Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου

Το 1/3 του πληθυσμού παγκοσμίως έχει σιδηροπενία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 10:26
UPD:17:02

Tο gr.irondeficiencyday.com είναι η πλατφόρμα ενημέρωσης για το κοινό που δημιούργησε η GENESIS Pharma σε συνεργασία με τη Vifor Pharma

A- A A+

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος στο σώμα, για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για να εξασφαλιστεί ότι η καρδιά και οι σκελετικοί μύες μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Διαδραματίζει επίσης ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών, διατηρώντας υψηλά τα επίπεδα ενέργειας και συντελεί στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψή του χαρακτηρίζεται ιατρικά με τον όρο σιδηροπενία.

Η σιδηροπενία, όπως εξηγεί ο Δρ. Ιωάννης Μπολέτης, καθηγητής Παθολογίας - Νεφρολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Δ.Σ. Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, απαντάται περίπου στο 1/3 του πληθυσμού παγκοσμίως.

Είναι πιο διαδεδομένη στις προεμμηνοπαυσιακές και τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Στην Ευρώπη, η σιδηροπενία επηρεάζει έως και 33% των γυναικών πριν από την εμμηνόπαυση, έως και 77% των εγκύων γυναικών και έως το 48% των παιδιών. Ενώ, σε ποσοστό 37%-61% επηρεάζει και τους ασθενείς με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι η σιδηροπενία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ικανότητας για σωματική εργασία έως και 30%.

Οι αιτίες της σιδηροπενίας είναι πολλές. Η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου, καθώς και η προ-εμμηνόπαυση που οι γυναίκες χρειάζονται έως και διπλάσιο σίδηρο στη διατροφή τους ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, όπως λέει ο Δρ. Παναγιώτης Τσιριγώτης, αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αττικό Νοσοκομείο. Επίσης, τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια νεφρική νόσος ενδέχεται να μειώσουν την ποσότητα του σιδήρου που απορροφάται από το έντερο και να οδηγήσουν σε εμφάνιση σιδηροπενίας καθώς και ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και της χρόνιας νεφρικής νόσου, τονίζει ο Δρ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α’ Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν και μπορεί να είναι παρόμοια με άλλων νοσημάτων, καθιστώντας δύσκολη τη διάγνωσή της.

Απώλεια μαλλιών, νύχια με μορφολογικές ανωμαλίες, χλωμή όψη, μώλωπες, στοματικά έλκη, απώλεια μνήμης και πνευματική κόπωση, ευερεθιστότητα, απώλεια ακοής, εξάντληση, σύνδρομο ανήσυχου ποδιού, συχνοί πονοκέφαλοι, σεξουαλική δυσλειτουργία, λαχάνιασμα στο περπάτημα, κρυάδες και επιθυμία για περίεργες γεύσεις είναι κάποια από τα βασικά συμπτώματα που χρήζουν προσοχής.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί η σιδηροπενία και αυτό εξαρτάται από τα επίπεδα φερριτίνης που έχει κάθε άτομο και το ιστορικό του.

Στις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνεται η τροποποίηση της διατροφής, τα από του στόματος συμπληρώματα σιδήρου ή ο ενδοφλέβιος σίδηρος (ενδοφλέβια χορήγηση).

Πλατφόρμα ενημέρωσης για το κοινό από την GENESIS Pharma

Με αφορμή την 26η Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Ημέρα για τη Σιδηροπενία, η GENESIS Pharma, σε συνεργασία με τη Vifor Pharma, ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ενημέρωσης για το κοινό. Η ιστοσελίδα gr.irondeficiencyday.com βοηθάει τον επισκέπτη να καταλάβει γιατί ο σίδηρος είναι σημαντικός για το σώμα. Περιλαμβάνει επίσης μια εύχρηστη λειτουργία Ελέγχου Συμπτωμάτων, που καταγράφει και επεξηγεί τα πιο συχνά συμπτώματα της σιδηροπενίας και σιδηροπενικής αναιμίας με τη χρήση cartoons, προκειμένου να βοηθήσει όλους μας να τα αναγνωρίσουμε και να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια εφόσον απαιτείται.

Ο Κυριάκος Μπερμπεριάν, Chief Governmental Affairs Officer της GENESIS Pharma επεσήμανε ότι σε συνεργασία με τη Vifor Pharma, που ηγείται της προσπάθειας ευαισθητοποίησης για τη σιδηροπενία διεθνώς, κατάφεραν να διαμορφώσουν την πλατφόρμα αυτή και στα ελληνικά για να είναι εύχρηστη για όλους τους συμπολίτες μας. Όπως είπε, ελπίζουν να ενθαρρύνουν όσους ενδεχομένως αντιμετωπίζουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου να απευθυνθούν στον γιατρό τους και να έχουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Υγεία και Φάρμακο