Επιμέλεια: Σοφία Εμμανουήλ

Μπαράζ δράσεων κοινωνικής υπευθυνότητας από τις επιχειρήσεις

Τα 100 εκατ. ευρώ έφτασαν οι δωρεές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 10:10
UPD:17:58
A- A A+

Ενα μπαράζ δωρεών προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), το συνολικό ύψος των οποίων φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ αναδεικνύει το ισχυρό «παρών» του επιχειρηματικού κόσμου στις προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία του Covid-19. Ήδη στις αρχές Μαϊου, σε ειδική παρουσίαση που διοργάνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε αποθήκες στην Οινόη Βοιωτίας όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το υγειονομικό υλικό, οι δωρεές έφταναν το συνολικό ποσό των 89 εκατ. ευρώ. Συνολικά 865 φορείς, οργανισμοί και ιδιώτες είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία δωρεάς και αρκετές ακόμη ενέργειες στήριξης ήταν σε διαδικασία οριστικοποίησης. Ανάμεσά τους ήταν και κράτη, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πάνω από 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο των δωρεών αφορούν ιατρικό εξοπλισμό, δηλαδή monitors Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αναπνευστήρες, κλίνες ΜΕΘ και μέσα ατομικής προστασίας όπως μάσκες, χειρουργικές στολές και ποδονάρια.  

Οι απροσδόκητες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημίας και οι οποίες οδήγησαν τις επιχειρήσεις σε διαρκή προσαρμογή των επιχειρηματικών τους μοντέλων και της λειτουργίας τους στο πλαίσιο του δικού τους μεριδίου ευθύνης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, συνδέθηκαν επίσης με πληθώρα καλών πρακτικών έμπρακτης κοινωνικής ευθύνης. Περισσότερα από 60 μέλη του CSR Hellas αποτέλεσαν την ναυαρχίδα.

Είναι ενδεικτικό ότι η Aegean ανέλαβε να εκτελέσει ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών την ώρα που οι χώρες μία μία διέκοπταν τις πτήσεις τους. Επίσης, η εταιρεία, σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, συνέβαλλαν στην προσπάθεια της Πολιτείας προσφέροντας άμεσα πτήσεις για τη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού από τις χώρες παραγωγής. Η Aegean πρόσφερε αεροπλάνα, πληρώματα και τα υπόλοιπα μεταβλητά έξοδα των πτήσεων, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια μέσω, της ΕΚΟ, κάλυψαν όλο το κόστος των καυσίμων για τις πτήσεις αυτές.

Έτσι, μια μεγάλη ποσότητα μέσων ατομικής προστασίας, μέρος της δωρεάς της ΔΕΗ Α.Ε. στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κατέφτασε τη Δευτέρα 6 Απριλίου, στο Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, με ειδικά ναυλωμένη πτήση. Παρόντες στην παραλαβή του υγειονομικού υλικού, ήτοι 507.600 μάσκες τύπου FPP2 και 12.022 προστατευτικές στολές τύπου Tyvec, μέρος συνολικής προσφοράς ύψους 5 εκατ. ευρώ, ήταν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμος Θωμάς, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και ο Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Επίσης, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε η παραλαβή 13,5 εκατ. προστατευτικών μασκών από την Κίνα. Πρόκειται για δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία, η Energean ανέλαβε μία σειρά από πρωτοβουλίες σε τέσσερις χώρες στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται. Ειδικότερα στην Ελλάδα αποφάσισε να υποστηρίξει την ευρεσιτεχνία του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που, σε συνεργασία με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Αχιλλοπούλειου» Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και την εταιρεία TED 3D, έθεσαν σε παραγωγή επαναχρησιμοποιούμενες «Ασπίδες Προστασίας» για φορείς σε όλη την χώρα, το προσωπικό των οποίων βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης κατά του κορωνοϊού.

