξιολόγησης των δράσεων μας, με την εφαρμογή KPIs, όπου είναι εφικτό, ενώ πρόοδο έχουμε σημειώσει και σε θέματα reporting. Το 2019 δημοσιεύσαμε τη 2η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Pfizer Hellas, με βάση τις προδιαγραφές του Global Reporting Initiative.

Η κατάκτηση του Platinum Award επιβεβαιώνει ότι οι προσπάθειές μας βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Μας δίνει το κίνητρο και την έμπνευση να συνεχίσουμε να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι. 

Ποια είναι η προσέγγισή σας στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και πώς συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις δράσεις της εταιρείας;

Ο σεβασμός, η έλλειψη διακρίσεων και η διαρκής εξέλιξη αποτελούν βασικές μας δεσμεύσεις, τις οποίες υπηρετούμε μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές.  Εστιάζουμε στην παροχή ίσων ευκαιριών και στην εκπαίδευση των εργαζομένων, με στόχο την προσωπική και την επαγγελματική τους ανάπτυξη και στη διαρκή βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Προτεραιότητα αποτελεί και η δημιουργία διαύλων εσωτερικής επικοινωνίας που δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να είναι συνεχώς ενημερωμένοι για τη στρατηγική και τις δράσεις μας, αλλά να εκφράζουν και τις δικές τους απόψεις.

Το 2019 μειώσαμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα κατά 5%  και συνεχίσαμε με την ανακύκλωση. Υιοθετήσαμε τη Χάρτα Διαφορετικότητας και καθιερώνοντας την Ημέρα Καριέρας για άτομα με ειδικές ικανότητες. Επενδύουμε στην εκπαίδευση με περισσότερες από 1.000 ώρες προγραμμάτων το 2019 και επιτυχημένες πρακτικές, όπως η ευέλικτη εργασία στο σπίτι. Ενώ, καθιερώσαμε το θεσμό των 30 Ημερών Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προσφοράς και συμμετείχαμε σε ποικίλες εθελοντικές δράσεις.

Οι άνθρωποι της Pfizer Hellas είναι η κινητήριος δύναμη. Δίνουν νόημα και ουσία στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, μέσα από τον εθελοντισμό και τη συμμετοχή σε δράσεις αλληλεγγύης ή σε εσωτερικές πρωτοβουλίες, όπως η ομάδα Diversity & Inclusion Action! για την προώθηση της διαφορετικότητας, αλλά και μέσα από την υπεύθυνη καθημερινή τους συμπεριφορά και το ενδιαφέρον τους για τον ασθενή, το συνάνθρωπο, το συνάδελφο. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη διάκριση ανήκει, ουσιαστικά, σε όλους.

Δίνεται μεγάλη σημασία στον τομέα της πρόληψης και προαγωγής της υγείας. Ποιες δράσεις υλοποιείτε γι’ αυτό;

Στην Pfizer Hellas, η προσπάθεια για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων είναι μια δέσμευση που γίνεται πράξη καθημερινά, όχι μόνο μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και με την ενεργό παρουσία μας στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργαζόμαστε αρκετά χρόνια με την Ομάδα Αιγαίου στηρίζοντας τους κατοίκους των ακριτικών νησιών της Ελλάδας. Παράλληλα, τα τελευταία 7 χρόνια, έχουμε διαθέσει μέσω δωρεών πάνω από 3.500 εμβόλια σε πρωτοβουλίες των: Σωματείο «Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής-Ιατρικής, Ανοιχτή Αγκαλιά», «Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής», ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου», Πρόγραμμα «Υγεία για Όλους».  Επίσης, υποστηρίξαμε την εφαρμογή Take Care, που βοηθά τους ασθενείς στη σωστή λήψη της θεραπείας τους, ενώ, συμβάλουμε στην καταπολέμηση του brain drain, δίνοντας υποτροφίες στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για τους νέους επιστήμονες της χώρας.

Επιπλέον, υλοποιούμε πρωτοβουλίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και YouTube, με  μήνυμα «Μεγαλώνουμε με Υγεία». Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση, για τη σημασία της πρόληψης και τα οφέλη των υγιεινών συνηθειών με σκοπό τη διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής σε καθημερινή βάση.  Λόγω πανδημίας, έχουμε εντείνει τις δράσεις μας ανταποκρινόμενοι στις  αυξημένες ανάγκες ενημέρωσης, για την πρόληψη, τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο της καμπάνιας «Μεγαλώνουμε με Υγεία», με οδηγίες προστασίας από τη νόσο COVID-19 και videos, σε συνεργασία με ειδικούς της διατροφής, της άθλησης και του life coaching. Επίσης, ανανεώσαμε την ενότητα «Η υγεία σου» στον εταιρικό μας ιστότοπο με χρήσιμα άρθρα και οδηγίες από ειδικούς επιστήμονες.

60 χρόνια Pfizer Hellas εν μέσω πανδημίας. Πώς συνδέεται αυτή η επέτειος με την ΕΚΕ της εταιρείας;

Η επέτειος αυτή είναι σημαντική ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία. Η Pfizer Hellas έχει συνδέσει την πορεία της στην Ελλάδα με τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών, αλλά και την συνεισφορά της στην κοινωνία και την εθνική οικονομία. Είμαστε εδώ, στα καλά και στα δύσκολα, στηρίζοντας τη χώρα και τους συμπολίτες μας. Το ίδιο κάναμε και τώρα, απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κρίση, όπως η πανδημία. Από την πρώτη στιγμή υιοθετήσαμε δραστικά μέτρα πρόληψης για την υγεία των ανθρώπων μας, αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.  Με την εμφάνιση των πρώτων περιστατικών στη χώρα περιορίστηκαν οι επισκέψεις των επιστημονικών συνεργατών μας σε νοσοκομεία και ιατρεία. Εφαρμόσαμε την εξ αποστάσεως εργασία για όλους αξιοποιώντας τις ψηφιακές μας υποδομές. Ενώ, διασφαλίσαμε την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και τις θεραπείες μας.

Παράλληλα, δεσμεύσαμε πάνω από 600.000 ευρώ, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών του Ε.Σ.Υ. και τη στήριξη ασθενών και ευπαθών ομάδων. Παρά τις δυσχέρειες στην παγκόσμια αγορά, υποστηρίξαμε με εξοπλισμό για τις Μ.Ε.Θ. και προστατευτικό υλικό για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, του υπουργείου Εργασίας, προσφέραμε υλικά για την προστασία της υγιεινής αστέγων. Υποστηρίξαμε το Σύλλογο Ασθενών  Ήπατος «Προμηθέας» για την υλοποίηση προγράμματος πρόληψης σε 10 σωφρονιστικά ιδρύματα και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε άστεγους και χρήστες ουσιών στην Αθήνα. Ενώ, συνεργαζόμαστε με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, για την υλοποποίηση του έργου «Μαζί απέναντι στην κρίση», για την ενημέρωση και υποστήριξη των χρόνια ασθενών.

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Υγεία και Φάρμακο