Επιμέλεια: Σοφία Εμμανουήλ

Η ΕΚΕ μοχλός ανάπτυξης δεξιοτήτων και κινητροδότησης της νέας γενιάς

Προγράμματα μεταξύ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας
Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2019 09:37
UPD:08/01/2019 11:02
A- A A+

Σειρά δράσεων υλοποιείται από τις εταιρείες με στόχο την εξάλειψη του χάσματος μεταξύ εκπαιδευτικής κοινότητας και αγοράς εργασίας, καθώς παρά τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος μετά τη σφοδρή κρίση, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ οι εργοδότες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για έλλειψη υποψηφίων με τις κατάλληλες δεξιότητες για τις ανάγκες των νέων θέσεων εργασίας.

Ενδεικτικό είναι το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της Τράπεζας Πειραιώς, Project Furure, που φιλοδοξεί να καλύψει την απόσταση μεταξύ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας. 

Αφετηρία της πρωτοβουλίας που έλαβε η Τράπεζα ήταν η επιδίωξη να συμβάλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και την ανακοπή του brain drain, ζητήματα με μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία.

Το Project Future, το οποίο θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με επόμενο κύκλο τον Μάρτιο 2019, απευθύνεται σε νέους πτυχιούχους, δίνοντάς τους εφόδια για να είναι πιο ανταγωνιστικοί ώστε να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας που τους ταιριάζει, ενώ παράλληλα δημιουργεί ευκαιρίες ώστε οι νέοι να αποκτήσουν πολύτιμη πρακτική εμπειρία και επαφές στον επαγγελματικό χώρο.

Η συμμετοχή περισσότερων από 4.000 υποψηφίων στον πρώτο κύκλο του προγράμματος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους νέους να αποκτήσουν δεξιότητες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Η σύνδεση με την αγορά είναι βασικό ζητούμενο σε μια σύγχρονη οικονομία, καθώς ένα από τα κύρια εμπόδια που συναντούν οι νέοι σήμερα κατά την αναζήτηση εργασίας είναι η έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν τη στιγμή οι εκπαιδεύσεις στους τρεις τομείς αιχμής Customer Experience, Digital Marketing και Java. Πρόκειται για γνωστικά πεδία, τα οποία επελέγησαν από την Τράπεζα και το ReGeneration Academy που είναι βασικός συνεργάτης στο Project Future, γιατί διαπιστώνεται ότι έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά.

Πολύτιμοι συνεργάτες του προγράμματος είναι τα Facebook, Google, Code.Hub και το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη.

Μετά την υποβολή των αιτήσεων είχε ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης, η οποία αποτελεί μια επίσης χρήσιμη εμπειρία για τους νέους που συμμετείχαν και θα συμμετάσχουν στο μέλλον στο πρόγραμμα. Και αυτό γιατί τα ψυχομετρικά τεστ με τη μέθοδο των game based assesments αποτελούν την πλέον σύγχρονη διαδικασία εκτίμησης της προσωπικότητας, ενώ οι συνεντεύξεις φέρνουν κοντά τους νέους με έμπειρα στελέχη της αγοράς. 

Βασικό στοιχείο του Project Future είναι άλλωστε η επαφή των νέων που αναζητούν εργασία με την αγορά, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους νέους που θέλουν να εργαστούν και να διακριθούν στην Ελλάδα. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες θα έρθουν μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης σε επαφή με επιχειρήσεις και εάν επιλεγούν θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, για τουλάχιστον έξι μήνες, αμειβόμενοι με μισθό 750 ευρώ τον μήνα. 

Το Projcet Future εγγυάται ότι η σύμβαση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών, με την εμπειρία του ReGeneration Academy να δείχνει ότι ως και το 85% των εργαζομένων παραμένει και στη συνέχεια στη θέση εργασίας.

Πλήθος δράσεων 

Στο ίδιο πλαίσιο αναπτύσσουν δράσεις και άλλοι οργανισμοί. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η Eurobank έχει προτεραιοποιήσει στη στρατηγική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της θέματα που αφορούν την Παιδεία, υιοθετώντας πρόγραμμα επιβράβευσης αλλά και κινητροδότησης της νέας γενιάς, με ενδεικτικό το πρόγραμμα egg σε συνεργασία με το Corallia, αλλά και τη συνεργασία της με το Ryerson University για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Στο ίδιο πλαίσιο αναπτύσσει δράσεις η Εθνική Τράπεζα, με την υποστήριξη του JA/Greece και πρωτοβουλίες στήριξης του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, ενώ ο ΟΤΕ αντιστοίχως έχει συνδέσει το πρόγραμμά του με τη νέα γενιά, με ναυαρχίδα τις Υποτροφίες ΟΤΕ.

Ενδεικτικό είναι και τα πολυεπίπεδα προγράμματα στήριξης της νέας γενιάς από τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, την Παπαστράτος, την Coca-Cola Tρία Έψιλον, τη φαρμακευτική βιομηχανία - με τον ΣΦΕΕ να υιοθετεί για πέμπτη χρονιά τον θεσμό των business days όπως και άλλες εταιρείες, τη Lidl Hellas, το Citi Foundation σε συνεργασία με την PRAKSIS για το πρόγραμμα PRAKSIS Business Coaching Center, την Alpha Bank, την ΗSBC με την υποστήριξη της οποίας 500 μαθητές από 54 σχολεία, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και ΜΚΟ έλαβαν μέρος στον πρώτο Σχολικό Διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας του British Council, τις δράσεις και τα προγράμματα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας και δεκάδων άλλων οργανισμών και επιχειρήσεων.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη