Επιμέλεια: Λάμπρος Καραγεώργος, Αντώνης Τσιμπλάκης

«Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών»: Το πρώτο ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό επαγγελματικό ναυτικό λύκειο

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 11:33
UPD:16:51
A- A A+

Ενα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα λέει ο Κινέζος φιλόσοφος Λάο Τσε και το πρώτο βήμα για ένα νέο «ταξίδι» της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας έγινε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, σε μια «ναυτομάνα» περιοχή, τη Χίο, με την ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού επαγγελματικού ναυτικού λυκείου του ομίλου Τσάκου. Ένα ναυτικό λύκειο, το «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών -Tsakos Enhanced Education Nautical School (TEENS)», που υποδέχθηκε ήδη τα πρώτα 20 παιδιά και σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί να φιλοξενεί 60 μαθητές πρώτης, δευτέρας και τρίτης λυκείου.

Μιλώντας τότε στα εγκαίνια ο ιδρυτής του ομίλου Τσάκου καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, παρουσία του γιου του Νίκου, και του εγγονού του Παναγιώτη Ν. Τσάκου, τόνισε την ανάγκη «να αποφευχθεί ο αφελληνισμός της ελληνικής ναυτιλίας, εξαιτίας της ανησυχητικά φθίνουσας πορείας, που, χρόνια τώρα, ακολουθεί το ναυτεργατικό δυναμικό της πατρίδας μας».«Αν δεν ενεργήσουμε όσο υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε να αποφευχθεί το σπάσιμο του κρίκου ναυτιλίας και Ελλήνων, Ελλήνων και ναυτιλίας, τότε θα στερηθεί η ναυτιλία μας από το βασικό ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό και η ναυτοσύνη μας - γεγονός που θα σπεύσουν να επωφεληθούν εις βάρος μας οι καραδοκούντες ανταγωνιστές μας» πρόσθεσε. Απευθυνόμενος στα παιδιά υπογράμμισε ότι «οραματιζόμαστε το λύκειο σαν έναν πυρήνα γνώσης, αριστείας και προόδου που θα σας εφοδιάσει με στέρεες βάσεις σε ήθος, αξίες και γνώσεις, ώστε να αναδειχθούν άξια στελέχη της ναυτιλίας μας και χρήσιμα μέλη της ελληνικής κοινωνίας.

Εμείς, ενώ θα επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε τις δεξιότητες και ικανότητές σας ώστε να επιτύχετε επαγγελματικά, θα σας παραστεκόμαστε με πατρική στοργή και αγάπη σε κάθε σας βήμα. Θα σας υποστηρίζουμε και καθοδηγούμε στον δρόμο της αρετής και της γνώσης, ευχόμενοι οι επιδόσεις σας να είναι τέτοιες ώστε να μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε τη στήριξή μας στη συνέχεια των σπουδών σας και στη μετέπειτα σταδιοδρομία σας στους κόλπους της ναυτιλίας μας.

Είσθε πολύ τυχεροί που μπαίνετε στη ναυτιλία μας σε μια εποχή που από άποψης χωρητικότητας και αριθμού πλοίων η ηγετική θέση της αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Με 4.500 πλοία στα χέρια των Ελλήνων, οι θάλασσες και οι ωκεανοί της υφηλίου είναι δικοί σας, βγείτε στη θάλασσα και κατακτήστε τον κόσμο!».

Η φιλοσοφία και οι στόχοι του TEENS

  • Η παροχή Δευτεροβάθμιας και Μεταλυκειακής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  • Η παροχή γενικής παιδείας υψηλού επιπέδου που θα συμβάλλει στην ισόρροπη γνωστική, συναισθηματική, πνευματική και σωματική ανάπτυξη των μαθητών.
  • Η καλλιέργεια της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς και η προετοιμασία των νέων ως Ευρωπαίων πολιτών.
  • Η προαγωγή της κριτικής σκέψης, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και των ικανοτήτων των μαθητών.
  • Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας και της πολιτισμικής ετερότητας στο πλαίσιο μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.
  • Η ενδυνάμωση των αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης και η διαμόρφωση συνείδησης ενεργού πολίτη.
  • Η διασφάλιση ισορροπίας στη σχολική ζωή ώστε οι μαθητές να μπορούν να συνδυάζουν τη γνώση με τον ελεύθερο χρόνο, τη δημιουργία και τη συμμετοχή σε κοινές δράσεις.
  • Η καλλιέργεια των βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων αναγκαίων για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και την κοινωνική ένταξη καθώς και η καλλιέργεια πνεύματος συλλογικής προσπάθειας και ενσυνείδητης πειθαρχίας προσόντων αναγκαίων σε κάθε οργανική μονάδα, ιδιαίτερα των πλοίων.
  • Η παροχή ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ταξιδιών για την απόκτηση επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων.
  • Η παροχή δυνατοτήτων παρακολούθησης των εργασιακών εξελίξεων, καθώς και ενημέρωση στις νέες τεχνολογίες  και τις επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες.
  • Η δυνατότητα παρακολούθησης των επαγγελματικών εξελίξεων και αφομοίωσης νέων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης.
  • Η δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης μέσω σπουδών σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα.
  • Η ανάπτυξη δράσεων που διασφαλίζουν και αναβαθμίζουν την ποιότητα της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας.
  • Η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.
  • Ο σεβασμός και διατήρηση της Ελληνικής ναυτικής παράδοσης.
Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ναυτιλιακή Εκπαίδευση