Επιμέλεια: Κώστας Δεληγιάννης, Φάνης Ζώης

Ο «οδικός χάρτης» διενέργειας διαγωνισμών για νέα πράσινα ενεργειακά πάρκα

Τι αλλάζει στις δημοπρασίες, πώς υπολογίζονται οι αποζημιώσεις, ποιος ο στόχος για τη συνολική ισχύ των νέων έργων
Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018 10:40
UPD:16:32
A- A A+

Με τη δημοπράτηση συνολικής ισχύος 283 MW, για την εξασφάλιση τιμής αναφοράς από καινούρια αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, έγινε στις 2 Ιουλίου η «πρεμιέρα» του νέου καθεστώτος που θέσπισε η ελληνική πολιτεία για τη λειτουργική ενίσχυση νέων έργων ΑΠΕ. Έτσι, γράφτηκαν και επίσημα οι οριστικοί τίτλοι τέλους του προηγούμενου τρόπου αποζημίωσης των παραγωγών, δηλαδή των σταθερών εγγυημένων τιμών (feed in tarriff), ο οποίος έδωσε τη θέση του στις ανταγωνιστικές διαδικασίες και την προσαύξηση επί της αγοραίας τιμής (feed in premium). Δύο παράμετροι που πρακτικά σημαίνουν πως, μέσω των διαγωνισμών, θα προκρίνονται τα έργα των υποψήφιων παραγωγών που διεκδικούν τη μικρότερη προσαύξηση επί της αγοραίας τιμής.

Με τις διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Ιουλίου, ουσιαστικά ξεκίνησε η υλοποίηση του «οδικού χάρτη» που έχει καταρτίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, έπειτα από σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ, για τη διενέργεια διαγωνισμών κατά την τριετία 2018 - 2020 που θα δώσουν τη δυνατότητα σε νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 2.600 MW να εξασφαλίσουν λειτουργική ενίσχυση. Ένα καινούριο χαρτοφυλάκιο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας που «μεταφράζεται» σε επενδύσεις 2,5-3 δισ. ευρώ και αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου συμμετοχής των ΑΠΕ στο 32% έως το 2030, στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση. 

Την ίδια στιγμή, το παραπάνω νούμερο σημαίνει πως στόχος είναι να δρομολογηθεί μέχρι το 2020 η κατασκευή νέων έργων με συνολική ισχύ περίπου ίση με το μισό των μονάδων αιολικής και ηλιακής ενέργειας που λειτουργούν ήδη στη χώρα μας - αν συνυπολογίσει κανείς πως, έως το 2017, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα ανερχόταν σε 2.600 MW και των αιολικών πάρκων σε 2.651,6 MW. Μια εξέλιξη που κατ’ αρχάς ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη των «παικτών» που ήδη κυριαρχούν στους δύο κλάδους. 

Τέτοιοι «παίκτες» είναι οι επιχειρηματικοί Όμιλοι που διαθέτουν τα πέντε μεγαλύτερα μερίδια σε εγκατεστημένη ισχύ αιολικών πάρκων, δηλαδή η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (η οποία κατέλαβε το 20% το 2017), η Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος (9,7%), η Iberdrola Rokas (9,5%), η EDF ΕΝ Hellas (9%) και η Enel Green Power (7,6%). Από αυτές, τόσο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος διαθέτουν ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο αδειοδοτικά «ώριμων» έργων, με τα οποία μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς και να αυξήσουν το χαρτοφυλάκιό τους. 

Παράλληλα, η Enel έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζει τη νέα συστοιχία αιολικών πάρκων της στον Καφηρέα στη νότια Εύβοια - συνολικής ισχύος 167 MW, η οποία το κατατάσσει στο μεγαλύτερο έργο που έχει υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Επίσης, έντονη δραστηριότητα παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η Μυτιληναίος, η οποία μέσα στα τελευταία δύο χρόνια Μυτιληναίος, η οποία διαθέτει έργα 130 MW σε λειτουργία και 72 MW σε κατασκευή, καθώς και επιπλέον 623 MW που βρίσκονται σε ανάπτυξη. 