H Motor Oil Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε. προχώρησε σε δωρεά 50 αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας ενώ ο όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ πρόσφερε δύο πλήρως εξοπλισμένα ISOBOX ειδικής κατασκευής καθώς και ιατρικού εξοπλισμού προς το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κύμης.

Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, μέσω του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, που ιδρύθηκε πριν 21 χρόνια από μέλη των οικογενειών που ίδρυσαν τον Τιτάνα, προχώρησε σε δωρεά 1 εκατομμυρίου ευρώ για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και ειδικότερα για το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ ΑΕ) για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές υγείας.

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε δωρεά 11 σύγχρονων αναπνευστήρων ενώ το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ διέθεσε σε πρώτη φάση 650.000 ευρώ σε νοσοκομειακό εξοπλισμό και αναλώσιμα, με την συμμετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να ανέρχεται σε 400.000 ευρώ.

Η MYTILINEOS προχώρησε στην αγορά 65 ειδικών αναπνευστήρων, για χρήση στις ΜΕΘ που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά ενώ σε ανοικτή γραμμή με τους υπεύθυνους φορείς στάθηκε αρωγός σε όλες τις προσπάθειες αναχαίτισης της έκτακτης κατάστασης.

Επίσης η ALUMIL αποφάσισε να προχωρήσει στην παραγωγή προσωπίδων προστασίας μέσω των 3D εκτυπωτών που διαθέτει στις εγκαταστάσεις της. Η Chipita δώρισε 500.000 ευρώ η CHIPITA για τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και τη θωράκιση του ΕΚΑΒ ενώ η Kleemann δώρισε 21 σύγχρονες ηλεκτρικές κλίνες ΜΕΘ και η Lamda Development και τα εμπορικά της κέντρα The Mall Athens και Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν σε δωρεά χρηματικού ποσού.

Με αυξημένο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασθενείς και την κοινωνία στην Ελλάδα, η Roche δώρισε στο υπουργείο Υγείας τροχήλατα ψηφιακά ακτινολογικά μηχανήματα και αντλίες χορήγησης υγρών και φαρμάκων για να εξυπηρετήσει ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων. Επιπλέον, μετά τη ένταξη του tocilizumab στο πρωτόκολλο θεραπείας για την αντιμετώπιση του Covid-19 στην Ελλάδα, η Roche συνεργάστηκε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου οι ασθενείς που χρειάστηκε να λάβουν το φάρμακο, να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε αυτό. Βρέθηκε επίσης στο πλευρό ασθενών και των οικογενειών τους στην Ελλάδα μέσω μιας σειράς συνεργασιών που έχει αναπτύξει με συλλόγους και ΜΚΟ.

Στην παγκόσμια κινητοποίηση συμμετέχει η Pfizer και το Pfizer Foundation, που προχώρησαν σε δωρεά επιχορηγήσεων αξίας 40 εκατ. δολαρίων ενώ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της δημιουργίας Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ανακοίνωσε την επέκταση της μακρoχρόνιας υποστήριξής του προς το Rockefeller University στη Νέα Υόρκη, με δωρεά ύψους 3 εκατ. δολ., η οποία αποσκοπεί στην υποστήριξη των ερευνητικών προσπαθειών του Πανεπιστημίου για τη θεραπεία του Covid-19 και του SARS-CoV-2 που προκαλεί τον ιό.

Με τη γενναία πρωτοβουλία του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) συνεισφέρει στη διεθνή προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας επιβεβαιώνοντας το ειδικό βάρος του φιλανθρωπικού του έργου σε όλο τον κόσμο αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Το τελευταίο έχει να κάνει όχι μόνο με το γεγονός ότι εδώ γεννήθηκε ο Σταύρος Νιάρχος αλλά και με την βαθιά και εξαντλητική δεκαετή κοινωνικοοικονομική κρίση που προηγήθηκε στη χώρα. Στο επίκεντρο του ιδρύματος βρίσκεται ο τομέας της υγείας, όπου είναι ήδη σε εξέλιξη πρόγραμμα 450 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ΙΣΝ, με φιλανθρωπικό έργο σε πάνω από 120 χώρες, επιθυμεί να βοηθήσει παντού, στο μέτρο του δυνατού, με έμφαση στην ιατρική έρευνα.

