Επιμέλεια: Λάμπρος Καραγεώργος, Αντώνης Τσιμπλάκης

SQLearn: Νέα ψηφιακή καινοτομία για τη ναυτιλία

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 11:39
UPD:16:50
A- A A+

Μια νέα πρωτοβουλία, που έρχεται να δώσει λύση στη χρονοβόρα διαχείριση του μεγάλου όγκου των πιστοποιητικών εκπαίδευσης (training certificates) στον χώρο της ναυτιλίας, σχεδιάζει η SQLearn, σε συνεργασία με τον Αμερικανικό νηογνώμονα ABS και το ερευνητικό εργαστήριο i4M Lab του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Υποστηρικτής του ερευνητικού αυτού έργου είναι η εταιρεία Thenamaris Shipping Inc., προσφέροντας ένα οικοσύστημα μέσα από το οποίο το έργο μπορεί να αναπτυχθεί και να αποτελέσει ένα εμπορικό προϊόν αναφοράς για τον κλάδο της ναυτιλίας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει εισβάλει και στη ναυτιλία. Τα σύγχρονα πλοία αυτοματοποιούνται και στηρίζονται όλο και περισσότερο σε Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την εκτέλεση, την «εξ αποστάσεως» παρακολούθηση (monitoring) και τον έλεγχο της απόδοσης των λειτουργιών τους. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται σε μεγάλη κλίμακα η ψηφιοποίηση των μέσων και των διαδικασιών που υλοποιούν τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, καθώς και των εγγράφων που τις συνοδεύουν. Οι ναυτιλιακές εταιρείες όμως δεν διακινούν μόνο τα εμπορικά έγγραφα που συνοδεύουν τα εμπορεύματα και τα πρόσωπα που μεταφέρουν, αλλά διαχειρίζονται και τα έγγραφα του πλοίου (ship documents) και αυτά των πληρωμάτων (crew documents), πολλά από τα οποία ελέγχονται συχνά και επανειλημμένα στα Port-State-Controls.

Η ψηφιοποίηση αυτών των εγγράφων διευρύνεται, αν και σε αρκετές περιπτώσεις τα ψηφιακά ναυτιλιακά έγγραφα δεν αποτελούν πραγματικά ψηφιακά υπογεγραμμένα έγγραφα που μπορούν να διαβάζονται και να γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από μηχανές, αλλά απλά αντίγραφα των πρωτοτύπων. Όσο όμως προχωρά η ψηφιοποίηση στον κλάδο της ναυτιλίας, οι ναυτιλιακές εταιρείες επιζητούν την ψηφιακή καινοτομία για να επωφεληθούν από την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα που αυτή δημιουργεί. Σε μια τέτοια προοπτική εντάσσεται το έργο OCEAN.

Το OCEAN (Online Certificates Authentication Network) στοχεύει στην αναμόρφωση και βελτιστοποίηση της ισχύουσας διαδικασίας για τη διαχείριση του μεγάλου όγκου πιστοποιητικών που απαιτείται να προσκομιστούν από ένα ναυτικό. Στο πλαίσιο του έργου θα σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και επαλήθευσης των πιστοποιητικών μέσω της τεχνολογίας Blockchain. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον αυτοματοποιημένης διακίνησης και διαχείρισης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα πιστοποιητικά εκπαίδευσης σε θέματα STCW. 

Στόχος είναι να αναπτυχθεί πλήρως μια διαδικασία ψηφιακής διαχείρισης, εξακρίβωσης της προέλευσης, της εγκυρότητας και της χρονικής ισχύος των εγγράφων του πληρώματος του πλοίου, των ημερολογίων εκπαιδεύσεων κ.λπ., με τα πλεονεκτήματα «εμπιστοσύνης» που προσφέρουν οι τεχνολογίες Blockchain. Συγκεκριμένα, χάρη στο OCEAN θα επιτευχθεί εξοικονόμηση κόστους, χρόνου, χαρτιού, καθώς και η δυνατότητα real-time πρόσβασης σε δεδομένα. Το σύστημα μελλοντικά θα λειτουργεί και προς διευκόλυνση των ναυλοσυμφώνων, καθώς θα μπορεί να αξιοποιηθεί από ναυλωτές ως σημείο αναφοράς για αξιολόγηση των πλοίων των ναυτιλιακών εταιρειών, προς ανεύρεση εκείνων που πληρούν τις προϋποθέσεις για ανάθεση μεταφοράς των φορτίων τους.

Το παραπάνω έργο έχει υποβληθεί ως πρόταση στο πλαίσιο του Β’ κύκλου της Ενιαίας Δράσης «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» και σε κάθε περίπτωση η υλοποίησή του αποτελεί προτεραιότητα για τους συμβαλλόμενους τους επόμενους μήνες. 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ναυτιλιακή Εκπαίδευση