Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου

H έλλειψη της επαρκούς ποσότητας νερού «ζορίζει» τον οργανισμό

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 10:40
UPD:17:03
A- A A+

Το σώμα μας είναι κατά 60% νερό!

Το νερό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% του οργανισμού ενός υγιούς ενήλικα φυσιολογικού βάρους. Το ποσοστό αυτό αυξομειώνεται ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του κάθε ατόμου. Σε γενικές γραμμές, το σώμα αποτελείται κυρίως από υγρά και ηλεκτρολύτες, οι οποίοι κατανέμονται στα διάφορα όργανα του σώματος, βοηθώντας στη σωστή εκτέλεση των λειτουργιών του.

Ο οργανισμός «ζορίζεται» χωρίς την κατάλληλη ποσότητα νερού

Ο όρος αφυδάτωσηυποδηλώνει τη σημαντική μείωση των σωματικών υγρών, που προκαλείται από την  αυξημένη απώλεια ή τη χαμηλή πρόσληψή τους. Τις περισσότερες φορές η αφυδάτωση διαταράσσει και τα επίπεδα ηλεκτρολυτών στο αίμα. Η ήπια εκδήλωσή της επιφέρει μείωση της ενέργειας του ατόμου και αίσθημα κούρασης, ενώ η οξεία μορφή της έχει αρνητική επίδραση ακόμα και στις βασικές λειτουργίες του σώματος.

Το σώμα δεν «κρατάει απόθεμα νερού»

Οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά είναι συγκεκριμένες, ξεκινώντας από τα 2,5 λίτρα ημερησίως. Αυτό συμβαίνει, γιατί το σώμα δεν κρατάει «απόθεμα» νερού από προηγούμενες ημέρες. Αντίθετα, χρησιμοποιεί την ποσότητα που χρειάζονται τα όργανά του και αποβάλλει αυτό που περισσεύει. Αυτονόητο είναι επίσης το γεγονός, ότι όσο αυξάνεται η ένταση της φυσικής δραστηριότητας και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες σε υγρά. Στην κάλυψή τους συμβάλλει καθοριστικά η κατανάλωση υγρών, αλλά και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

«Κρυφοί ισορροπιστές» του σώματος οι ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες αποτελούν ανόργανες χημικές ενώσεις που υπάρχουν σε όλα τα σωματικά υγρά. Βρίσκονται κυρίως στο αίμα, ενώ περιέχονται και στα ούρα, τον ιδρώτα και στα υπόλοιπα υγρά του σώματος. Η ανάμιξή τους με το νερό δημιουργεί ηλεκτρικό φορτίο. Οι σημαντικότεροι ηλεκτρολύτες είναι το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο, το χλώριο, ο φωσφόρος  και το μαγνήσιο.

Κρίσιμος ο ρόλος των ηλεκτρολυτών;

Η σημασία των ηλεκτρολυτών εντοπίζεται κυρίως στην εξισορρόπηση των υγρών στο σώμα με αποτέλεσμα τη διατήρησή τους σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, συμβάλλουν στη μεταφορά διαφόρων θρεπτικών συστατικών μέσα και έξω από τα κύτταρα, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση, το pH του αίματος, τις μυϊκές συσπάσεις, καθώς και τη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του μυϊκού συστήματος. Aπώλεια υγρών προκαλείται επίσης  κατά την εκτέλεση των βασικών λειτουργιών του οργανισμού μέσω των ούρων, των κοπράνων, του ιδρώτα, αλλά και με την αναπνοή.

Το σώμα δεν χρειάζεται μόνο νερό σε συνθήκες αφυδάτωσης

Οι έντονοι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής σήμερα δεν επιτρέπουν τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, καθώς εμποδίζουν την πρόσληψη της απαραίτητης ημερήσιας ποσότητας υγρών που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Η άθληση, οι ιώσεις, η κατανάλωση αλκοόλ και οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος μειώνουν ακόμα περισσότερο τα επίπεδα υγρών στο σώμα, καθώς προκαλούν  υψηλότερες απώλειες
υγρών και κατά συνέπεια και ηλεκτρολυτών. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κατάστασης είναι η αφυδάτωση.