Εν τω μεταξύ, η Deloitte Ελλάδος, πρόσφερε μέσω του Deloitte Foundation, 20 φορεία ασθενών στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, δωρεά αξίας 90 χιλ. ευρώ ενώ η Procter & Gamble, εταιρεία με προϊόντα όπως Ariel, Fairy, Always κ.α., ενίσχυσε, μέσω δωρεάς 300 χιλ. ευρώ τοπικούς φορείς καθώς και το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αναβαθμιστούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό ΜΕΘ.

Σε δωρεά υπερσύγχρονου υπερηχοτομογράφου στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Άρτας προχώρησαν σε συνεργασία οι εταιρείες ΙΟΝ Α.Ε. και ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ, και οι δυο με μονάδες παραγωγής στο νομό Άρτας ενώ η TÜV Austria Ηellas πρόσφερε ιατρικό εξοπλισμό στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». To Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» καθώς και την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης στήριξε η ΜΕΛ Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου Μ.Α.Ε.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ξεπέρασαν τα 56.000 ευρώ οι δωρεές που συγκέντρωσε το Κολλέγιο Ανατόλια για τον εξοπλισμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του ΑΧΕΠΑ. Η καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων ξεκίνησε την Κυριακή 29 Μαρτίου και την αρχή έκαναν οι μαθητές δωρίζοντας 5.000 ευρώ από τα έσοδα που συγκέντρωσαν στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar του σχολείου.

Επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους συμμετείχαν στην κοινή προσπάθεια, με τη Barilla Hellas να ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας δωρίζοντας 10 Monitors και 50.000 μάσκες, την ΑS Company να διαθέτει 17.500 ευρώ για την αγορά ιατρικών στολών (coverall) υψηλής προστασίας για το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για την κάλυψη επειγόντων αναγκών των ΜΕΘ και τον όμιλο Εβροφάρμα να χορηγεί 12.000 ευρώ περίπου σε ιατρικό εξοπλισμό για τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, όπου άλλωστε βρίσκεται η έδρα της εταιρείας.

Εντωμεταξύ, σε δωρεά στο τοπικό νοσοκομείο της Ζακύνθου προέβη η Lesante Collection Luxury Hotels & Resorts.

Περισσότερα από 270.000 προϊόντα της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της Coca-Cola Hellas προσφέρθηκαν σε ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, Νοσοκομεία Αναφοράς και κοινωνικά παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

Συνεχή στήριξη στους συνανθρώπους μας που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού παρείχαν το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο» και το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» με μια σειρά δράσεων. Την ίδια ώρα συνεχίστηκε η ενεργή συνεισφορά του ΟΠΑΠ προς το σύστημα δημόσιας υγείας καθώς και οι δράσεις για τη στήριξη του δικτύου καταστημάτων ΟΠΑΠ και PLAY.

Η Interamerican έχει αναπτύξει ένα οργανωμένο σχέδιο ενεργειών εταιρικής υπευθυνότητας σε 4+1 δέσμες πρωτοβουλιών διαφορετικής στόχευσης. Οι 4 αμιγούς εταιρικής υπευθυνότητας δέσμες υπερβαίνουν σε αξία ενεργειών τις 350.000 ευρώ και εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες δράσεις. Eνδεικτικά, για την υποστήριξη του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας.

Η εταιρεία προχώρησε σε δύο δωρεές για την κάλυψη αναγκών σε ιατροτεχνολογικό και νοσηλευτικό εξοπλισμό, ήτοι 7 κλίνες προηγμένης τεχνολογίας για χρήση σε ΜΕΘ και σε συνεργασία με τη Phillips Hellas, 5 συστήματα φορητών υπερηχοτομογράφων Philips Lumifay για ΜΕΘ. Επίσης ανέλαβε πρωτοβουλία υποστήριξης του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Καστοριάς ενώ συμμετείχε και στην οικονομική δωρεά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Η ΑΧΑ, η οποία έθεσε την προστασία των ανθρώπων της στο επίκεντρο, πρόσφερε δωρεάν την υπηρεσία της MyAXA Doctor, στηρίζοντας επίσης τον τομέα του τουρισμού δεσμευόμενη να πραγματοποιήσει όλα τα ταξίδια πωλήσεών της εταιρείας για τα επόμενα τρία χρόνια αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Η PwC Ελλάδας, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΣΕΒ προς τα μέλη του, συνεισέφερε στην ενίσχυση των νοσοκομείων προσφέροντας εξειδικευμένο τεχνολογικό εξοπλισμό για τους ασθενείς του κορωνοϊού ενώ η ΔΕΛΤΑ πρόσφερε στο ΕΚΑΒ δύο εξειδικευμένους φορητούς θαλάμους (κάψουλες) απομόνωσης και μεταφοράς ασθενών. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού Covid – 19, ειδικά από τη νησιωτική χώρα, η αεροδιακομιδή του ασθενούς είναι μονόδρομος και πρέπει να γίνει σε φορητό θάλαμο αρνητικής πίεσης (Patient Isolation Unit ή κάψουλα).

Η Praktiker Hellas ανέλαβε σειρά δράσεων για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς και των δομών του Δήμου Αθηναίων, που φιλοξενούν συνανθρώπους μας που βρέθηκαν σε ανάγκη ενώ η Κωτσόβολος στήριξε με εξοπλισμό τη νέα Κλινική Λοιμώξεων Β’, που συστάθηκε στο Νοσοκομείο “Η Σωτηρία”, καθώς και την Κλινική Λοιμώξεων Covid-19 της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο “Η Σωτηρία”.

Η Autohellas-Hertz, βρέθηκε στο πλευρό των Δήμων και Κοινοτήτων προσφέροντας 150 αυτοκίνητα για την ενίσχυση της προσπάθειας της ΚΕΔΕ. Τη συμβολή της Autohellas-Hertz σε αυτή την πρωτοβουλία ενίσχυσε η συνεργάτης-εταιρεία Interamerican, προσφέροντας 10 επιπλέον οχήματα, καθώς και την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, όλων των οχημάτων που έχουν διατεθεί.

Επίσης από την πλευρά της η εταιρεία ενοικίασης και leasing αυτοκινήτων Avis πρόσφερε δωρεάν το σύνολο του στόλου που απαιτήθηκε για την έναρξη του προγράμματος “Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) Ειδικού Σκοπού”. Η εταιρεία πρόσφερε για τον συγκεκριμένο σκοπό 250 οχήματα του στόλου της.

Η Goody’s Burger House γνωστοποίησε ότι το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ArGOODaki, προσφέρει οικονομική βοήθεια στο έργο του συλλόγου “Φλόγα”, ενώ από το Σάββατο, 11 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, 19 Απριλίου σε κάθε παραγγελία delivery περιλαμβανόταν μια συλλεκτική ζωγραφιά ArGOODaki, την οποία καλούνταν να χρωματίσει κάθε παιδί, να γράψει μια ευχή και σε μια συμβολική κίνηση να κρεμάσει τη ζωγραφιά στο μπαλκόνι ή στο παράθυρό του.

Εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά και οικογένειες, στις οποίες μπορούν συμμετάσχουν από το σπίτι, πρόσφερε το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, που συνεχίζει να στηρίζει τη μάθηση, τη ψυχαγωγία και τη δημιουργικότητα.

Eπίσης η Froneri Ελλάς, στο πλαίσιο της νέας της συνεργασίας με την Τράπεζα Τροφίμων, προσέφερε 100.000 παγωτά σε 111 κοινωνικούς φορείς ενισχύοντας συνανθρώπους μας που ειδικά αυτήν την περίοδο έχουν περιορισμένη πρόσβαση ακόμη και σε βασικά αγαθά.

Στην αγορά 110 κλινών και monitors για τις ΜΕΘ των νοσοκομείων προχώρησε η Cosmote, που υλοποιεί δωρεά 2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του συστήματος υγείας στη μάχη κατά του covid-19  ενώ η Alpha Bank κάλυψε τις ανάγκες σε ιατρικό και υγειονομικό εξοπλισμό των ΜΕΘ σε τρία Νοσοκομεία αναφοράς στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η τράπεζα πρόσφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων “Η Σωτηρία”, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων monitors, ψηφιακούς καρδιογράφους, κλίνες ΜΕΘ καθώς και υγειονομικό εξοπλισμό που είναι αναγκαίος για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου εφοδίασε τα δημόσια νοσοκομεία της Ηπείρου με υγειονομικό υλικό και ιατρικό εξοπλισμό, ενώ η ΑΒ Βασιλόπουλος μετά τη δωρεά εξοπλισμού και λογισμικού συστήματος για ΜΕΘ, ύψους 494.000 ευρώ ανέλαβε τη στήριξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», με το συνολικό κόστος της νέας δωρεάς προς Δήμους, ΜΚΟ και Κοινωφελείς Οργανισμούς να ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

Η Agrino πρόσφερε υγειονομικό υλικό στο νοσοκομείο Αγρινίου, στο νοσοκομείο Καστοριάς και σε άλλα 4 νοσοκομεία της χώρας ενώ και η alfa «Αθανάσιος Δ. Κουκουτάρης» προχώρησε σε δωρεά ιατρικού και υγειονομικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία Κοζάνης και Καστοριάς.

Η βιομηχανία τροφίμων ΜΙΝΕΡΒΑ πρόσφερε προϊόντα στο Γηροκομείο Αθηνών. Συγκεκριμένα διέθεσε περίπου 250 κιλά τρόφιμα πρώτης ανάγκης όπως έλαια, ξίδι και μαργαρίνες.

Η Eurocatering πρόσφερε γεύματα και προϊόντα “Φρεσκούλης” σε όλους όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή σε κάποια από τα νοσοκομεία αναφοράς όπως Θριάσιο, ΑΧΕΠΑ και Παμμακάριστος. Πρόσφερε συνολικά 3 τόνους προϊόντων με το συνολικό αριθμό των αποδεκτών να ξεπερνά τους 1.000. Επίσης τα γνωστά εστιατόρια Cookoovaya, Basegrill και Travolta με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων μαγείρευαν για το προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς για τον Covid – 19.

Η Watt+Volt, σε συνέχεια των μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης για τους οικιακούς της πελάτες της ανακοίνωσε έκπτωση 15% στο ρεύμα για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.) και ευάλωτους καταναλωτές. Για τα υπόλοιπα νοικοκυριά παρείχε 10% έκπτωση για τις πρώτες 1000kWh σε τετραμηνία εκκαθαριστική περίοδο ενώ στηήριξε και τους άστεγους πωλητές του περιοδικού δρόμου “Σχέδια”. Από την πλευρά της η Volton προχώρησε στη δωρεά 10 υπερσύγχρονων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας προς το Υπουργείο Υγείας και έχει στόχο να συμβάλει στη θωράκιση των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία Covid-19.

Ο διεθνής όμιλος εταιρειών πληροφορικής European Dynamics πρόσφερε σε συνεργασία με την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό πρόσφερε 100 χιλ. ευρώ στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ενώ η Δ. Κορωνάκης, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή σχοινιών και συρματόσχοινων πρόσφερε υλικά αυτοπροστασίας για την Αστυνομία Ξάνθης.

Επίσης στις ανάγκες των πολιτών για νομική υποστήριξη, ειδικά σε εργασιακά θέματα, απάντησε ο διεθνής όμιλος Ασφαλειών Νομικής Προστασίας ARAG και το παράδειγμά του ακολουθεί και η θυγατρική στην Ελλάδα, ARAG Hellas.

