Επιμέλεια: Δανάη Αλεξάκη

Η Τράπεζα Πειραιώς επενδύει στους αγρότες που επενδύουν στο μέλλον της αγροτικής τους εκμετάλλευσης

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 11:05
UPD:18:36
A- A A+

Αύξηση της ανταγωνιστικότητας και βελτίωση της βιωσιμότητας είναι οι στόχοι-κλειδιά για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, προκειμένου να δοθεί ώθηση και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στοχεύει στην ενίσχυση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των συλλογικών σχημάτων του αγροτικού τομέα. Στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα, δηλαδή του ΠΑΑ, βρίσκονται σε εξέλιξη μέτρα, όπως:

  • Σχέδια Βελτίωσης. Επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας. Αποτελούν το βασικό επενδυτικό εργαλείο για τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Πρόκειται για μέτρα με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης, ειδικά για τις συλλογικές επενδύσεις από ομάδες και ενώσεις παραγωγών, καθώς και για επενδύσεις από νέους αγρότες.
  • Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και καθετοποίηση της παραγωγής. Τα μέτρα, με τα οποία στηρίζεται οι συγκεκριμένοι τομείς, μεταφράζονται σε επενδύσεις από τους ίδιους τους παραγωγούς για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων τους.

Το Μέτρο 4 «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2014-2020 και καλύπτει ένα πολύ μεγάλο φάσμα επενδύσεων. Ειδικά για το Υπομέτρο 4.1, γνωστότερο και ως Σχέδια Βελτίωσης, που αφορά την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων προβλέπονται οι εξής δράσεις:

  • 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων, που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης».
  • 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων, που συμβάλλουν στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 της Ελλάδας.

Ο εκσυγχρονισμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων δίνει ώθηση στην ανταγωνιστικότητά τους. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στοχεύει στην ενίσχυση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή/και των οργανώσεών τους. Οι επενδύσεις που υλοποιούνται από τους παραγωγούς αποσκοπούν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων τους. Κι επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, είναι σημαντικό οι επενδύσεις που έχουν κατατεθεί στην πρόταση να είναι ορθολογικές και αναγκαίες για την αγροτική εκμετάλλευση. Επενδύσεις, που πρέπει να γίνουν και θα συμβάλουν στη βελτίωση της εκμετάλλευσης είτε μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής είτε μέσω της δημιουργίας καλύτερων και ανταγωνιστικών προϊόντων.

Η υλοποίηση του Μέτρου 4.1 για τα Σχέδια Βελτίωσης και του Μέτρου 4.2. για τη μεταποίηση έρχονται σε μια περίοδο, που δημιουργούνται θετικές προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους από τον αγρο-διατροφικό τομέα. 

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τις ενέργειες των αγροτών για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους προσφέροντας εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και είναι παρούσα για την κάλυψη κάθε υγιούς επενδυτικής ανάγκης τους, όπως για την αγορά γης, την αξιοποίηση από τους παραγωγούς του ευνοϊκού πλαισίου για παραγωγή ενέργειας κ.λπ. Άλλωστε, στρατηγική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς είναι η επένδυση σε ανθρώπους που επενδύουν το μέλλον τους στην αγροτική τους εκμετάλλευση προς όφελος τόσο τηςτοπικής όσο και της εθνικής οικονομίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει σε σημαντικές συνεργασίες στον κλάδο του γεωργικού εξοπλισμού, με τις εταιρείες Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, Θεοχαράκης Α.Ε., Agrotech S.A., Γ. Χίγκας ΑΒΕΕ, Κ. Κουιμτζής ΑΕ, Unitrack Α.Ε.Ε. και Θ. Σουμπάσης ΜΕΠΕ. Η χρηματοδότηση γίνεται με σημαντικά πλεονεκτήματα για τους χρηματοδοτούμενους, όπως η προσαρμογή του πλάνου αποπληρωμής στη δυναμικότητα των εκμεταλλεύσεων και η περιοδικότητα των ταμειακών ροών τους με την προσαρμογή των δόσεων αποπληρωμής σε μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες ή ετήσιες δόσεις.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων, που περιλαμβάνει το επενδυτικό δάνειο, και το δάνειο έναντι επιχορήγησης για τη συνολική κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν στο πλαίσιο της υλοποίησης επενδύσεων μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης.

Τα παραπάνω πιστοποιούν τη σταθερή βούληση της Τράπεζας Πειραιώς για την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση κάθε υγιούς και παραγωγικής προσπάθειας στον αγροτικό τομέα της οικονομίας.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Αγροτική Οικονομία