Ηλεκτρολύτες & Ψευδάργυρος: Η διπλή προστασία για τον οργανισμό  

Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό μέταλλο του οργανισμού, που συμμετέχει σε όλες τις κυτταρικές δραστηριότητες. Ο συνδυασμός του με ηλεκτρολύτες συμβάλλει στην καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος ιδιαίτερα σε άτομα με έντονους ρυθμούς ζωής. Αποτελεί την ιδανική λύση για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σε συνθήκες κρυολογήματος, ιώσεων, γαστρεντερολογικών  διαταραχών, υψηλών θερμοκρασιών, έντονης εργασίας,  καθώς και κατά τη διάρκεια ταξιδιού και μετά από αυτό.

Τι γίνεται όταν συνδυάζουμε ηλεκτρολύτες με πολυφαινόλες;

Οι πολυφαινολες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε φυτά και σε φρούτα, όπως τα εσπεριδοειδή. Επίσημες μελέτες έχουν δείξει, πως έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση των αθλουμένων.  Ο συνδυασμός φλαβονοειδών, που αποτελούν βασική κατηγορία πολυφαινολών, θεωρείται η «φυσική συνταγή» για την επίτευξη καλύτερων επιδόσεων κατά την άσκηση.

Πολύ σημαντική η επιλογή του κατάλληλου και αξιόπιστου σκευάσματος ηλεκτρολύτη

Τα σκευάσματα ηλεκτρολυτών διατίθενται στα φαρμακεία σε μορφή σκόνης ή σε αναβράζουσες ταμπλέτες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν επίσης εξειδικευμένα προϊόντα ηλεκτρολυτών. Η επιλογή του κατάλληλου και πρωτίστως αξιόπιστου σκευάσματος διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων ενυδάτωσης από τη χρήση ηλεκτρολυτών. Στην αγορά κυκλοφορούν εδώ και χρόνια σχετικά προϊόντα, τα οποία έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.  Το Almora PLUSείναι αναμφίβολα ένα από αυτά, καθώς ξεπερνά τα 35 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στο Ελληνικό Φαρμακείο. Με την υπογραφή της ELPEN, μιας από τις παλαιότερες αμιγώς Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες, εξελίσσεται διαρκώς, φροντίζοντας για την καλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών ενυδάτωσης κάθε οργανισμού.

Η σειρά Almora PLUSδιαθέτει τα παρακάτω εξειδικευμένα προϊόντα:

  • Το Almora PLUS Effervescent,το οποίο θεωρείται ο σύμμαχός μας στην καθημερινή ενυδάτωση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει ηλεκτρολύτες,  δεξτρόζη, μαγνήσιο και ψευδάργυρο στο 100% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης και είναι ιδανικό για άτομα άνω των 12 ετών με έντονους καθημερινούς ρυθμούς ζωής.
  • Το Almora PLUS SPORT ενισχύει την απόδοση κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης και ενυδατώνει τον οργανισμό των αθλούμενων και των αθλητών. Αποτελώντας ένα μοναδικό προϊόν με κλινικά αποδεδειγμένη δράση και εξειδικευμένη σύνθεση από ηλεκτρολύτες,  ασβέστιο, μαγνήσιο και υδατικό εκχύλισμα Citrus Sinensis (φλαβονοειδές), είναι ιδανικό για όλους όσους γυμνάζονται.
  • Το Almora PLUS φακελίδιο,είναι ιδανικό για την ενυδάτωση του οργανισμού σε περιπτώσεις σοβαρής αφυδάτωσης λόγων παθολογικών αιτιών, ενώ μπορεί να χορηγηθεί και σε βρέφη άνω των 2 μηνών, παιδιά και ενήλικες. Ειδικότερα για τα παιδιά είναι ιδανικό πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά την άθληση για την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών.
     
Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Υγεία και Φάρμακο