Το δίκτυο Mazinnov «ομπρέλα» για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις

[startups] Η πρωτοβουλία της γαλλικής πρεσβείας ανοίγει τον δρόμο συνεργασίας καινοτόμων εταιρειών και φορέων από τις δύο χώρες
Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 12:11
UPD:15:57
A- A A+

Η καινοτομία αποτελεί έναν ακόμη συνδετικό κρίκο μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία Mazinnov ανοίγει τον δρόμο συνεργασίας μεταξύ καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων της Γαλλίας, με στόχο τη δικτύωση και την υποστήριξή τους. 

Ήδη ο πρώτος γύρος του Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες, έδωσε τη δυνατότητα συνάντησης σε περισσότερους από 120 ελληνικούς και γαλλικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε δύο πολλά υποσχόμενους τομείς: την ενέργεια και το περιβάλλον από τη μία και την καινοτομία σε όλες τις μορφές της από την άλλη. 

Οι συναντήσεις αυτές βοήθησαν να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μόνιμων και δυναμικών δεσμών με τη διοργάνωση περισσότερων από 75 επιχειρηματικών συναντήσεων και την υπογραφή από 120 συμμετέχοντες μιας Χάρτας για ένα ελληνογαλλικό δίκτυο καινοτομίας. 

Όπως υποστηρίζουν οι εμπνευστές του προγράμματος Mazinnov, ένθερμοι υποστηρικτές της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, το πρόγραμμα Mazinnov έχει και άλλα πολλά ακόμα σχέδια για το ερχόμενο φθινόπωρο και για το 2019. Η ελληνογαλλική συνεργασία για την καινοτομία και την προώθηση των νεοφυών επιχειρήσεων είναι μια από τις προτεραιότητες της «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για το μέλλον» που υπεγράφη στις 23 Οκτωβρίου 2015 από τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του μέλλοντος

Το ελληνογαλλικό δίκτυο καινοτομίας Mazinnov είναι μια πρωτοβουλία της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα για την υλοποίηση της παραπάνω πρωτοβουλίας. 

Απαντά επίσης στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλά νέα ταλέντα, των οποίων ο δυναμισμός αποτελεί κλειδί για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Ξεκίνησε στην Αθήνα πριν από ένα έτος αλλά μετά τις στενές σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο καινοτομίας μεταξύ των δύο χωρών με εκατοντάδες ιδρυτικά μέλη. Το δίκτυο Mazinnov έχει σκοπό την προσέγγιση των γαλλικών και ελληνικών οικοσυστημάτων βάσει μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, από την εφαρμοσμένη έρευνα έως την ανάδυση νεοφυών επιχειρήσεων. Αναπτύχθηκε γύρω από δύο φόρουμ, διάφορες συναντήσεις και πολλές συνεργασίες. Στόχος του Mazinnov είναι να γίνει ένας αυτόνομος ζωντανός οργανισμός καινοτομίας και συνεργατικότητας μεταξύ των δύο οικοσυστημάτων, όπου σημαίνοντα πρόσωπα της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης, των τεχνών, της εκπαίδευσης αλλά και μικρά παιδιά θα μπορούν να «φανταστούν» την Ελλάδα και την Ευρώπη του μέλλοντος.

Ελληνικές startups υπό γαλλική υποστήριξη 

Υπάρχουν πολλές πηγές χρηματοδότησης για τις ελληνικές startups: οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις (από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες), εθνικοί ή διεθνείς διαγωνισμοί, πλατφόρμες συγχρηματοδότησης, επιχειρηματικοί άγγελοι-business angels. To Mazinnov ως ένα ελληνογαλλικό δίκτυο και όχι ένας ακόμα επωαστήρας στην Ελλάδα φέρνει σε επαφή, πληροφορεί για τις υπάρχουσες ευκαιρίες, υποστηρίζει τις startups που επιλέχθηκαν σε έναν διαγωνισμό στη Γαλλία για να ταξιδέψουν εκεί, τις ανταλλαγές μεταξύ φοιτητών, τις συμπράξεις. Πολλοί παράγοντες της καινοτομίας έχουν ήδη επωφεληθεί:

  • Η startup «InSyBio» συμμετείχε στο Vivatech το 2017.
  • Η Corallia συμμετείχε στο ActInSpace το 2016 και το 2018.
  • Η ΝBG Business Seeds, η EGG, η Corallia και η νεοφυής «Saint-Startup» συμμετείχαν στο BIG (BPI France Inno Generation) το 2017.

Συμπράξεις

Οι συμπράξεις στις οποίες προχώρησε μέχρι σήμερα το δίκτυο Mazinnov, έχουν ως εξής:

  • Σύμπραξη με το Mindspace Bootcamp στην Αθήνα, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018.
  • Συμμετοχή στο πρόγραμμα mentoring της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας «NBG Business Seeds à OkThess!» στη Θεσσαλονίκη.
  • Σύμπραξη και χορηγία της πρόσκλησης υποβολής υποψηφιοτήτων για το διαγωνισμό καινοτομίας του AromaHub, του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.
  • Σύμπραξη με τη Mindspace στην Αθήνα και συμμετοχή στη «FuckUpNight».
  • Στο πλαίσιο της «StartupEurope Week», σύμπραξη με το Youth Entrepreneurship Club, σε όλη την Κρήτη.
  • Σύμπραξη με την ThinkBiz στην Αθήνα για την «ThinkBizAcademy».
  • Σύμπραξη με την «ActInSpace», για την Corallia.
  • Σύμπραξη με το Διεθνές Θερινό Σχολείο - International SummerSchool με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη και παίγνια».
  • Σύμπραξη με την Crowdpolicy και συμμετοχή στο Crowdhackathon «Smart City 2», στη SNFCC.

Τα φόρουμ και οι συναντήσεις Mazinnov

  • 25 Νοεμβρίου 2016: H πρώτη αυτή συνάντηση συγκέντρωσε περισσότερους από 80 ελληνικούς και γαλλικούς παράγοντες της καινοτομίας που ανακάλυψαν ο ένας τον άλλον, περισσότερους από 500 επισκέπτες, και δρομολόγησε την πρωτοβουλία Mazinnov με περισσότερες από 130 εγγραφές στο δίκτυο. Γερές και βιώσιμες συνεργασίες δημιουργήθηκαν.
  • 10 και 11 Νοεμβρίου 2017: Oι δύο αυτές ημέρες υποδέχθηκαν περισσότερους από 2.000 επισκέπτες και 15.000 θεατές σε streaming (smart cities, lean startups...) καθώς και πολλές πλατφόρμες και προσκλήσεις υποβολής υποψηφιοτήτων: Η πλατφόρμα τέχνη και business, βάσει του μοντέλου της «Ecole des r?alisateurs» του Fabrice Hyber, στόχος της οποίας είναι να βοηθήσει τους καλλιτέχνες να εκφράσουν τις δημιουργίες τους, που επέλεξε 4 πρότζεκτ νέων Ελλήνων. Η πλατφόρμα «Imagine the Greece of tomorrow» που έδωσε την ευκαιρία όχι μόνον να ξεχωρίσουμε τα πλέον καινοτόμα σχέδια για το μέλλον (βάσει συγκεκριμένων θεματικών: γεωργία, τουρισμός, χρηματοοικονομικός τομέας…) μέσω ενός διαγωνισμού με τη μορφή πιτσαρίσματος, αλλά και να δώσουμε τον λόγο σε νεαρούς Έλληνες (8 - 12 ετών) να εκφράσουν το όραμά τους για την Ελλάδα του αύριο. Η πλατφόρμα «Adopt a startup» που έδωσε τη δυνατότητα «υιοθέτησης» 20 startups από μια ή περισσότερες επιχειρήσεις για θέματα τεχνικών συμβουλών (business model, δίκτυο επαφών...). Τα αποτελέσματα των υιοθεσιών θα ανακοινωθούν το ερχόμενο φθινόπωρο.
  • 8 Μαρτίου 2018: Κοκτέιλ για την Παγκόσμια Ημέρα των δικαιωμάτων της Γυναίκας αφιερωμένη στις Ελληνίδες καινοτόμες γυναίκες. Το κοκτέιλ έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερες από 100 γυναικείες προσωπικότητες του χώρου της καινοτομίας να γνωριστούν μεταξύ τους ή να συναντηθούν για μερικές από αυτές.
  • 19 Μαρτίου: Στο πλαίσιο του «Goet de France», εκλογή του καλύτερου παριζιάνικου μακαρόν με ελληνικό άρωμα.
  • 18 Ιουνίου 2018: Δημιουργία συνδέσμου ελληνικών startups με τον τουριστικό φορέα της Γαλλίας Atout France.
  • 22 Ιουνίου 2018: Δημιουργία συνδέσμου ελληνικών startups με την πρωτοβουλία Energy observer, το πρώτο πλοίο που κινείται μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο και κάνει τον γύρο του κόσμου.

Προτεραιότητα στην καινοτομία

Η Γαλλία αποτελεί ήδη ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Ευρώπης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία στις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα και έχει διασφαλίσει τη στήριξη τεχνολογικών κολοσσών όπως η Facebook και η Amazon. Η Microsoft την έχει επιλέξει ως έδρα του νέου προγράμματός της για νέες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση στηρίζει την ανάπτυξη γαλλικών επιχειρήσεων σε ξένες πόλεις και προωθεί τους Γάλλους επιχειρηματίες σε μεγάλα επιχειρηματικά συνέδρια. Προσπαθεί να προσελκύσει ταλέντα από όλον τον κόσμο, χορηγώντας με συνοπτικές διαδικασίες βίζα σε επιχειρήσεις και τις οικογένειές τους, παρέχοντας ειδικό φορολογικό καθεστώς στις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις.  

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ελληνογαλλική Συμμαχία στις επενδύσεις