Επιμέλεια: Φάνης Ζώης

Mantis: Kαινοτομία με τη μοναδική εφαρμόσιμη λύση Vision Picking

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 10:28
UPD:17:55
A- A A+

Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης που διανύουμε έχει χαρακτηριστεί ως 4η βιομηχανική επανάσταση και οι ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται επιδρούν και μεταμορφώνουν κάθε πτυχή των logistics. Στο δυναμικό αυτό περιβάλλον της Εφοδιαστικής Αλυσίδας 4ης γενιάς, η Mantis επιμένει να πρωτοπορεί προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις και εξελιγμένα συστήματα για τη βελτιστοποίηση και την αυτοματοποίηση της λειτουργίας των σύγχρονων κέντρων διανομής.

Στην καρδιά των σύνθετων αυτών επιχειρησιακών μονάδων, κεντρική θέση κατέχει η συλλογή παραγγελιών (Picking), με το κόστος της να φθάνει έως και στο 65% του συνολικού κόστους των εργασιών. Η βελτιστοποίηση της συλλογής απαιτεί διαρκή υιοθέτηση καινοτόμων ιδεών και λύσεων που αυξάνουν την παραγωγικότητα, ελαχιστοποιούν τα λάθη και προσφέρουν ασφάλεια κι ευκολία στη χρήση και την εκμάθηση. 

Η ενίσχυση της συνέργειας ανθρώπου και τεχνολογίας είναι η μόνη συνταγή που διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι πετυχαίνει τα παραπάνω, κι επιτυγχάνεται όσο φέρνουμε την τεχνολογία πιο κοντά στον άνθρωπο. Η αλληλεπίδραση, ωστόσο, πρέπει να γίνεται με τρόπο φυσικό, ώστε η τεχνολογία να συμπληρώνει τις ικανότητες του ατόμου και όχι να το εμποδίζει. 

VVR από τη Mantis – η μοναδική πραγματικά εφαρμόσιμη λύση για το Vision Picking. Με στόχο αυτή ακριβώς τη συνέργεια ανθρώπου και τεχνολογίας, αναπτύχθηκε από την Mantis η λύση VVR – Vision Voice RFID, η οποία αξιοποιεί τις δυνατότητες τριών τεχνολογιών αιχμής. 

Το VVR αποτελείται από έξυπνα γυαλιά (Smart Glasses), έξυπνους αλγόριθμους ανάλυσης κι επεξεργασίας φωνής και wearable συσκευές RFID, ο συνδυασμός των οποίων κυριολεκτικά λύνει τα χέρια του προσωπικού της αποθήκης, αυξάνοντας δραστικά την απόδοσή τους. 

Συγκεκριμένα, ο χρήστης φοράει τις παραπάνω συσκευές, αντί να τις κρατάει όπως θα έκανε με τα παραδοσιακά τερματικά χειρός (RF terminals - RFs), και επικοινωνεί με αυτές οπτικά και φωνητικά χωρίς να πληκτρολογεί. Έτσι απολαμβάνει την πλήρη ελευθερία κινήσεων και η εργασία του είναι πιο ξεκούραστη και πολύ πιο παραγωγική. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναγνώριση φωνής επιτρέπει τον χειρισμό του συστήματος VVR μέσω φωνητικών εντολών ακόμα και σε πολύ θορυβώδη περιβάλλοντα, ενώ παράλληλα η εκπαίδευση των χρηστών στις νέες αυτές τεχνολογίες είναι πολύ εύκολη και γρήγορη, γεγονός κρίσιμο για την επιτυχημένη υιοθέτηση της λύσης. Επίσης με τη χρήση wearables μειώνονται οι ζημιές, αφού οι συσκευές αυτές έχουν μικρότερη πιθανότητα να πέσουν και να καταστραφούν, σε σχέση με τα τερματικά χειρός. 

Παραδοσιακά η Mantis διαθέτει λύσεις Voice Picking και Pick to Light με πολλές επιτυχημένες εγκαταστάσεις. Προσπαθεί όμως πάντα να καινοτομεί και να προσφέρει ακόμα πιο εξελιγμένες λύσεις στους πελάτες της. Έτσι η λύση VVR αποτελεί μία ανταγωνιστικού κόστους εναλλακτική των μεθόδων συλλογής με φωτεινές ενδείξεις (Pick-to-Light και Pick-to-Cart) και με φωνητικές εντολές (Voice Picking).

Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα του VVR είναι ότι δεν απαιτεί ακριβή και χρονοβόρα εγκατάσταση και συντήρηση, επιτρέπει το συνδυασμό των ερεθισμάτων που δέχεται ο χρήστης φωνητικά και οπτικά (multi-modal operation), μειώνοντας αποδεδειγμένα τα λάθη και την απαιτούμενη νοητική προσπάθεια και χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που δεν απαιτεί αντιστοίχιση με συγκεκριμένους χρήστες. Ένας εργαζόμενος λοιπόν φοράει οποιοδήποτε διαθέσιμο σετ VVR και μπορεί αμέσως να συλλέξει με άνεση. 

“Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις” είναι η ακριβέστερη περιγραφή της εμπειρίας του VVR, που γίνεται εφικτή με τον εργονομικό εξοπλισμό αλλά και την εφαρμογή Vision Picking, που σχεδιάστηκε σύμφωνα με την πολύχρονη εμπειρία της Mantis και τις διεθνείς προδιαγραφές καλύτερων πρακτικών (Google, κα) για εφαρμογές σε έξυπνα γυαλιά. Τέλος, το VVR διασυνδέεται απευθείας με το λογισμικό WMS της Mantis (direct/native integration), χωρίς ενδιάμεσο λογισμικό τρίτων, πετυχαίνοντας σημαντική μείωση του συνολικού κόστους της λύσης με παράλληλη βελτίωση της απόκρισης του συστήματος.

Το VVR της Mantis είναι η μόνη εφαρμόσιμη λύση συλλογής με έξυπνα γυαλιά που υπάρχει σήμερα στην διεθνή αγορά.

Άλλες λύσεις βασίζονται σε τεχνολογίες που δεν είναι ώριμες για πολύωρες και εντατικές χρήσεις για το απαιτητικό περιβάλλον των κέντρων διανομής. Τέτοιες λύσεις αποτελούν περισσότερο τροχοπέδη παρά διευκόλυνση, αφού αδυνατούν να παρέχουν την άμεση απόκριση που απαιτεί μια νευραλγική εφαρμογή, με την οποία οι εργαζόμενοι αλληλοεπιδρούν για 8 και πλέον ώρες της ημέρας. Επιπλέον, τείνουν να βασίζονται υπερβολικά στο να διαβάζουν τις πληροφορίες που απεικονίζονται στην οθόνη (HUD), γεγονός που καταπονεί τα μάτια. Επίσης λόγω του ότι απαιτούν μεγάλη υπολογιστική ισχύ συχνά ο χρήστης αναγκάζεται να κυκλοφορεί καλωδιωμένος.

Το VVR, που φέρνει την επανάσταση στα Pick to Cart, Put Wall, Case Picking,  έρχεται να προστεθεί στην πολυετή πορεία της Mantis ως μία ακόμα απόδειξη της προσήλωσής της στην καινοτομία.

Με έδρα την Αθήνα, η Mantis αποτελεί κορυφαίο προμηθευτή λογισμικού διαχείρισης αποθηκών (WMS) στην Ευρώπη. Με περισσότερους από 450 πελάτες έχει παγκόσμια παρουσία με γραφεία σε ΗΠΑ, Καναδά, Πολωνία, Ρουμανία, Κύπρο, Ισραήλ και Τουρκία και ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών με ισχυρή τοπική υποστήριξη σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το Ισραήλ, τα Αραβικά Εμιράτα τη Ρωσία και την Ταϊλάνδη. Στο πλαίσιο της αύξησης της πελατειακής της βάσης και της λειτουργικότητας του λογισμικού της, η Mantis έχει επεκταθεί με επιτυχία και στη Βόρεια Αμερική, μέσω της εξαγοράς της Insight Technologies Group.

Το VVR της Mantis εφαρμόζεται ήδη σε πραγματικές συνθήκες, ενώ έχει μελετηθεί και ερευνητικά σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν παρουσιαστεί σε δύο διεθνή συνέδρια, ενώ θα εκδοθούν σύντομα και σε επιστημονικά περιοδικά. Η έρευνα θα συμπεριληφθεί επίσης στον συλλογικό τόμο της Kogan για την Εφοδιαστική Αλυσίδα (Supply Chain 4.0 - Improving supply chains with analytics and Industry 4.0 technologies), που θα κυκλοφορήσει διεθνώς σύντομα.

Για περισσότερα επισκεφτείτε το www.mantis.group  ή στείλτε email στο [email protected]
 

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Μεταφορές & Logistics