Επιμέλεια: Δανάη Αλεξάκη, Σταμάτης Ζησίμου, Φάνης Ζώης, Αντώνης Τσιμπλάκης, Γιώργος Χατζηλίδης

«Ψηλά τη σημαία»!

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019 11:17
UPD:04/06/2019 10:11
A- A A+

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Πολιορκητικός κριός της Οικονομίας, οι ελληνικές εξαγωγές «κρατούν ψηλά τη σημαία» κόντρα στις αντιξοότητες, εσωτερικές και εξωτερικές. Η χρονιά τρέχει με θετικό πρόσημο, μετά το περυσινό νέο ιστορικό ρεκόρ των 33,34 δισ. ευρώ, ως συνολική αξία. Η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Εξωστρέφεια και τις Επενδύσεις, με ευρεία συναίνεση του πολιτικού κόσμου, προέχει προκειμένου να κινητοποιηθούν οι υγιείς δυνάμεις του τόπου και να σταματήσει το brain drain και το αιματηρό «business drain» που υπονομεύει την προοπτική της χώρας, όπως λένε χαρακτηριστικά στον ΠΣΕ. 

Οι εξαγωγείς εκτιμούν πως η συγκυρία είναι ιδανική και η ευκαιρία που ανοίγεται δεν πρέπει να χαθεί, υπό την έννοια ότι ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας και ισχυρών κλυδωνισμών, η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και ανακάμπτει σταδιακά.

Κοινή είναι η άποψη ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αυξήσει κατακόρυφα το εξαγωγικό της αποτύπωμα και να αποτελέσει μια υπολογίσιμη εξαγωγική δύναμη σε διεθνή κλίμακα. 

Βασική προϋπόθεση να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και να στηριχθούν με νέα και φθηνή χρηματοδότηση οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Εκ των ων ουκ άνευ θεωρείται η μείωση της υψηλής φορολογίας που ταλανίζει σήμερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα και υπονομεύει τις προοπτικές της. Ζητούνται κίνητρα για την ενδυνάμωση του παραγωγικού ιστού, ο οποίος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στη διάρκεια της κρίσης. 

Στην παρούσα φάση, πάντως, προβληματίζει το γεγονός ότι σημαντικά ανεβασμένες είναι και οι εισαγωγές, διευρύνοντας το εμπορικό έλλειμμα, με αποτέλεσμα να χτυπά ένα ακόμη «καμπανάκι» για την ανάγκη τόνωσης της εγχώριας παραγωγής.

Δεν λείπει και η ανησυχία για μια πιθανή κάμψη του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών για το τρέχον έτος, λόγω των διεθνών συνθηκών. Ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, είναι προφανές ότι θα έχει επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές. Τον κλάδο απασχολεί και ο εμπορικός πόλεμος, όπως και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η «Ν» παρακολουθεί τις εξελίξεις και για άλλη μια φορά δίνει το στίγμα του πού βρισκόμαστε και πού πηγαίνουμε στον εξαγωγικό τομέα. Με αναλύσεις, άρθρα και ρεπορτάζ προσφέρει, στο αναγνωστικό κοινό, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα! 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Εξαγωγές