Σε δυναμική ανάπτυξη προσβλέπει επίσης και η Eren Ελλάς, μέσω της οποίας απέκτησε παρουσία στη χώρα μας και στις ΑΠΕ, πέρα από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο γαλλικός κολοσσός Total. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Total εισήλθε με ποσοστό 23% στην Eren Renewable Energy του ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία Π. Μουράτογλου, δηλαδή τη μητρική της Eren Ελλάς, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει τον έλεγχο όλης της εταιρείας έπειτα από πέντε χρόνια. Η «είσοδος» της Total στην Eren Renewable Energy, όπως είναι φυσικό, θα συμβάλει στον στόχο της εταιρείας για αύξηση της εγκατεστημένης της ισχύος πάνω από τα 3 GW μέσα στην επόμενη πενταετία, από τα 650 MW που διαθέτει ήδη. «Στόχος» που περνά και από τη χώρα μας, με την ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων, τα οποία θα ενισχύσουν τα έργα συνολικής ισχύος 156,9 MW που διαθέτει ήδη η Eren Ελλάς.   

Παράλληλα, οι διαγωνισμοί ανοίγουν τον δρόμο σε άλλους ενεργειακούς Ομίλους, με μικρότερη έως σήμερα συμμετοχή στις ανανεώσιμες πηγές, να κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους στον κλάδο. Έτσι, η ενίσχυση του εγχώριου δυναμικού σε ΑΠΕ αποτελεί, μαζί με τον τομέα της έρευνας και υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, βασική στρατηγική κατεύθυνση για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Όσον αφορά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, ο Όμιλος ήδη προωθεί «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, έχοντας 200 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης καθώς και σε λειτουργία.

Επιθετική στρατηγική θα ακολουθήσει και η ΔΕΗ, καθώς όπως έχει δηλώσει αρκετές φορές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, η στροφή στις ΑΠΕ αποτελεί κυρίαρχο «πυλώνα» στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο εκπονείται σε συνεργασία με τη McKinsey. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του επικεφαλής της επιχείρησης σε συνέδριο τον Ιούνιο, όπου στην ομιλία του ανέφερε πως το σχέδιο προβλέπει τον 15πλασιασμό την εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου μέσα στην επόμενη 15ετία, προσθέτοντας πως οι ανανεώσιμες πηγές θα είναι η νέα ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔΕΗ. 

Γι’ αυτό τον στόχο, μάλιστα, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η επιχείρηση έχει επαναφέρει σε τροχιά υλοποίησης και το σχέδιο για το μεγάλο φωτοβολταϊκό ισχύος 200 MW στο

Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι, σε έκτακτη συνεδρίασή του στις αρχές Ιουνίου, το Δ.Σ. της επιχείρησης έδωσε μεταξύ άλλων το «πράσινο φως» για την επένδυση κατασκευής του έργου, ώστε να συμμετάσχει στον πρώτο κοινό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Ο προϋπολογισμός του πάρκου, για το οποίο έχει εξασφαλισθεί η πλήρης αδειοδότηση, αναμένεται να αγγίξει τα 180 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, έχει επανενταχθεί στη διαδικασία του fast track. 

Τα παραπάνω επιχειρηματικά σχέδια θα «ξεδιπλωθούν» έως το 2020, μέσα από τις μειοδοτικές διαδικασίες που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη τριετία. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπονται στο σχέδιο που υπέβαλε η χώρα μας και πήρε το «πράσινο φως» για την προσαρμογή στις Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις στους Τομείς του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας (2014-2020) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με σκοπό, όπως προβλέπει η Κομισιόν, να αυξηθεί η διείσδυση της «πράσινης» ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους καταναλωτές. 

Έτσι, το ελληνικό σχέδιο προβλέπει κατ’ αρχάς διαγωνισμούς ειδικούς ανά τεχνολογία, δηλαδή μόνο για φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα. Επομένως, για νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς θα δημοπρατηθούν 300 MW σε ετήσια βάση, δηλαδή 900 MW συνολικά, με διακριτές διαδικασίες για έργα ισχύος έως 1 MW (μεγαβάτ) και για έργα από 1 έως 20 ΜW. Κατ’ ανάλογο τρόπο, θα διενεργηθούν διαγωνισμοί 900 MW συνολικά, δηλαδή 300 MW ετησίως, για αιολικές μονάδες ισχύος από 3 έως 50 MW. 