Έκτακτο ταμείο αρωγής προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις πρωτοβουλίες της, τόσο για την υποστήριξη του υγειονομικού έργου που εκπονεί ο Δήμος Αριστοτέλη, όσο και για την ενίσχυση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, δημιούργησε η Ελληνικός Χρυσός.

Ο όμιλος Σαρακάκη, σε συνέχεια της διάθεσης στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, μίας σειρά επαγγελματικών και επιβατικών οχημάτων για τη διευκόλυνση του έργου των αρμόδιων αρχών, προχώρησε σε νέα πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προσφέροντας 15 καινούργια δίκυκλα Honda Supra GTR150, προς αξιοποίησή τους από την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων.

Στο πλευρό των ευπαθών ομάδων της τρίτης ηλικίας από την τοπική κοινωνία της Ηπείρου στάθηκε η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη προσφέροντας σε εβδομαδιαία βάση καλάθια με γαλακτοκομικά προϊόντα. Από την πλευρά του ο όμιλος Σαράντη, μέσω του Noxzema, στήριξε το έργο της Κιβωτού του Κόσμου και των Γιατρών του Κόσμου ενώ η ΝΝ Ηellas, που προχώρησε σε ακύρωση των προγραμματισμένων εορταστικών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα διέθεσε το ανάλογο χρηματικό ποσό για την άμεση στήριξη της χώρας.

Ο Σύνδεσμος Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος, που αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεά 10.000 ευρώ μέσω ειδικού λογαριασμού, προώθησε δωρεά στο “Σωτηρία” για 30 αναπνευστήρες και 12 φορητούς καρδιογράφους για τις ΜΕΘ. Επίσης η Μέλισσα Κίκιζας πρόσφερε μια σειρά από αναλώσιμα για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία.

Σε στάδιο προκλινικών δοκιμών βρέθηκε αμερικανική θυγατρική της British American Tobacco στον τομέα της βιοτεχνολογίας, που προχώρησε στην ανάπτυξη εμβολίου για τον Covid-19 με την χρήση τεχνολογίας που στηρίζεται στο φυτό του καπνού. Επίσης το Ίδρυμα PVH δέσμευσε 1 εκατ. δολ. για την ανακούφιση από τον Cοvid-19, συμπεριλαμβανομένης δωρεάς 100.000 δολ. στο Ταμείο του Ιδρύματoς των Ηνωμένων Εθνών και του Swiss Philanthropy Foundation, προς όφελος του ΠΟΥ. Σημειώνεται ότι η PVH διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο σημάτων με σημαντική παρουσία και στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων Calvin Klein και Tommy Hilfiger.

Η Novartis Hellas, σε μια από τις παρεμβάσεις στήριξης που υλοποίησε πρόσφερε 3 κλίνες ΜΕΘ, 5 οθόνες για την παρακολούθηση ζωτικών λειτουργιών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, προσφορά 4.000 ιατρικών μασκών και γαντιών και δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού προς το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Στον τομέα της ενέργειας o όμιλος Ήρων ανακοίνωσε νέα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης, χαρίζοντας τον ΦΠΑ του ρεύματος των οικιακών παροχών για όλο τον Απρίλιο και προσφέροντας έκπτωση 12 ευρώ και δωρεάν ασφάλιση περιεχομένου κατοικίας με την εγγραφή κάθε νέου ή υφιστάμενου πελάτη στο e-bill. Επίσης, μεταξύ άλλων δράσεων, προχώρησε στην αγορά και δωρεά προς το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αναλώσιμων υλικών πρώτης. Από την πλευρά της η nrg προχώρησε σε 5% επιπλέον έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, 5% επιπλέον έκπτωση στο φυσικό αέριο, 10% έκπτωση στους δικαιούχους κοινωνικού οικιακού τιμολόγιου (ΚΟΤ) και τους ευάλωτους πελάτες, προσφέροντας παράλληλα 5 ευρώ έκπτωση για ενεργοποίηση e-bill στο mynrg και μηδενισμό της εγγύησης με πάγια εντολή, με επιμήκυνση της προθεσμίας για τον χρόνο ενεργοποίησής της, από έναν σε δύο μήνες.

