Επιμέλεια: Λάμπρος Καραγεώργος, Αντώνης Τσιμπλάκης

Ισχυρή ελληνική ναυτιλία με μια καλή ναυτική εκπαίδευση

Οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 10:23
UPD:16:57
A- A A+

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης με την ισχυροποίηση των δημόσιων Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού αλλά και την παράλληλη λειτουργία ιδιωτικών Ακαδημιών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες φοίτησης και να σταματήσει η φυγή των νέων μας για σπουδές στις Ναυτικές Ακαδημίες γειτονικών χωρών, αλλά και για να ενθαρρυνθούν όλο και περισσότεροι νέοι να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα.

Τα παραπάνω ξεκαθάρισε ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής. Ωστόσο και νωρίτερα μέσα στο χρόνο ο κ. Πλακιωτάκης είχε αρκετές ευκαιρίες να αναφερθεί στη ναυτική εκπαίδευση και τις θέσεις του κόμματός του. παράλληλα δεν παρέλειψε να τονίζει την ανάγκη οι νέοι να στραφούν προς τα ναυτικά επαγγέλματα.

«Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νέα άνεργα παιδιά και η ναυτιλία είναι μία οδός», είπε μιλώντας πρόσφατα σε ναυτιλιακό συνέδριο προσθέτοντας ότι στους στόχους της ΝΔ θα είναι η αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού στα πλοία με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που «δυστυχώς για χρόνια δεν έχουν αναληφθεί».

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνεργασία με την ελληνική πλοιοκτησία και το ναυτεργατικό δυναμικό» τόνισε και εκτίμησε ότι λύση θα βρεθεί καθώς η ναυτιλία πέρα από την εθνική οικονομία συμβάλλει και στην αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος του ασφαλιστικού. 

Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας

Ο κ. Πλακιωτάκης συνδέει μία καλή και ισχυρή ελληνική ναυτιλία με μια καλή ναυτική εκπαίδευση ενώ σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ μιας ισχυρής δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει ότι και η ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση έχει να προσφέρει πολλά, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς την δημόσια.

Η Ελλάδα πιστεύει, η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του πλανήτη, οφείλει και πρέπει να κάνει όσα χρειάζεται για να διαθέτει την ισχυρότερη ναυτική εκπαίδευση διεθνώς προσφέροντας σύγχρονο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, όχι μόνον στους Έλληνες νέους που επιθυμούν μια καριέρα στην θάλασσα, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Πλακιωτάκης δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις ελλείψεις που παρουσιάζει η ναυτική εκπαίδευση στη χώρα μας.

Μιλώντας κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων στο Υπουργείο Ναυτιλίας τόνισε ότι τα προβλήματα στη ναυτική εκπαίδευση επίσης, όπως η έλλειψη πόρων, η απουσία σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, η απουσία μονίμων καθηγητών, η μη εύρεση πλοίων για την οργάνωση εκπαιδευτικών ταξιδιών των σπουδαστών των ακαδημιών και η απαξίωση των κέντρων εκπαίδευσης των ναυτικών, δημιουργούν σειρά αντικινήτρων και αποτρέπουν τους νέους να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα.  

Η Ελληνική Ναυτιλία είναι βέβαιο, ότι δεν θα μπορέσει να πάει μακριά, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. 

Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τις δημόσιες Ακαδημίες μας, θα πρέπει να λειτουργήσουν ιδιωτικές Ακαδημίες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες φοίτησης και να σταματήσει η φυγή των νέων μας για σπουδές σε Ναυτικές Ακαδημίες γειτονικών χωρών, αλλά και για να ενθαρρυνθούν όλο και περισσότεροι νέοι να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα. 

Επίσης, τα ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν άμεσα για να υπάρξουν βήματα προόδου στις Ακαδημίες του Εμπορικού μας Ναυτικού είναι: 

  • Η έλλειψη πόρων.
  • Η απουσία σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Για παράδειγμα, θα δοθεί έμφαση στα μαθήματα χρήσης νέων τεχνολογιών και όλες οι σχολές θα εφοδιαστούν με προσομοιωτές, ώστε οι σπουδαστές να εξοικειωθούν με πραγματικές καταστάσεις για να μπορούν να αντιμετωπίσουν πιθανές απρόβλεπτες καταστάσεις επί του πλοίου.
  • Η βελτίωση των κτιριακών και τεχνολογικών υποδομών στις Α.Ε.Ν.
  • Η έλλειψη μονίμων καθηγητών στις Α.Ε.Ν.
  • Η αναβάθμιση των εκπαιδευτικών εγχειριδίων.
  • Η μη εύρεση πλοίων για την οργάνωση εκπαιδευτικών ταξιδιών των σπουδαστών των ακαδημιών όπως προβλέπεται από το σύστημα εναλλασσόμενης εκπαίδευσης.
Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ναυτιλιακή Εκπαίδευση