Δυναμική παρουσία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στα Ποσειδώνια

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 19:00
UPD:07/06/2018 10:54
A- A A+

Η διεθνής έκθεση Ποσειδώνια διοργανώνεται και φέτος από 4 έως 8 Ιουνίου στην Αθήνα και αποτελεί τη σημαντικότερη διοργάνωση στη χώρα, που αφορά τη ναυτιλία και τη θαλάσσια τουριστική βιομηχανία. Στα Ποσειδώνια συμμετέχει και φέτος ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, ο οποίος θα καλωσορίζει τους επισκέπτες και τους επαγγελματίες της έκθεσης στο περίπτερο της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, μαζί με άλλα λιμάνια της χώρας. Η παρουσία του στην εν λόγω διοργάνωση ενισχύει ολοένα και περισσότερο την προβολή των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων σε όλα τα επίπεδα, καθώς κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο Οργανισμός εκπροσωπείται από στελέχη που θα πραγματοποιούν επαφές με σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Σε αυτό το πλαίσιο ενισχύεται και ο ρόλος που διαδραματίζει το λιμάνι του Ηρακλείου στην ανάπτυξη όχι μόνο της πόλης ή του νησιού αλλά και της χώρας λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης. Παράλληλα αναπτύσσει σημαντικότατη δραστηριότητα στους τομείς της ακτοπλοΐας, της κρουαζιέρας, της αλιείας και του εμπορίου, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. 

Θετικά μηνύματα για Κρουαζιέρα και Ακτοπλοΐα 
Η συνεχής και συντονισμένη παρουσία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου σε μεγάλα διεθνή γεγονότα αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για προβολή των υφιστάμενων  υποδομών, αλλά και όσων ήδη υλοποιούνται, οι οποίες σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, προσελκύουν το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων εταιρειών κυρίως κρουαζιέρας που επιθυμούν να εντάξουν τη χώρα μας στον στρατηγικό τους σχεδιασμό.

Φέτος η τουριστική περίοδος αναμένεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς με βάση τα στοιχεία των φορέων του τουρισμού που έχουμε στη διάθεσή μας, στο λιμάνι του Ηρακλείου από την έναρξη του 2018 έως το τέλος του αναμένονται 184 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων εκ των οποίων οι 6 πρόκειται να είναι προσεγγίσεις homeport (λιμάνι έναρξης και τερματισμού κρουαζιέρας), με συνολική δυναμικότητα προσεγγίσεων περίπου 365.000 επιβάτες.

Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η λειτουργία του νέου Τερματικού Σταθμού Κρουαζιέρας στην προβλήτα IV - V που εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 2017 ικανοποιώντας ένα αίτημα πολλών ετών για τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας. Ο νέος σταθμός, είναι υποδομή ζωτικής σημασίας που ενισχύει πλέον σημαντικά την προσέλκυση περισσότερων homeport προσεγγίσεων δηλαδή το μεγάλο στοίχημα για την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας με σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη όχι μόνο για το λιμάνι του Ηρακλείου αλλά και για την τοπική κοινωνία.

Στο χώρο της ακτοπλοΐας, το λιμάνι του Ηρακλείου καλωσόρισε φέτος δύο συμβατικά πλοία που θα εκτελούν ένα νέο δρομολόγιο από τη Ραφήνα στο Ηράκλειο με ενδιάμεσους σταθμούς την Άνδρο, την Τήνο, τη Μύκονο, την Πάρο, την Ίο και τη Σαντορίνη.

Με τεχνικά έργα αναβαθμίζεται το λιμάνι 
Εκτός από τα θετικά μηνύματα για τον κλάδο του τουρισμού, έχουν ολοκληρωθεί και τεχνικά έργα αναβάθμισης του λιμένα όπως: 

  • Η «Εκσκαφή του πυθμένα στο Βορειοδυτικό τμήμα λιμένος Ηρακλείου» 
  • Η «Επισκευή Οδοστρώματος Χερσαίας Ζώνης λιμένος Ηρακλείου»
  • Η «Επισκευή εξάλλου τμήματος Προσήνεμου Μόλου λιμένος Ηρακλείου»
  • Η «Ασφαλτόστρωση της Προβλήτας ΙΙΙ» και 
  • Οι «Υποσκαφές μικρού Κούλε» 

Παράλληλα στο πλαίσιο της περαιτέρω αξιοποίησης των κτηρίων και όχι μόνο που βρίσκονται στο χώρο του λιμένα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελετών που αφορούν:

  • Το λιμενικό περίπτερο
  • Τον παλαιό και νέο επιβατικό σταθμό. 
  • Το κτήριο του Απεντομωτηρίου
  • Το κτήριο πρώην ΙΘΑΒΙΚ
  • Τη δημιουργία Ναυτικού Μουσείου
  • Τη φύτευση πρασίνου
  • Την αποκατάσταση ζημιών λιμενοβραχίονα και αποκατάσταση ασφαλτοτάπητα
  • Και την αποκατάσταση ζημιών σε κρηπιδώματα

Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Απόλλων Φιλιππής και η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου θα συνεχίσουν με σχεδιασμό και όραμα να θέτουν συνεχώς υψηλότερα τον πήχη, προκειμένου να καταστήσουν το λιμάνι του Ηρακλείου ανταγωνιστικό, ελκυστικό και πιο φιλικό για τους χρήστες και τους επισκέπτες. 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ναυτιλία