Ας σημειωθεί ότι τo Σωματείο “Ελπίδα - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο” διέθεσε σε ευπαθείς ομάδες, όπως γηροκομεία και δομές αστέγων, τα χρήματα του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ενώ ισχυρό παρόν στις προκλήσεις της επιδημίας έδωσε η Intrakat αλλά και ο όμιλος Intracom. Ειδικότερα, η Intrakat, μετά τη δωρεά των οκτώ κινητών υγειονομικών μονάδων σε ισάριθμα νοσοκομεία υποδοχής για την αντιμετώπιση του Covid-19, προχώρησε στη δωρεά υγειονομικού εξοπλισμού και υλικών στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών και στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας Θριάσιο.

H KPMG πρόσφερε δωρεάν στελέχωση θέσεων που προκύπτουν από τον Covid-19 ενώ με το ποσό των 30.000 ευρώ συμμετείχαν στις δαπάνες αναγκαίων αναλώσιμων του υπουργείου Υγείας οι δικαστικές ενώσεις.

Επίσης, τα μέτρα στήριξης για εργαζομένους και επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή είναι πληττόμενοι εξειδικεύει η Grant Thornton παρέχοντας συμβουλές. Σε αντίστοιχες διαδικτυακές δράσεις προχώρησαν KPMG και ΕΥ ενώ το δικό τους παρόν έδωσαν εταιρείες του δικτύου ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Η  προχώρησε σε δωρεά 20 αναπνευστήρων στο υπουργείο Υγείας ενώ σε δωρεά εργαστηριακού εξοπλισμού στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησε η ΜΕΒΓΑΛ.

Ο όμιλος Quest, έχοντας ενεργή παρουσία και συμβολή επί 40 περίπου χρόνια στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας, ανακοίνωσε δωρεά σύγχρονου εξοπλισμού πληροφορικής συνολικής αξίας 500.000 ευρώ στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο Υπουργείο Υγείας. Παράλληλα με την δωρεά, στα σχολεία παρείχε εκπαίδευση και υποστήριξη για την εφαρμογή ενός προγράμματος διδασκαλίας με το σύστημα και τα εργαλεία της Apple.

Η εταιρεία Stoiximan προχώρησε σε δωρεά 250.000 χειρουργικών μασκών στο Υπουργείο Υγείας. Μάλιστα για την έγκαιρη παραλαβή του συγκεκριμένου φορτίου, βάρους 1,1 τόνων, χρειάστηκαν οι συντονισμένες ενέργειες του Γραφείου του Πρωθυπουργού, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

Η Εθνική Ασφαλιστική προχωρώντας σε προμήθεια 100.000 χειρουργικών μασκών και 10 monitors παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών μονάδων ΜΕΘ, ενώ η εταιρεία Μύλοι Λούλη προσέφερε 30 ICU Bedside Monitors, 3 αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας για τις ανάγκες των ΜΕΘ καθώς και ενισχυμένες χειρουργικές μπλούζες, φορητά monitor παρακολούθησης ζωτικών λειτουργειών, ηλεκτροκαρδιογράφο τρικάναλο κ.α..

Συνδυάζοντας την εμπειρία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανέλαβε του έργο της παραλαβής, μεταφοράς και ασφαλούς διαχείρισης όλων των νοσοκομειακών αποβλήτων του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., ως ενός εκ των νοσοκομείων αναφοράς της Αττικής.

