Επιμέλεια: Β.Βεγίρη-Γ.Χατζηλίδης-Α.Αγγελοπούλου-Β.Αγγελόπουλος-Δ.Αλεξάκη-Σ.Ζησίμου-Φ.Ζώης-Κ.Κοκκαλιάρη-Γ.Κουλουβάρης-Α.Τσιμπλάκης-Μ.Χατζηκωνσταντίνου

83η ΔΕΘ: Ίσως η σημαντικότερη όλων των εποχών

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 19:40
UPD:13/09/2018 10:53
INTIME NEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Κυριάκου Ποζρικίδη
Ο Κυριάκος Ποζρικίδης είναι διευθύνων σύμβουλος ΔΕΘ-HELEXPO A.E.

Η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ίσως η σημαντικότερη ΔΕΘ όλων των εποχών, που διοργανώνεται από τις 8-16 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της εξωστρέφειας, στην οποία η ΔΕΘ-Helexpo επενδύει συστηματικά τα τελευταία χρόνια, μέσω της δικτύωσής της στη διεθνή εκθεσιακή αγορά.

Με περισσότερους από 1.500 εκθέτες και πλήρη εκθεσιακή κάλυψη κάθε στεγασμένου και υπαίθριου χώρου, η 83η ΔΕΘ αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη της δεκαετίας. Η πρωτοβουλία μας να επαναφέρουμε τον Θεσμό της Τιμώμενης Χώρας έχει δικαιωθεί και φέτος οι ΗΠΑ φέρνουν στη ΔΕΘ 52 επιχειρήσεις παγκόσμιου βεληνεκούς, ενώ η εκπροσώπηση της Αμερικής θα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και θα συνοδευτεί από πολλές παράλληλες εκδηλώσεις με διαλέξεις CEO αμερικανικών επιχειρήσεων και Οργανισμών στο Περίπτερο 13. Από τη Microsoft, την Google και τη Hewlett Packard μέχρι τη Cisco και την Coca-Cola, η αμερικανική επιχειρηματική παρουσία θα είναι ιδιαίτερα δυναμική.  Πέραν όμως της αμερικανικής παρουσίας, συνολικά οι διεθνείς συμμετοχές στη φετινή διοργάνωση είναι εμπλουτισμένες. Ο αριθμός των ξένων συμμετοχών ανέρχεται φέτος σε 22, έναντι των 18 της προηγούμενης διοργάνωσης, ενώ έχει αυξηθεί κατά 40% ο εκθεσιακός χώρος που καταλαμβάνουν. Μάλιστα, για πρώτη φορά συμμετέχουν στη ΔΕΘ η Πορτογαλία και το Ουζμπεκιστάν. Αναβαθμισμένος είναι και ο συνολικός επιχειρηματικός χαρακτήρας της έκθεσης. Η φετινή διοργάνωση υποδέχεται 100 ελληνικές start ups στο περίπτερο 12, που αναδεικνύουν το πρόσωπο μιας άλλης Ελλάδας, σε μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της ΔΕΘ-Helexpo.  

Το ελληνικό επιχειρείν δίνει και φέτος ψήφο εμπιστοσύνης στην έκθεση υπό την «ομπρέλα» και της συμμετοχής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Όλα τα Επιμελητήρια της χώρας φιλοξενούνται σε δύο περίπτερα. 

Παράλληλα, θεματικά αφιερώματα που καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια μέχρι την ομορφιά, την γαστρονομία και το e-gaming, υποδέχονται τους επισκέπτες, με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις. 

Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των music events της 83ης ΔΕΘ με μεγάλα ονόματα και μία συναυλία κάθε μέρα, την οποία οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση. Επομένως, το στίγμα της διοργάνωσης αποτελεί έναν συνδυασμό εξωστρέφειας, διεθνοποίησης, καινοτομίας, ανάπτυξης της εγχώριας επιχειρηματικότητας σε νέες βάσεις και βέβαια ψυχαγωγίας, καθώς η έκθεση διατηρεί και το στοιχείο της διασκέδασης και του πολιτισμού, που την έκαναν τόσο αγαπητή στο πέρασμα των δεκαετιών. 

Η ΔΕΘ-Helexpo βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μια ανοδική πορεία, έχοντας επενδύσει στην εξωστρέφειά της, μέσω της δίκτυωσής της στο εξωτερικό, αλλά και των «συμμαχιών» που συνάπτει, εντός και εκτός συνόρων. Αυτή η στρατηγική εξωστρέφειας φαίνεται ξεκάθαρα και στην 83η ΔΕΘ, όπου η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας θα είναι καταλυτική για το νέο κεφάλαιο διεθνοποίησης που έχουμε ανοίξει. Μετά τη Ρωσία και την Κίνα και με την Ινδία να ετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας ανεβάζει τον πήχη, προλειαίνοντας το έδαφος για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, που αναζητά διεξόδους από την κρίση.  Δεν είναι όμως μόνο η Έκθεση του Σεπτεμβρίου και η εξωστρέφειά μας που δίνουν το στίγμα της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Στο πλαίσιο της συμβολής μας στην τόνωση των τοπικών οικονομιών, έχουμε επενδύσει σημαντικά και στην περιφερειακή πολιτική, δίνοντας την ευκαιρία στην περιφέρεια να αναδείξει αναξιοποίητους και ελάχιστα προβεβλημένους «θησαυρούς». Έτσι, πέραν της Θεσσαλονίκης, διοργανώνουμε ή συνδιοργανώνουμε εκθέσεις σε Κομοτηνή, Καστοριά, Λάρισα και Λαμία.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΕΘ - Βόρεια Ελλάδα