Το κλίμα της Γης αλλάζει και η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται, καθώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλούν όλο και περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου. Τα αέρια αυτά δημιουργούν στρώμα το οποίο, αν και αφήνει την ηλιακή ενέργεια να το διαπερνά, εμποδίζει τη διαφυγή θερμότητας.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που παρατηρούνται στις μέρες μας έχουν πρωτοφανείς επιπτώσεις σε κάθε σημείο του πλανήτη. Προκαλούν το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας. Ευθύνονται για πλημμύρες ή ξηρασίες σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Οι αφύσικες αυτές καιρικές συνθήκες επηρεάζουν πολύ την οικονομία, το περιβάλλον, την υγεία και την καθημερινότητά μας.
Τα αέρια του θερμοκηπίου, που ονομάζονται έτσι γιατί φυλακίζουν τη θερμότητα του ήλιου στην ατμόσφαιρα, όπως ακριβώς και ένα θερμοκήπιο, είναι επικίνδυνα. Η ατμοσφαιρική συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του σημαντικότερου αερίου του θερμοκηπίου, είναι σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 800.000 ετών.
Στο πλαίσιο αυτό οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ θέτουν, μεταξύ άλλων, σημαντικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της δραστηριότητάς τους στο περιβάλλον.
Πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο
Όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί οργανισμοί έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες ενώ έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε εθνικό επίπεδο.
Για παράδειγμα, από τον τραπεζικό κλάδο, αν και δεν αποτελεί μια ρυπογόνο βιομηχανία, η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναπτύξει και εφαρμόζει ένα άρτια οργανωμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ), το οποίο πιστοποιείται κάθε χρόνο από το 2011 σύμφωνα με τον αυστηρό ευρωπαϊκό κανονισμό EMAS. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει ο όμιλος ΟΤΕ και άλλοι οργανισμοί.
Οι Εγγυήσεις Προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ευρέως γνωστές ως «Πράσινα Πιστοποιητικά» (Green Certificates), είναι μια άλλη καλή πρακτική.
Σχετικά πιστοποιητικά ανακοίνωσε πρόσφατα ότι παρέχει ο ΗΡΩΝ στους επιχειρησιακούς πελάτες του - σε συνεργασία με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προμηθεύει Εγγυήσεις Προέλευσης σε 9 επιχειρησιακούς πελάτες όπως Παπαστράτος ΑΒΕΣ και Uniliver-Knorr Α.Β.Ε.Ε, οι οποίοι εντάχθηκαν στην υπηρεσία, ήδη από τα τέλη του 2016. Αντίστοιχα, η εταιρία Nestle Ελλάς Α.Ε εξασφάλισε τα δικά της Πράσινα Πιστοποιητικά το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνει ο όμιλος Quest, που μείωσε την κατανάλωση ενέργειας στις κτιριακές του εγκαταστάσεις κατά 4,9% σε σχέση με το 2016 και προχώρησε σε ακριβέστερη εκτίμηση του ανθρακικού αποτυπώματος της ACS, με στόχο τη μείωσή του.
Σχετικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το δίκτυο Green Angels (που αναπτύσσει και κοινωνική δράση), το πολύτιμο έργο του οποίου έτυχε αναγνώρισης και της Κοινότητας από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από τον ασφαλιστικό κλάδο η Interamerican γνωστοποίησε τις δικές της πρωτοβουλίες, πριν από λίγο διάστημα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι συνυπέγραψε για ένατη διαδοχικά χρονιά, τη νέα, παγκόσμια Διακήρυξη τοποθέτησης των Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή. Η εταιρεία προτάσσει, μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων εταιρικής υπευθυνότητας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και την αντιμετώπιση των αιτίων της κλιματικής αλλαγής.
Φαρμακοβιομηχανία και Περιβάλλον
Ευρύτερα ο κλάδος της Υγείας εμφανίζεται ευαισθητοποιημένος και στα θέματα περιβάλλοντος αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες τόσο αναφορικά με την ορθή χρήση των φυσικών πόρων όσο και αναφορικά με το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής.
Μεγάλοι οργανισμοί όπως π.χ. η AstraZeneca στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας της περιλαμβάνει αναφορά στη χρήση αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας, υγείας και περιβάλλοντος (SafetyHealthEnvironment) για τον εντοπισμό και τη διαχείριση κινδύνων και τη διατήρηση ισχυρών επιδόσεων SHE.
Έχοντας υιοθετήσει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, ο όμιλος λειτουργεί με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο και με σκοπό να ελαχιστοποιεί την εξάρτησή του και τις επιπτώσεις του στους φυσικούς πόρους προωθώντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Ενδεικτικά σημειώνεται και η GENESIS Pharma που εφαρμόζει μια υπεύθυνη πολιτική σε θέματα περιβάλλοντος με στόχους την υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων που προκύπτουν από τη λειτουργία της, το σεβασμό στους φυσικούς πόρους, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη συμβολή μας στη διάδοση και υιοθέτηση φιλικής προς το περιβάλλον συμπεριφοράς.
Η εταιρεία μεριμνά για την ασφαλή διαχείριση των ληγμένων ή αλλοιωμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και των υλικών συσκευασίας και υλοποιεί πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού, αλουμινίου, απαξιωμένων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και συλλογής και επαναχρησιμοποίησης μελανοδοχείων και ελέγχει συστηματικά την κατανάλωση ενέργειας και νερού προκειμένου να εφαρμόζει πρακτικές για τον περιορισμό τους.
Σύμφωνα με τη Novartis, εταιρεία που βρίσκεται εμπρός σε προκλήσεις, αλλά παραμένει πιστή σε βασικές αρχές, πιθανές επιπτώσεις από τις Κλιματικές Αλλαγές μπορούν να ασκήσουν μακροπρόθεσμη επίδραση στη δραστηριότητα της εταιρείας. Μια καλή πρακτική που αξίζει να αναφερθεί είναι η εκπόνηση προγραμμάτων αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κυρίως στην Αργεντινή, όπου ο όμιλος δημιουργεί μικτό αειφόρο δάσος με άνω των 3 εκατομμυρίων δένδρα, ώστε να αντισταθμίσει τις εκπομπές CO2.
Στο Μαλί αναπτύσσει φυτεία jatropha για παραγωγή βιοκαυσίμων σε έκταση 12.000 εκταρίων, ενώ στην Κίνα εγκαινίασε πρωτοβουλία αναδάσωσης σε έκταση 3.800 εκταρίων με φύτευση 10 εκατομμυρίων δένδρων, ώστε να εμποδιστεί η διάβρωση εδάφους.