Εντείνεται το γαλλικό τουριστικό ρεύμα

[SETE Intelligence] Αυξημένη κατά 15% η ζήτηση για αεροπορικές θέσεις - Η Ελλάδα έβδομος δημοφιλέστερος προορισμός για τους Γάλλους
Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 12:12
UPD:15:57

Το 2016, η Κρήτη κατείχε την πρωτιά σε όλες τις μετρήσεις της ΤτΕ για τους Γάλλους τουρίστες: στις εισπράξεις, στη δαπάνη ανά επίσκεψη και ανά διανυκτέρευση, στη μέγιστη διάρκεια παραμονής.

A- A A+

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Θετικές είναι οι προοπτικές για την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των Γάλλων τουριστών στη χώρα μας για το 2018, λόγω της θετικής οικονομικής συγκυρίας και της αυξημένης ζήτησης (+15%) για αεροπορικές θέσεις, όπως εκτιμά το SETE Intelligence στο τελευταίο του report. Όμως, η αυξημένη ζήτηση δεν κατανέμεται ισομερώς στη χώρα, αφού υπάρχει μείωση στη ζήτηση θέσεων στη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, την Κω και τον Άραξο, και αύξηση στο Ηράκλειο (οριακή), τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τις Κυκλάδες, την Καλαμάτα και τον Βόλο. Παράλληλα, προστέθηκε και νέα σύνδεση με το αεροδρόμιο της Σητείας που δεν υπήρχε το 2017.

Η Ελλάδα πάντως είναι στην έβδομη θέση μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών στις οποίες δείχνουν την προτίμησή τους οι Γάλλοι τουρίστες, οι οποίοι φτάνουν τα 26 εκατ. σε ετήσια βάση. Οι top 5 προορισμοί είναι οι: Ισπανία, Ιταλία, Ην. Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ, με την Ελλάδα στην 7η θέση, ενώ οι top 5 προορισμοί στη Μεσόγειο είναι οι: Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο, Ελλάδα, Τουρκία.

Επίσης σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΤΕ για το 2016, οι επισκέψεις από τη Γαλλία υπολογίζονται σε 1 εκατ. 587 χιλ. ή 5,6% του συνόλου, οι διανυκτερεύσεις σε 11 εκατ. 572 χιλ. ή σε 6,1% επί του συνόλου και οι εισπράξεις σε 889 εκατ. ευρώ ή 7% επί του συνόλου. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η Κρήτη με 38,9% και το Νότιο Αιγαίο με 30,4% είναι οι δύο περιφέρειες που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τις εισπράξεις. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις διανυκτερεύσεις. Γενικότερα οι τρεις στους τέσσερις Γάλλους είναι στην Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.

Να σημειωθεί ακόμη ότι η δαπάνη ανά επίσκεψη από τη γαλλική αγορά ανέρχεται στα 560 ευρώ, σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της χώρας (449 ευρώ). H μέγιστη δαπάνη των τουριστών από τη Γαλλία καταγράφεται στην Κρήτη (774 ευρώ). Στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου η δαπάνη ανήλθε στα 640 ευρώ και στην Περιφέρεια των Ιόνιων Νήσων στα 638 ευρώ. Οι δαπάνες στην Πελοπόννησο, την Αττική και τη Δυτική Ελλάδα ανήλθαν σε 450, 344 και 335 ευρώ, αντίστοιχα. Η χαμηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη καταγράφηκε στη Στερεά Ελλάδα με 281 ευρώ.

Η δαπάνη ανά διανυκτέρευση από την γαλλική αγορά (77 ευρώ) είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της χώρας (67 ευρώ). Η εικόνα είναι η ίδια και στις 5 από τις 7 Περιφέρειες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία. H μέγιστη δαπάνη ανά σιανυκτέρευση των τουριστών από τη Γαλλία (87 ευρώ) καταγράφεται στην Κρήτη. Στο Νότιο Αιγαίο η δαπάνη ανήλθε στα 80 ευρώ, στα Ιόνια Νησιά στα 77 ευρώ, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα 70, στην Πελοπόννησο και στην Αττική στα 65 ευρώ. Η χαμηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση καταγράφηκε στη Στερεά Ελλάδα με 55 ευρώ.

Η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη στις Περιφέρειες της Ελλάδας ήταν 6,7 διανυκτερεύσεις, ενώ ο μέσος όρος ήταν 7,3 διανυκτερεύσεις. Εξετάζοντας τα στοιχεία ανά Περιφέρεια, η μέση διάρκεια παραμονής των Γάλλων τουριστών ήταν υψηλότερη του μέσου όρου σε τέσσερις Περιφέρειες και χαμηλότερη σε τρεις. Η μέγιστη διάρκεια παραμονής καταγράφηκε στην Κρήτη (8,9 διανυκτερεύσεις). Στα Ιόνια Νησιά η παραμονή ανήλθε στις 8,3 διανυκτερεύσεις και στο Νότιο Αιγαίο στις 8 διανυκτερεύσεις. Η μέση διάρκεια παραμονής στην Πελοπόννησο (7 διανυκτερεύσεις) κυμάνθηκε «κοντά» στον μέσο όρο παραμονής στην Ελλάδα (6,7). Η μέση διάρκεια παραμονής στην Αττική ανέρχεται σε 5,3 και στη Στερεά Ελλάδα σε 5,1 διανυκτερεύσεις. Η ελάχιστη διάρκεια παραμονής με 4,8 διανυκτερεύσεις καταγράφηκε στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ελληνογαλλική Συμμαχία στις επενδύσεις