Τον εξοπλισμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με 50 καινούριους αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας ανέλαβε η εταιρεία Παπαστράτος ενώ η Eurobank προχώρησε στην αγορά υλικών άμεσης προτεραιότητας όπως, μόνιτορ ζωτικών λειτουργιών ΜΕΘ, ειδικές κλίνες ΜΕΘ, αντλίες έγχυσης ορού/φαρμάκων, ειδικές πιστοποιημένες στολές και μάσκες FPP2 ιατρών και νοσηλευτών.

Από την πλευρά της η l’artigiano πρόσφερεοσφέρει στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» 1.500 μάσκες προσώπου αυξημένης προστασίας και 50.000 χειρουργικά γάντια, καλύπτοντας ορισμένες από τις άμεσες ανάγκες τους. 

 

Ευάλωτες ομάδες 

Σειρά δράσεων ανακοίνωσε η GSK και η bwin, που στέκεται δίπλα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στηρίζοντας τις δράσεις της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» αλλά και της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» που σχετίζονται με τον ιό. Επίσης συνεργασία εγκαινίασαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The CocaCola Foundation) και της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Hellas και Coca-Cola Τρία Έψιλον) συνεργάστηκαν για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς και των ευάλωτων ομάδων μέσω της ενίσχυσης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Την ίδια στιγμή ο Δήμος Αθηναίων και τα Παιδικά Χωριά SOS δημιούργησαν μία νέα τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που αφορά αποκλειστικά στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε γονείς και παιδιά - 2103637692 (Δευτέρα - Παρασκευή, 09.00 - 18.00). Η γραμμή λειτουργεί με επιστημονική ευθύνη και στελέχωση από τα Παιδικά Χωριά SOS και με την υποστήριξη από το 1ο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων.

Η Klinex, από την πλευρά της, προχώρησε σε δωρεά άνω των 10.000 λίτρων καθαριστικών και απολυμαντικών προϊόντων σε Δήμους της χώρας μας και σε φορείς όπως το Γηροκομείο Αθηνών, το ΕΚΑΒ, το πυροσβεστικό σώμα καθώς και το Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη απολυμαντικών αναγκών νοσοκομείων.

Η ΔΕΛΤΑ καλύπτει τις ανάγκες σε γαλακτοκομικά των 550 παιδιών που διαμένουν στο Χαμόγελο του Παιδιού και τα Παιδικά Χωριά SOS ενώ στηρίζει με προϊόντα της και τους 150 ηλικιωμένους του Γηροκομείου Αθηνών και συνεχίζει τη διαρκή προσφορά προς την «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. H Chiesi Farmaceutici, ένας διεθνής όμιλος προϊόντων υγείας με επίκεντρο την έρευνα (Chiesi Group), με παρουσία στη χώρα μας, μέσω της Chiesi Hellas, δημιούργησε ειδικές παροχές για το προσωπικό της.

Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε την μεγάλη συνεισφορά των εταιρειών τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στο έργο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μια τέτοια ενέργεια ήταν της Cisco Hellas με την πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης Cisco Webex Meetings για εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, η Cisco Ελλάδος, συνεισέφερε στη διοργάνωση και τεχνική υποστήριξη των εκπαιδεύσεων των ομάδων εργασίας, τη δημιουργία των λογαριασμών των εκπαιδευτών στην πλατφόρμα Cisco Webex Meetings για τον σχεδιασμό των ψηφιακών τάξεων, καθώς και στη διάθεση 15 εξειδικευμένων στελεχών στο help desk του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αρωγός σε όλες τις παραπάνω δράσεις ήταν η Space Hellas, Gold Partner της Cisco.

Επίσης η Accor, ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στον ξενοδοχειακό κλάδο της ολιστικής φιλοξενίας (augmented hospitality) και η Bureau Veritas, ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς επιθεώρησης και πιστοποίησης, συνεργάζονται για τη δημιουργία σήματος που θα επικυρώνει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας και της εστίασης έχουν ακολουθήσει τα υψηλά πρότυπα υγείας και ασφάλειας και μπορούν να λειτουργήσουν και πάλι.

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη