Επιμέλεια: Β.Βεγίρη-Γ.Χατζηλίδης-Α.Αγγελοπούλου-Β.Αγγελόπουλος-Δ.Αλεξάκη-Σ.Ζησίμου-Φ.Ζώης-Κ.Κοκκαλιάρη-Γ.Κουλουβάρης-Α.Τσιμπλάκης-Μ.Χατζηκωνσταντίνου

Ζητάμε να υπάρξει ρεαλιστικό όραμα και ουσιαστική στόχευση

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 13:45
UPD:10/09/2019 17:14
A- A A+

Του Αθανάσιου Σαβάκη*

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου δημιουργεί με σαφήνεια θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη της χώρας μας. Αν λάβουμε και τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, τότε είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία στο έργο της.

*Ο Αθανάσιος Σαβάκης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Ο ΣΒΕ προσβλέπει στην ταχύτατη ανάληψη πρωτοβουλιών από το κυβερνητικό επιτελείο, που θα συντελέσουν στην απεμπλοκή της χώρας από παρωχημένες δομές και νοοτροπίες, που εν τέλει καθηλώνουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ο ΣΒΕ ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος που εκπροσωπεί τη μικρομεσαία μεταποιητική επιχείρηση με έδρα στην ελληνική περιφέρεια, αναμένει το γρηγορότερο δυνατόν από τη νέα κυβέρνηση αποφάσεις για την έμπρακτη υποστήριξη της βιομηχανίας και τη θεσμοθέτηση φιλικού και ευέλικτου περιβάλλοντος δραστηριοποίησης.

Άλλωστε, ο ΣΒΕ υποστήριζε και υποστηρίζει ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει μια ισχυρή πολιτική δέσμευση για το μέλλον της ελληνικής μεταποιητικής δραστηριότητας.

Ζητάμε όμως να υπάρξει ρεαλιστικό όραμα και ουσιαστική στόχευση. Χωρίς όραμα και στόχευση για τη βιομηχανία, αυτό που θα καταφέρουμε στο τέλος είναι να αναμασάμε τα παλιά.

Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος το σχέδιο αυτό πρέπει να εδράζεται σε τέσσερεις άξονες:

  • Στις παραγωγικές επενδύσεις
  • Στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
  • Στην καινοτομία
  • Στη διεθνοποίηση και στην εξωστρέφεια

Άλλωστε, η Ευρώπη προχωρά με στρατηγικό σχέδιο στην επαναβιομηχάνισή της.

Η Ευρώπη, για άλλη μια φορά, μας δείχνει το δρόμο. Οι ανταγωνίστριες χώρες με τη δική μας, υλοποιούν πλέον τα δικά τους προγράμματα ενίσχυσης της βιομηχανίας, και με γοργούς ρυθμούς μάλιστα, ενώ εμείς συζητάμε για το αν θα πρέπει η βιομηχανία να τεθεί σε προτεραιότητα για την ανάταξη της οικονομίας.

Κατά τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να αρνείται πεισματικά να προσαρμοσθεί στην ευρωπαϊκή απόφαση επαναφοράς της μεταποίησης στο προσκήνιο. 

Σε μια εποχή που πρέπει πραγματικά να στρέψουμε με σοβαρότητα το βλέμμα μας στο μέλλον, γιατί διαφορετικά οι εξελίξεις θα μας ξεπεράσουν, αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την εφαρμογή συναινετικής βιομηχανικής πολιτικής που θα οδηγεί τη μεταποίηση σε αναγκαίες προσαρμογές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Είναι ανάγκη να προσαρμοσθούμε άμεσα σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.

  • Ψηφιοποίηση
  • Τεχνητή νοημοσύνη
  • Ρομποτική
  • Διαδίκτυο των πραγμάτων
  • Μαζικά δεδομένα
  • Κλιματική αλλαγή
  • Κυκλική οικονομία
  • Συμμετοχή σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας
  • Διαρκής παραγωγή καινοτομίας 

είναι μερικές από τις βασικές κατευθύνσεις εξέλιξης και μετασχηματισμού της μεταποιητικής δραστηριότητας, οι οποίες θα πρέπει να ενσωματωθούν στην εθνική βιομηχανική πολιτική και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό. 

Όταν ήδη εδώ και χρόνια αρκετά κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η χώρα μας, προσπαθώντας να εξέλθει των μνημονίων, αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, εγκλωβισμένη σε λογικές περασμένων δεκαετιών…

Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας και η προσαρμογή της βιομηχανίας σε όσα θα συμβούν από το κύμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δεν θα γίνουν πραγματικότητα, όσο η υπέρογκη φορολογία των επιχειρήσεων εξακολουθεί να απειλεί την καθημερινή λειτουργία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

Με ρεαλισμό και σκληρή δουλειά πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατάματα το μέλλον. Άλλωστε, η διαρκής οπισθοδρόμηση των τελευταίων δεκαετιών, πρέπει να πάψει και η χώρα μας να ξεκινήσει συναινετικά το μεγάλο έργο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, η μικρομεσαία μεταποιητική επιχείρηση με έδρα την περιφέρεια, κυριολεκτικά ξεχάστηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις.

Πιστεύω ότι σήμερα η δημόσια διοίκηση και η επιχειρηματική κοινότητα, από κοινού, μπορούν να δώσουν λύσεις. 

Για να ενισχυθεί στην πράξη η ανταγωνιστικότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, και ειδικά όσων είναι εγκατεστημένες στην περιφέρεια, ο ΣΒΕ προτείνει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατόν χρονίζοντα προβλήματα της εγχώριας βιομηχανίας, όπως:  

  1. Μείωση μη μισθολογικού κόστους και εξορθολογισμός στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων.
  2. Ριζική αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και εφαρμογή του μέσω μη κερδοσκοπικών φορέων επενδύσεων, με έμφαση στη στήριξη λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών.
  3. Αποσβέσεις για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας σε 2 έτη, και περαιτέρω αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 200%, με στόχο την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων.
  4. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μέση και υψηλή τάση για βιομηχανική χρήση στο 50% της σημερινής τιμής, σε βάθος διετίας.
  5. Κατάργηση τελών, χαρτοσήμων και επιβαρύνσεων σε βάθος πενταετίας, χαρτοσήμανση με 3,6% των ταμειακών διευκολύνσεων που παρέχουν οι μέτοχοι στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν, κ.λπ.
  6. Τροποποίηση του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.
  7. Τροποποίηση των διατάξεων για τη δήλωση της υπερεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης. Εξορθολογισμός της χρήσης του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».
  8. Επέκταση του χρόνου μεταφοράς ζημιών των επιχειρήσεων από 5 σε 15 έτη και απλοποίηση της διαδικασίας διαγραφής επισφαλών απαιτήσεων.
  9. Αναγραφή καθαρών τιμών στα τιμολόγια, για την εξυγίανση των σχέσεων βιομηχανίας και αλυσίδων λιανεμπορίου.
  10. Νομοθετικός προσδιορισμός του ανωτέρου ορίου πληρωμής τιμολογίων, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 60 μέρες.
Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΕΘ - Βόρεια Ελλάδα