Επιμέλεια: Φάνης Ζώης

Είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη των Logistics

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 10:22
UPD:17:55
A- A A+

Του Κωνσταντίνου Χανιώτη*

Ζούμε στην εποχή των επιταχυνόμενων αλλαγών. Οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι logisticians παγκοσμίως είναι πολλές. Η αποτελεσματικότητα, το περιβάλλον, η ασφάλεια, η βιωσιμότητα, η εξυπηρέτηση συνεχώς αυξανόμενων απαιτήσεων, είναι μόνο μερικές από αυτές.

*Ο Κωνσταντίνος Χανιώτης είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Logistics Management Ελλάδος (ILME). 

Παγκοσμίως τα logistics έχουν αναγνωριστεί ως ένας από τους πλέον κρίσιμους παράγοντες για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για την ανθεκτικότητα των κοινωνιών.

Τα στελέχη των logistics καλούνται να παίζουν έναν συνεχώς σημαντικότερο ρόλο. Αναγνωρίζονται ως βασικοί παράγοντες στη λειτουργία των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως. Οι απαιτήσεις γνώσης και ικανοτήτων διαχείρισης των νέων τεχνολογιών, που θα δώσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην όλη λειτουργία της εταιρείας, αυξάνονται καθημερινά.  

Ο ρόλος μας ως ILME είναι να αναδείξουμε αυτές τις τάσεις στην ελληνική οικονομία. Να βοηθήσουμε στον εκσυγχρονισμό των Logistics, να δώσουμε στους επαγγελματίες του χώρου τις ευκαιρίες συνεργατικότητας, να δώσουμε προτάσεις για λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα των εμπορευματικών μεταφορών, να κάνουμε την τεχνολογία να δουλέψει για την ελληνική επιχείρηση, να συνδράμουμε στην εξέλιξη των στελεχών μέσα από την εκπαίδευση και τη διασύνδεση με τον ερευνητικό-ακαδημαϊκό τομέα, αλλά και τη διασύνδεση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές ομάδες.

Το νέο μας Δ.Σ., το οποίο προέκυψε στις εκλογές της 30ής Οκτωβρίου 2019, αποτελείται από μια ομάδα που αντιπροσωπεύει όλους σχεδόν τους άξονες των Logistics και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας.  

Αισθάνομαι πολύ τυχερός που προεδρεύω σε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο. Οι εμπειρίες των μελών του καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων. Από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Αεροδρόμιο Αθηνών, από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών logistics μέχρι μεγάλες εταιρείες που έχουν δικά τους τμήματα logistics, από ακαδημαϊκούς και συμβούλους Logistics μέχρι εταιρείες παροχής τεχνολογικών λύσεων και παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης και πιστοποίησης, το κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έχει ξεχωριστή εμπειρία και η σύνθεση αυτή μπορεί να δώσει σημαντικά αποτελέσματα.

Δεν είμαστε όμως μόνο ένα πολύ ισχυρό Διοικητικό Συμβούλιο. Τα ενεργά μας μέλη είναι στελέχη εταιρειών και επαγγελματίες με πολλές γνώσεις και εμπειρίες και φιλοδοξούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στις εταιρείες τους.

Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο αναφοράς μας. Είμαστε μια μεγάλη ομάδα ειδικών σε θέματα Logistics, που έχουμε επιλέξει εθελοντικά να βρεθούμε στον κοινό μας τόπο, στο ILME, και μπορούμε με τη συνδυασμένη γνώση μας να βοηθήσουμε τη συνολική εξέλιξη των Logistics και κατ’ επέκταση τη δημιουργία νέων ευκαιριών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.

Ξεκινάμε με μια σημαντική κληρονομιά από όσα έχουν ήδη κτιστεί τα τελευταία χρόνια στο ILME:

  • Τις σχέσεις με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Logistics (European Logistics Association), του οποίου το ILME είναι πλήρες μέλος, και όλους τους αντίστοιχους φορείς που συμμετέχουν σε αυτόν.
  • Την πιστοποίηση κατά ELA των ικανοτήτων των επαγγελματιών του χώρου, την οποία έχει θεσπίσει από το 2016.
  • Τη διοργάνωση βραβεύσεων τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο εταιρειών, όπως καθιερώθηκαν από το 2014 με τα «Βραβεία Μέγας Αλέξανδρος», και την ανάδειξή τους στα ετήσια ευρωπαϊκά βραβεία «ELA Awards».
  • Την οργάνωση ενημερωτικών ημερίδων για τις εξελίξεις στα Logistics και τη διάχυση της γνώσης. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται η καθιέρωση του ετήσιου International Logistics Forum από το 2015, η ανάληψη του EUROLOG 2019 αλλά και η καθιέρωση και ανάδειξη στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Supply Chain Day κάθε Απρίλιο.
  • Τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας με τους επαγγελματίες του χώρου για την προώθηση της έρευνας σε κάθε επίπεδο. ​

Και προσθέτουμε την ανάπτυξη νέων δράσεων:

  • Τη δημιουργία ομάδων για την ανάπτυξη θέσεων για τα logistics στην Ελλάδα
  • Την ανάπτυξη της συνεργατικότητας σε κάθε μορφή και επίπεδο, με κάθε φορέα και κάθε επαγγελματία
  • Την εισαγωγή και τη χρήση των νέων τεχνολογιών στα logistics
  • Τη δημιουργία ερευνών σε συνεργασία με τους ακαδημαϊκούς φορείς με συμμετοχή του ILME σε ερευνητικά προγράμματα
  • Τη δημιουργία θέσεων για θεσμικά θέματα
  • Τη συμβουλευτική βοήθεια σε οργανισμούς που την έχουν ανάγκη.

​Οι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι, όπως θα πρέπει να είναι σε κάθε δυναμικό οργανισμό. Για να πετύχουμε θα πρέπει να δουλέψουμε ως ομάδα. Ασφαλώς και θα χρειαστούμε αρκετές ώρες εθελοντικής εργασίας από όλα τα μέλη μας για να προσφέρουμε αυτά που σχεδιάζουμε. Αλλά είμαι σίγουρος ότι η προσπάθεια αυτή θα ωφελήσει και κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά καθώς θα βρούμε την ευκαιρία να διευρύνουμε τις γνώσεις μας και τη χαρά να συνεργαστούμε και να συνεισφέρουμε.

Δηλώνουμε ότι είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία με κάθε φορέα, κάθε οργανισμό, κάθε επαγγελματία, για συνέργειες με στόχο την ανάπτυξη των Logistics. 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Μεταφορές & Logistics