Επιμέλεια: Δανάη Αλεξάκη

Διαρκής επένδυση στην εκπαίδευση αγροτών από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 11:15
UPD:18:36
A- A A+

Από φέτος η Αθηναϊκή Ζυθοποιία φέρνει τις πρωτοβουλίες της για την εκπαίδευση των αγροτών ένα βήμα παραπέρα. Με στόχο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς παραγωγών με σύγχρονες γνώσεις καλλιέργειας και καινοτόμο αντίληψη, η εταιρεία υλοποιεί, από την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, πρόγραμμα υποτροφιών για νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία, παρέχοντάς τους διετή φοίτηση στο Ι.ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Για τη φετινή χρονιά, το πρόγραμμα υποτροφιών απευθυνόταν σε παιδιά οικογενειών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της εταιρείας. Από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, όμως, το πρόγραμμα υποτροφιών θα είναι ανοιχτό προς όλους τους ενδιαφερόμενους νέους.

Δύο νέοι ξεκίνησαν φέτος να φοιτούν

Δύο νέα παιδιά θέλοντας να εξελίξουν τις γνώσεις που έχουν αποκομίσει από τις οικογένειές τους, ξεκίνησαν να φοιτούν φέτος στο Ι.ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο 19χρονος Στέργιος, από τα Γρεβενά, το μάθημα που του έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του είναι η εδαφολογία. Έχει μάθει για τις σωστές μεθόδους διαχείρισης του εδάφους και στόχος του είναι να εφαρμόσει τις γνώσεις του στα χωράφια της οικογένειάς του, επεμβαίνοντας με φυσικό τρόπο και σεβασμό στο περιβάλλον.

Τα μαθήματά του περιλαμβάνουν ένα ευρύ πεδίο που φτάνει ακόμα και στη σωστή χρήση και συντήρηση των γεωργικών μηχανημάτων. Μάλιστα ο Στέργιος, σκοπεύει να εκπαιδευτεί και να συμμετέχει στις εξετάσεις του επόμενου εξαμήνου για να αποκτήσει το δίπλωμα οδήγησης τρακτέρ.

Δύο ακόμα σεμινάρια φέτος σε παραγωγούς

Το πρόγραμμα υποτροφιών έρχεται να εμπλουτίσει μια άλλη πρωτοβουλία εκπαίδευσης που πραγματοποιεί η εταιρεία από το 2014. Συγκεκριμένα, 6 χρόνια τώρα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παρέχει επιμορφωτικά σεμινάρια στους παραγωγούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμά της σχετικά με καινοτόμες πρακτικές προστασίας της καλλιέργειας, προστασίας του ίδιου του καλλιεργητή, αύξησης της παραγωγής, αλλά και εφαρμογής νέων τεχνολογιών. Μάλιστα, φέτος η εταιρεία πραγματοποίησε σεμινάρια σε Θήβα και Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή περισσότερων των 150 παραγωγών και εισηγητές καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και εταιρειών και φορέων όπως ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας, ο Σύνδεσμος Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων, η TÜV AUSTRIA - HELLAS, αλλά και η εταιρεία συμβούλων πιστοποιήσεων Γεωτεχνική Ανάπτυξης. Συνολικά από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 12 σεμινάρια στα οποία έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 750 παραγωγοί.

«Η επικέντρωση στην εκπαίδευση των αγροτών αποτελεί μια στρατηγική επιλογή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που αποδεικνύει ότι επενδύει σε βάθος στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή με πίστη στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα» αναφέρει ο Βασίλης Κωτούλας, Γεωπόνος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Με αυτή τη φιλοσοφία εξάλλου, η εταιρεία έχει ξεκινήσει από το 2008 το φιλόδοξο Πρόγραμμά της. Ήδη από το 2014 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει πετύχει την πλήρη κάλυψη των αναγκών της με εγχώρια παραγόμενο κριθάρι, με την περσινή χρονιά να εξασφαλίζεται η συγκομιδή 63.000 τόνων που καλλιεργήθηκαν σε 19 νομούς της ελληνικής περιφέρειας.

Εξαγωγή βύνης και φέτος

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι για δεύτερη χρονιά φέτος, η εταιρεία θα προχωρήσει και σε εξαγωγές βύνης κριθαριού. 12.000 τόνοι βύνης ελληνικού κριθαριού θα εξαχθούν σε Ιταλία και Βόρεια Μακεδονία (Σκόπια), μετατρέποντας τους Έλληνες παραγωγούς σε προμηθευτές πρώτης ύλης για την παραγωγή μπίρας στο εξωτερικό.

Το Πρόγραμμα με αριθμούς

  • Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πάνω από 2.500  Έλληνες παραγωγοί σε 19 νομούς
  • Από το 2008 η εταιρεία έχει προμηθευτεί πάνω από 453.000 τόνους βυνοποιήσιμου ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας, 63.000 εκ των οποίων το 2019
  • Η καλλιεργήσιμη έκταση υπολογίζεται σε περίπου 150.000 στρέμματα ελληνικής γης
  • Η προστιθέμενη αξία που έχει παραχθεί υπερβαίνει τα 80 εκατ. ευρώ
  • Το Πρόγραμμα εκτιμάται ότι έχει δημιουργήσει περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας κυρίως στον πρωτογενή τομέα

Επιπλέον:

  • Λειτουργία  5 πειραματικών αγρών για δοκιμή αποδοτικότερων ποικιλιών κριθαριού. Εκεί, συνολικά έχουν δοκιμαστεί 54 ποικιλίες κριθαριού, 17 από αυτές έχουν μπει στην παραγωγή
  • Βυνοποίηση κριθαριού στα 2 ιδιόκτητα βυνοποιεία της εταιρείας σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη
Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Αγροτική Οικονομία