Παράλληλα, θα διενεργηθούν διαγωνισμοί 900 MW (400 MW φέτος και 400 MW το 2019) στους οποίους θα μπορούν να συμμετάσχουν μονάδες και των δύο τεχνολογιών. Έτσι, στις συγκεκριμένες διαδικασίες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος φωτοβολταϊκά με ισχύ μεγαλύτερη από 20 MW, αιολικές μονάδες άνω των 50 MW, όπως και έργα με κοινό σημείο σύνδεσης. 

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος ενίσχυσης από τους διαγωνισμούς εξαιρούνται τα μικρότερης ισχύος αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, δηλαδή τα φωτοβολταϊκά στέγης (μικρότερα από τα 500 kW) και οι αιολικοί σταθμοί έως 3 MW - ή, στην περίπτωση των ενεργειακών κοινοτήτων, έως 6 MW. Το ίδιο ισχύει και τις υπόλοιπες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (βιομάζα, βιοαέριο, μικρά υδροηλεκτρικά), με το αιτιολογικό πως η διείσδυσή τους στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα είναι ακόμη αρκετά μικρή, ώστε να είναι προβληματική και πιθανότατα αναποτελεσματική η επίτευξη βέλτιστων τιμών αποζημίωσης μέσω μειοδοτικών προσφορών. Πάντως, αυτό είναι πιθανόν να αλλάξει στο μέλλον για οποιαδήποτε από αυτές τις τεχνολογίες, στην περίπτωση που αυξηθούν οι εγκατεστημένες μονάδες που βασίζονται στη συγκεκριμένη ΑΠΕ, και επομένως ενισχυθεί σημαντικά η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της. 

Όσον αφορά τα έργα που η λειτουργική τους ενίσχυση «περνά» από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες, για να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς θα πρέπει να είναι αδειοδοτικώς ώριμα, δηλαδή να έχουν εξασφαλίσει οριστική προσφορά σύνδεσης. 

Επίσης, οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να καταβάλουν τέλος συμμετοχής, αλλά και εγγυητική επιστολή συμμετοχής που ανέρχεται στο 1% του συνόλου της επένδυσης. Παράλληλα, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΝ λίγες ημέρες πριν από τη διενέργεια των πρώτων διαγωνισμών, όσοι συμμετέχοντες δεν κατακυρώσουν τιμή αναφοράς θα μπορούν να πάρουν πίσω την εγγυητική επιστολή που έχουν υποβάλει για την οριστική προσφορά σύνδεσης, χάνοντας ωστόσο σε μία τέτοια περίπτωση τις άδειες του υποψήφιου έργου. 

Από την άλλη πλευρά, για να διασφαλισθεί μία «κρίσιμη μάζα» συμμετεχόντων, το οποίο θα αποτελέσει κίνητρο ώστε οι προσφορές τους να κινηθούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση των διαγωνισμών έχει ορισθεί το επίπεδο ανταγωνισμού στο 75%. Αυτό σημαίνει πως η δημοπρατούμενη ισχύς θα πρέπει να είναι 1,75 φορές μικρότερη από τη συνολική ισχύ των έργων που συμμετέχουν. 

Έτσι, με δεδομένο ότι στους διαγωνισμούς στις αρχές Ιουλίου «κατέβηκαν» και στις τρεις κατηγορίες 182 υποψήφια έργα, συνολικής ισχύος περίπου 495 MW, δημοπρατήθηκαν 283 MW. Η υπόλοιπη ισχύς που προβλέπεται για φέτος, καθώς μέσα στο 2018 προβλέπεται να δημοπρατηθούν 300 MW αιολικών και 300 MW φωτοβολταϊκών μέσα από διαδικασίες ειδικές ανά τεχνολογία, θα «μεταφερθεί» σε νέους διαγωνισμούς που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο. Μάλιστα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ανακοινώσει πως η προκήρυξή τους θα γίνει το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου. 

Αν και οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η προσαύξηση επί της αγοραίας τιμής αποτελούν βασικό στοιχείο των Κατευθυντήριων Γραμμών, στο ίδιο πλαίσιο η Κομισιόν προβλέπει επίσης ότι οι ιδιοκτήτες μονάδων ΑΠΕ αναλαμβάνουν πλέον και την ευθύνη ακριβούς πρόβλεψης της παραγωγής τους. Έτσι, και στη χώρα μας, πλέον υπόκεινται σε ένα οικονομικό «πέναλτι», όποτε οι προβλέψεις τους αποκλίνουν από τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πραγματικά παράγει η μονάδα τους. 

Αυτό σημαίνει πως και στην Ελλάδα άνοιξε ο δρόμος για έναν νέο θεσμό, τους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ (ΦοΣΕ ΑΠΕ), οι οποίοι όπως υποδεικνύει και το όνομά τους, αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση στην αγορά των σταθμών ενός συνόλου ιδιοκτητών. Έτσι, επειδή το χαρτοφυλάκιο ενός ΦοΣΕ χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά ανά την επικράτεια, σε σχέση με αυτήν που έχει η «βάση παραγωγής» μίας μόνο εταιρείας, αναμένεται να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να μετριασθούν οι αποκλίσεις ανάμεσα στην προβλεπόμενη και την πραγματική παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ.  

Με δεδομένη την ανάγκη στην οποία έρχονται να «απαντήσουν» οι εν λόγω φορείς, μέσα στο νέο καθεστώς λειτουργίας των μονάδων ΑΠΕ εντός της αγοράς, αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη το γεγονός ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί οι πρώτοι ΦοΣΕ στην Ελλάδα. 

Παράλληλα, πρόσφατος νόμος θέσπισε τον Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (Φο.Σ.Ε.Τε.Κ), ο οποίος θα είναι ο ΛΑΓΗΕ. Ο φορέας αυτός θα αναλάβει την εκπροσώπηση των ιδιοκτητών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν θα εκπροσωπούνται από άλλους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης.

Επιπλέον παράλληλοι διαγωνισμοί 

Πέρα από τις δημοπρασίες 2,6 GW νέων φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων, μέσα στην επόμενη τριετία θα πραγματοποιηθούν επιπλέον διαγωνισμοί για καινούρια έργα ΑΠΕ τα οποία προορίζονται για περιοχές με διαθέσιμη δυναμικότητα (δηλαδή με «ελεύθερο χώρο» στα ηλεκτρικά δίκτυα για τη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας), για τις οποίες δεν έχουν κατατεθεί αιτήσεις εγκατάστασης μονάδων ανανεώσιμων πηγών. Έτσι, σε αυτούς τους διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν μη ώριμα αδειοδοτικώς έργα. Η αρχή θα γίνει από το καλώδιο Πολυποτάμου - Νέας Μάκρης, ενώ στόχος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι και αυτές οι διαδικασίες να «τρέξουν» με εξίσου γρήγορο βηματισμό με το εμπροσθοβαρές χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται για τους διαγωνισμούς για τα ώριμα αδειοδοτικά έργα. Έτσι, ειδικά για τη συγκεκριμένη διασύνδεση, η ΡΑΕ προσανατολίζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία έως το τέλος της φετινής χρονιάς.

Στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς, η Αρχή προσανατολίζεται στη συμμετοχή τόσο αιολικών όσο και φωτοβολταϊκών μονάδων, με μία ποσόστωση. Παράλληλα, για το καλώδιο Πολυποτάμου - Νέας Μάκρης θα εξεταστεί η ανάπτυξη ειδικού αλγόριθμου της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την αντιμετώπιση των επικαλυπτόμενων έργων.

Επίσης, όπως και στην περίπτωση των δημοπρασιών για τα έργα με οριστική προσφορά σύνδεσης, και σε αυτή την περίπτωση θα καθορίζονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των μονάδων που θα προκριθούν από τις διαδικασίες. Έτσι, για την αδειοδότηση, την κατασκευή και τη σύνδεση κάθε έργου θα προβλέπεται ένα χρονικό διάστημα 5-8 ετών. Σκοπός είναι σε δεύτερη φάση να γίνουν ανάλογοι διαγωνισμοί και για τα νησιά των Κυκλάδων τα οποία τροφοδοτούνται πλέον από το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διασύνδεσης. Αργότερα, θα ενταχθεί και η Κρήτη, μετά την υλοποίηση της «μικρής διασύνδεσης» του νησιού με την Πελοπόννησο.

Επιτυχημένη συμμετοχή της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στους πρώτους διαγωνισμούς 

Ο Όμιλος εταιρειών ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ο οποίος αποτελεί μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συγκαταλέγεται στους 7 υποψήφιους επενδυτές που κατακύρωσαν τιμή αναφοράς για νέα αιολικά πάρκα στους διαγωνισμούς του Ιουλίου. Κατά συνέπεια, εξασφάλισε λειτουργική ενίσχυση για ένα νέο αιολικό έργο, ισχύος 28,8 MW, το οποίο θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της. Το έργο πρόκειται να εγκατασταθεί στη Ροδόπη, στη θέση «Ορφέας-Επτάδενδρος» στον Δήμο Αρριανών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής βάσης του Ομίλου, χάρη στην οποία ήδη κατατάσσεται στον δεύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα. 

Η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος διαθέτει ήδη σε λειτουργία 16 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 253,35 MW, ένα μικρό υδροηλεκτρικό 4,95 MW κι ένα φωτοβολταϊκό 2,00 MWp. Παράλληλα, μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση και ηλέκτριση 2 επιπλέον αιολικών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος 28,8 MW, υπό κατασκευή βρίσκονται 5 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 168,20 MW.

Συνολικά, τα έργα ΑΠΕ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία ανέρχονται σε 289 MW, ενώ στόχος του Ομίλου είναι σε μία διετία, δηλαδή έως το 2020, να αυξήσει το portfolio του στα 490 MW αποκλειστικά με την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων. Γι’ αυτό τον σκοπό, ήδη μονάδες συνολικής ισχύος 201 MW είτε βρίσκονται σε φάση κατασκευής είτε πρόκειται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται σύντομα. Παράλληλα, σε φάση ανάπτυξης βρίσκονται μονάδες συνολικής ισχύος 458 MW, για τις οποίες έχουν εξασφαλισθεί οι άδειες παραγωγής ή έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι. 

Πέρα από την αύξηση της εγκατεστημένης της ισχύος, από την εποχή ίδρυσής του έως και σήμερα, ο Όμιλος δίνει εξίσου σημαντική βαρύτητα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου του. Απόδειξη η υψηλή διαθεσιμότητα των έργων που έχει αναπτύξει, η οποία αγγίζει το 98,5% για την χρονική περίοδο από το 2010 έως και το τρίτο τρίμηνο του 2018, όπως επίσης και το γεγονός ότι ο συντελεστής απόδοσης των μονάδων του Ομίλου είναι κατά κανόνα μεγαλύτερος από τον μέσο όρο όλης της ελληνικής αγοράς. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή των μονάδων κινείται σε σταθερά επίπεδα. 

Η κορυφαία ποιότητα αποτελεί βασική επιδίωξη της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και στον εμπλουτισμό του pipeline, με επιλογή θέσεων που συγκεντρώνουν υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων και έχουν συντελεστές απόδοσης που κυμαίνονται σε επίπεδα ανάλογα των πάρκων που ήδη λειτουργεί. 

Το ίδιο ισχύει και στον τρόπο ανάπτυξης των έργων, ο οποίος θα συνεχίσει να βασίζεται στην πλούσια εμπειρία των στελεχών και των συνεργατών του Ομίλου στην πολυσύνθετη διαδικασία μελέτης, αξιολόγησης, αδειοδότησης, κατασκευής και λειτουργίας έργων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, με έμφαση στην αιολική ενέργεια.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ενέργεια