Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 12:17
UPD:15:49
A- A A+

Tου Christophe Chantepy
Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα

Aνέκαθεν, η Γαλλία πίστευε στην ικανότητα της Ελλάδας να βγει από την κρίση και να ξαναβρεί τη θέση που της ανήκει στην Ευρωζώνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από την αρχή της κρίσης, ενεθάρρυνε την υιοθέτηση μέτρων που θα οδηγούσαν την Ελλάδα στην εξυγίανση της χρηματοπιστωτικής της κατάστασης και στην ανάπτυξη. Πάντοτε στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, ειδικότερα το καλοκαίρι του 2015, αλλά και από την υιοθέτηση του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Τον βολονταρισμό και την αισιοδοξία της Γαλλίας σήμερα μοιράζονται πολλοί, εφόσον οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου επιτρέπουν να ατενίζουμε με εμπιστοσύνη την περίοδο που θα ανοίξει με το τέλος του 3ου προγράμματος. Ο Πρόεδρος Μακρόν «χαιρέτισε την πολύ θετική συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας, ένα νέο ξεκίνημα για τη φίλη χώρα που τόσο υποστηρίζει η Γαλλία». Και προσέθεσε: «Παρά τις δυσκολίες, η Ευρώπη προχωρά: υπήρξε μια ιστορική γαλλογερμανική συμφωνία για την Ευρωζώνη και μια αληθινή έξοδος από την κρίση για την Ελλάδα. Η Ευρώπη των αποτελεσμάτων υπάρχει όταν υπάρχει αποφασιστικότητα».

«Διακήρυξη για μια στρατηγική συνεργασία» 

Ο βολονταρισμός και η αισιοδοξία ενέπνευσαν τη «Διακήρυξη για μια στρατηγική συνεργασία» που υπεγράφη τον Οκτώβριο 2015 μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας από τον πρόεδρο Ολάντ και τον πρωθυπουργό Τσίπρα και ήταν προσανατολισμένη ειδικότερα στην επαναδραστηριοποίηση των γαλλικών επενδύσεων. 

Το σημερινό αφιέρωμα της «Ναυτεμπορικής» παρουσιάζει τα αποτελέσματα στον συγκεκριμένο χώρο, είτε εκείνα των γαλλικών επιχειρήσεων που βρίσκονταν ήδη στην Ελλάδα, είτε εκείνα των νεοαφιχθεισών επιχειρήσεων. 

Αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα έπειτα από πολύ δύσκολα χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια έχουν καρποφορήσει. 

Ο ελληνικός λαός κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες αποδεικνύοντας έτσι την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην Ευρώπη, την προσκόλλησή του στο κοινό σχέδιο. 

Εδώ και πολλούς μήνες, τα σημάδια της ανάπτυξης είναι θετικά και υλοποιούνται έστω και αν η απτή τους μορφή δεν είναι ακόμα ορατή στην καθημερινότητα των Ελλήνων φίλων μας. 

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να συνεχίσει, ειδικότερα για τη Δημόσια Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη. Για το θέμα αυτό, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην παρουσία της Γαλλίας στο πλευρό της μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είτε με τη μορφή τεχνικής υποστήριξης όταν οι ελληνικές Αρχές εκφράζουν την ανάγκη -αυτή είναι η εργασία του δικού μας φορέα Expertise France που προτείνει λύσεις ώστε ο διοικητικός και κρατικός μηχανισμός της Ελλάδας να καταστούν αποτελεσματικότεροι- είτε με τη μορφή μιας πολιτικής υποστήριξης, που επαναλαμβάνεται σε κάθε επίσκεψη υψηλόβαθμου στελέχους στις δύο χώρες μας αλλά και στην ευρωπαϊκή σκηνή. 

Η Ελλάδα ελκύει και πάλι ξένες επενδύσεις 

Η επιστροφή της ανάπτυξης και η έξοδος από τα προγράμματα, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την ήδη αισθητή ορμή και θα ξαναδώσουν στους Έλληνες πολίτες εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τα ταλέντα τους. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να υπενθυμίσω δύο σημαντικά σημεία, που για μένα είναι προφανή. Και πάλι η Ελλάδα ελκύει ξένες επενδύσεις και βέβαια γαλλικές. Οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν με σκοπό την ενίσχυση της ελκυστικότητας της χώρας έγιναν αντιληπτές από τους επενδυτές. Σαν απόδειξη, θα ήθελα να αναφερθώ στο ενδιαφέρον των Γάλλων επιχειρηματιών να ξεκινήσουν σχέδια με την Ελλάδα: 43 συνόδευσαν τον Γάλλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το περασμένο φθινόπωρο με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα και οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει πολύ για πολλά και μεγαλόπνοα σχέδια. 

Θα έρθουν να προστεθούν στην εκατοντάδα των θυγατρικών γαλλικών εταιρειών που είναι ήδη παρούσες στη χώρα, καθιστώντας τη Γαλλία τον 2ο επενδυτή με 1,9 δισ. ευρώ τον χρόνο και περίπου 13.000 θέσεις εργασίας. 

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι εταιρείες αυτές παρέμειναν πιστές στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεών μας, παρότι δεν είναι ευρύτερα γνωστή, έχει άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή του πληθυσμού, για παράδειγμα στις μεταφορές με 360 χλμ αυτοκινητόδρομων που έχει κατασκευάσει η εταιρεία Vinci, με τους 25 συρμούς των μελλοντικών γραμμών του τραμ της Αθήνας που έχει αναλάβει η Alstom, με τη δραστηριοποίηση της εταιρείας Téléperformance στον τομέα των υπηρεσιών, με τις εταιρείες Groupama και Axa στον ασφαλιστικό τομέα, με τη συνεισφορά της εταιρείας Nexans για τη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Άλλωστε, είναι γαλλική η επιχείρηση Engie, η οποία εξασφαλίζει τη συντήρηση του πολύ εμβληματικού Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Ισχυρό δυναμικό στους τομείς του μέλλοντος

Η Ελλάδα διαθέτει αφ’ εαυτού της τα μέσα για να τα καταφέρει. Είναι γνωστό ότι διαθέτει μεγάλο δυναμικό που ήδη εντοπίζεται στους τομείς του μέλλοντος όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, η γεωργία, οι λιμενικές δραστηριότητες, ο τομέας γεωργίας και τροφίμων, τα logistics. 

Είναι λιγότερο γνωστό ότι διαθέτει μια μεγάλη δεξαμενή ταλέντων που είναι η νεολαία της. Εδώ και περίπου τρία χρόνια είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω την αντοχή, τα υψηλά προσόντα και την ικανότητα επινόησης καινοτόμων λύσεων των νεαρών Ελλήνων. Αυτοί αποτελούν το μέλλον της χώρας και θέλουμε να τους υποστηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε να παραμείνουν στην Ελλάδα. Αυτό είναι άλλωστε το νόημα της δράσης της πρεσβείας, η οποία δημιούργησε το δίκτυο Mazinnov. 
Το ελληνογαλλικό δίκτυο καινοτομίας αριθμεί 250 Γάλλους και Έλληνες παράγοντες των οικοσυστημάτων καινοτομίας. Έχει διοργανώσει δύο φόρουμ καινοτομίας στην Αθήνα και θα συνδιοργανώσει το 2018 περίπου δεκαπέντε δράσεις γύρω από την καινοτομία. Ήδη έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση περίπου είκοσι νεοφυών επιχειρήσεων από επιχειρήσεις που είναι παρούσες στην Ελλάδα.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ελληνογαλλική Συμμαχία στις επενδύσεις