Επιμέλεια: Λάμπρος Καραγεώργος, Αντώνης Τσιμπλάκης

Υιοθεσία Πλοίου που φέρνει τα παιδιά κοντά στη ναυτιλία

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα σε σχολεία της Α/βάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά και στο Κολλέγιο Αθηνών
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 11:30
UPD:16:51
A- A A+

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΛΟΙΟΥ» / «ADOPT-A-SHIP» υλοποιείται με επιτυχία σε σχολεία της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και στο Κολλέγιο Αθηνών, με έγκριση από το υπουργείο Παιδείας και υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και ναυτιλιακές εταιρείες δηλώνουν πολύ ενθουσιασμένοι με τη λειτουργία του προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις αξιολογήσεις που έκαναν οι εκπαιδευτικοί μετά το πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής του.

Το πρόγραμμα αφορά τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού (Δ’, Ε’, και ΣΤ’) και τα παιδιά ερευνούν διαθεματικά με προεκτάσεις στα μαθήματα περιβάλλοντος, γλώσσας, γεωγραφίας, μαθηματικών, μουσικής, αγγλικών, εικαστικών, ιστορίας, αγωγής του πολίτη και λογοτεχνίας. 

Οι μαθητές έχουν άμεση επαφή με το πλήρωμα, ώστε να ανακαλύψουν και να ενημερωθούν για θέματα σχετικά με τη ναυτιλία, τον ρόλο της στη ζωή του ανθρώπου και τη συμβολή της στην οικονομική, ιστορική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας. Ενημερώνονται για το επάγγελμα του ναυτικού και των άλλων επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη ναυτιλία, ώστε να γίνει γνωστή η ναυτική παράδοση της Ελλάδας και να υπάρξει συνέχεια. Η εκπαιδευτική διαδικασία ξεκινάει με την υιοθεσία ενός πλοίου από μια σχολική τάξη για έναν ολόκληρο χρόνο. Στο διάστημα αυτό, οι μαθητές επικοινωνούν με το υιοθετούμενο πλοίο μέσω εβδομαδιαίων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail), ακολουθούν το δρομολόγιό του σημειώνοντας την πορεία του σε έναν ναυτικό παγκόσμιο χάρτη (shipping route map), μαθαίνουν για τα εμπορεύματα που μεταφέρει, τις καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζει και τις δραστηριότητες του πληρώματος πάνω στο πλοίο. Τα παιδιά με τη σειρά τους παρουσιάζουν στο πλήρωμα του πλοίου ενημερωτικό υλικό για την τάξη τους, το σχολείο και γενικότερα την πόλη τους.

Παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος

  • Κατανόηση του κόσμου που περιβάλλει τα παιδιά, μέσα από το παράδειγμα της ναυτιλίας
  • Ανάπτυξη των ικανοτήτων τους για παρατήρηση, έρευνα, επικοινωνία και αλληλεπίδραση
  • Ομαδική εργασία με τη συλλογή στοιχείων για τη ναυτιλία και τη ζωή του ναυτικού

Γνωστικοί στόχοι του προγράμματος

  • Εξοικείωση με το επάγγελμα του ναυτικού και των άλλων επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη ναυτιλία
  • Κατηγορίες πλοίων και δραστηριότητές τους
  • Η ιδιαίτερη σημασία της ναυτιλίας στην οικονομία και την ανάπτυξη
  • Γνώση χωρών, λιμανιών, πολιτισμών, θαλασσών και ωκεανών 

Παιδαγωγικά οφέλη του προγράμματος

  • Γνώση της Ιστορίας της Ελληνικής Ναυτιλίας
  • Η Ελληνική Ναυτιλία σήμερα και η αξία της
  • Δεξιότητες γραπτής επικοινωνίας
  • Πρακτική άσκηση στην Αγγλική γλώσσα
  • Ομαδική εργασία 
  • Κοινωνικές δεξιότητες και δημόσια ομιλία
  • Καλύτερη οπτική και επικοινωνία με τον κόσμο εκτός τάξης
  • Πιθανός επαγγελματικός προσανατολισμός των παιδιών στη ναυτιλία

Το πρόγραμμα είναι διεθνώς αναγνωρισμένο από τον ΙΜΟ και υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο από την Περιβαλλοντική Οργάνωση CYMEPA και σε άλλα κράτη.

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω της Μη Κερδοσκοπικής Αστικής Εταιρείας Project Connect, από τον Οκτώβριο του 2018, το όραμα της οποίας είναι να συνεισφέρει στη συνέχεια και εξέλιξη της ελληνικής ναυτιλίας, ως «success story», ώστε να προετοιμάσει κατάλληλα τα νέα παιδιά. 

Αρωγοί στην υλοποίηση του προγράμματος είναι ναυτιλιακές εταιρείες Ariston Navigation, Phoenix Shipping & Trading, Medferry Shipping, Starbulk και Eurobulk Group που διέθεσαν πλοία τους με μεγάλη χαρά.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ναυτιλιακή Εκπαίδευση