Του Φάνη Ζώη
[email protected]
Οι γαλλικές επιχειρήσεις βλέπουν την Ελλάδα μέσα από ένα θετικό πρίσμα και εκτιμούν ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες στη χώρα, καθώς καταγράφουν τις προϋποθέσεις ώστε να ξεπεραστεί η κρίση και να γίνουν σημαντικά βήματα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις υποδομές, στην ενέργεια και αλλού. Αυτό είναι το μήνυμα του προέδρου του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη χώρα μας Σιρίλ Ντιπόν, ο οποίος μιλώντας στη «Ν» επισφραγίζει τη βαθιά και εντατική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.
H Ελλάδα είναι χώρα καινοτομίας, χώρα που προσφέρει αληθινές ευκαιρίες, τονίζει ο Σιρίλ Ντιπόν.
Η κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιείται, αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας όμως ότι αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως έχουν επιλυθεί όλες οι δυσκολίες. Ο κ. Ντιπόν αναφέρεται ειδικότερα στην περιπλοκότητα της νομοθεσίας και του νομικού πλαισίου εν γένει, επισημαίνοντας πως οι συχνές αλλαγές δεν διευκολύνουν τη ζωή των επιχειρήσεων στην καθημερινότητα.
Σε ερώτηση για το τι είναι αυτό που χρειάζεται προκειμένου να επενδύσουν γαλλικές εταιρείες στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου σημειώνει: «Για να επενδύσουν οι επιχειρηματίες αναζητούν, πρώτα απ’ όλα, σταθερότητα και ένα προβλέψιμο νομικό, φορολογικό και διοικητικό περιβάλλον. Η Ελλάδα προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους Γάλλους επενδυτές, όπως στο περιβάλλον (επεξεργασία νερού και αποβλήτων), στον τουρισμό (τουρισμό και τις 4 εποχές του χρόνου, βουνά, ιαματικά θέρετρα) και στις υποδομές (αυτοκινητοδρόμους, τρένα, μετρό). Πολλοί Γάλλοι “πρωταθλητές παγκόσμιας κλάσης” σε αυτούς τους τομείς θα μπορούσαν διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα με στενή συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς».
«Εκτός από τον τραπεζικό τομέα, οι γαλλικές επιχειρήσεις επένδυσαν στην Ελλάδα. Σήμερα, 120 γαλλικές επιχειρήσεις βρίσκονται στη χώρα οι οποίες, παρά την κρίση, παρέμειναν απασχολώντας 13.000 εργαζόμενους σε διαφορετικούς τομείς και σήμερα είναι ιδιαίτερα θετικές σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της χώρας σε σειρά τομέων που στο μέλλον σύντομα θα βρίσκονται στην αιχμή, όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι υποδομές, τα logistics (αεροναυπηγική, γεωργία, αλκοολούχα ποτά, αυτοκινητοβιομηχανία leasing, λιπαντικά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, άμυνα, ενέργεια, ασφάλιση, εξόρυξη, φαρμακευτικά, υπηρεσίες, τουρισμός, μεταφορές). Κατά την άποψή μας υπάρχουν θύλακες ευκαιριών που οι γαλλικές επιχειρήσεις μπορούν να αδράξουν σε συνεργασία με ελληνικές», τονίζει.
«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα», τονίζει ο κ. Ντιπόν, αναφέροντας επίσης το παράδειγμα της γραμμής 4, της μελλοντικής επέκτασης της κυκλικής γραμμής του μετρό της Αθήνας. «Είναι παραδείγματα που δείχνουν πως τα πράγματα κινούνται, επιχειρηματικά σχέδια υλοποιούνται, ολοκληρώνονται και αυτό ικανοποιεί τους επιχειρηματίες, Γάλλους και Έλληνες, διότι δημιουργείται οικονομική δραστηριότητα», επισημαίνει.
Στην Ελλάδα, προς μεγάλη του έκπληξη, ο κ. Ντιπόν ανακάλυψε ένα δίκτυο καινοτομίας, ιδιαίτερα δυναμικές εταιρείες startups, αναφέροντας την Coralia και την Sci-cluster με δραστηριότητα στον τομέα του διαστήματος. «Πρόκειται για αληθινή καινοτομία. Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίες, το 90% των οποίων απασχολεί κάτω από 10 εργαζόμενους. Άρα υπάρχει η κουλτούρα του επιχειρείν, η κουλτούρα των startups» καταλήγει, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα μια πρωτοβουλία που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα του διαστήματος, τη δημιουργία της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας που θα λειτουργήσει ως ομπρέλα αυτών των καινοτόμων startups και θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την καινοτομία στον τομέα του διαστήματος, που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας στο μέλλον.
Η πρωτοβουλία Mazinov που ξεκίνησε από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, με την υποστήριξη του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου συγκεντρώνει όλες τις γαλλικές και ελληνικές startups και αποτελεί, κατά τη γνώμη του προέδρου του Επιμελητηρίου, το σύμβολο του μέλλοντος, αυτό που πρέπει να είναι το μέλλον κάθε χώρας, είτε είναι η Ελλάδα είτε είναι η Γαλλία. «Είναι σημαντικό να έρχονται σε επαφή νέοι επιχειρηματίες, καινοτόμοι δημιουργοί και αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας τους. Εκτιμώ πως σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, νέες σχέσεις αναπτύσσονται μεταξύ των δικτύων καινοτομίας και εκτιμώ πως στο μέλλον θα πρέπει να βασιστούμε περισσότερο σε αυτή την καινοτόμο νεολαία», τονίζει.
Αναλυτικότερα απαντώντας στη «Ν» ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη χώρα μας Σιρίλ Ντιπόν αναφέρει:
Ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας;
«Χαρακτηριστικό της Ελλάδας είναι η ποιότητα της εκπαίδευσής της, αυτό θέλω να το υπογραμμίσω διότι είναι ένα μήνυμα και προς τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να έρθουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, που θέλουν να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα. Η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό ιδιαίτερα εξειδικευμένο με πολύ καλό επίπεδο μόρφωσης, για παράδειγμα μηχανικούς υψηλού επιπέδου αλλά και νομικούς και επιστήμονες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ταλέντο. Είναι επίσης μια ανοιχτή πόρτα προς τις γειτονικές της χώρες, που συχνά στη Γαλλία δεν τις γνωρίζουμε πολύ καλά. Η Ελλάδα είναι πράγματι μια πλατφόρμα εξαγωγών προς τα Βαλκάνια και προς την Κύπρο, που αποτελεί προνομιακό μας εταίρο. Οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να θεωρούν την Ελλάδα ως μία αποκομμένη αγορά, αλλά ως μια περιφερειακή αγορά. Πρέπει να δουν την Ελλάδα όχι μόνο υπό το πρίσμα της τουριστικής εκμετάλλευσης. Η Ελλάδα είναι χώρα καινοτομίας, μια χώρα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, μια χώρα που προσφέρει αληθινές ευκαιρίες ειδικότερα σε αυτή τη φάση όπου ελπίζουμε να δούμε την επανεκκίνηση της οικονομίας».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφτηκε το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο. Τι έμεινε από αυτή τη συνάντηση;
«Οι εξαιρετικές οικονομικές σχέσεις και το κλίμα εμπιστοσύνης που ποτέ δεν αμφισβητήθηκε μεταξύ των δύο χωρών πρέπει αναμφισβήτητα να αποτελέσει καταλύτη για την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών».