Aναπτύσσοντας τη Γαλάζια Οικονομία

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 19:03
UPD:07/06/2018 10:54
A- A A+

Του Πέτρου Κόκκαλη
Ο κ. Πέτρος Κόκκαλης είναι εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα. 

Η σημασία της Γαλάζιας Οικονομίας για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρώπη, καθώς αυτή αντιπροσωπεύει 5,4 εκατ. θέσεις εργασίας και αποφέρει 500 δισ. ευρώ περίπου ετησίως, μεγέθη τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια. Αναγνωρίζοντας ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί είναι μοχλοί της ευρωπαϊκής οικονομίας με μεγάλο δυναμικό για την καινοτομία και την ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο της πολιτικής της για τη Γαλάζια Ανάπτυξη την προώθηση της έξυπνης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης και των ευκαιριών απασχόλησης στην ευρωπαϊκή θαλάσσια και ναυτιλιακή οικονομία.

Ο Πειραιάς και η ελληνική ναυτιλία κατέχουν ηγετική θέση παγκοσμίως. Το λιμάνι του Πειραιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας της ανατολικής Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια κρουαζιέρας στην Ευρώπη. Παράλληλα, ο Πειραιάς αποτελεί μία ανεπτυγμένη και με υψηλή ειδίκευση και παραγωγικότητα συστάδα θαλάσσιας οικονομίας με παγκόσμιες διασυνδέσεις, παράμετρος η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Στο συνεχώς αυτό εξελισσόμενο περιβάλλον και αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Πειραιά, ο Δήμος εκπόνησε τη Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη για την περίοδο 2018-2024, όντας ένας από τους πρώτους Δήμους που διαμορφώνει ανάλογη στρατηγική σε τοπικό επίπεδο, βάσει των κατευθυντήριων γραμμών του εθνικού και ευρωπαϊκού αντίστοιχου πλαισίου.

Η Στρατηγική στοχεύει στη διευκόλυνση της περαιτέρω ανάπτυξης της Γαλάζιας Οικονομίας στην πόλη, ενισχύοντας τον ρόλο της ως κινητήριου μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και συμβάλλοντας στην καθιέρωση του Πειραιά και της Ελλάδας ως κορυφαίες δυνάμεις στον κόσμο, στον τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης. Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σχεδιασμού και δράσεων για την ανάπτυξη της πόλης ως ενός καινοτομικού, ανταγωνιστικού και ανθεκτικού κόμβου της Γαλάζιας Οικονομίας, με διεθνή προσανατολισμό και εμβέλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη συνιστά μια ολοκληρωμένη προσπάθεια σχεδιασμού και αφορά όλους τους κλάδους που σχετίζονται με τη Γαλάζια Οικονομία, ενώ θέτει τις βάσεις για την ενίσχυση της διαδημοτικής και υπερτοπικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Αξιοποιεί τις υφιστάμενες διαδικασίες σχεδιασμού, μελέτες και στρατηγικές, επιδιώκοντας να ορίσει ένα σύνολο αλληλένδετων παρεμβάσεων και δράσεων σχεδιασμένων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ικανοποίηση των στόχων της.

Τη Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη του Δήμου Πειραιά χαρακτηρίζει η υιοθέτηση ενιαίας και ολοκληρωμένης προσέγγισης έναντι της υλοποίησης μεμονωμένων παρεμβάσεων και δράσεων.

Η Στρατηγική αφορά την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη στους κλάδους της Γαλάζιας Οικονομίας στον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή του. Προσφέρει ένα κοινό πλαίσιο για την ανάπτυξη ενός υγιούς, παραγωγικού και ανθεκτικού κόμβου της Γαλάζιας Οικονομίας, αναγνωρίσιμου και διεθνοποιημένου. Έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των κλάδων που σχετίζονται με τη Γαλάζια Οικονομία, να βελτιώσει την κοινωνική ευημερία, να προωθήσει τον Πειραιά ως επενδυτικό και τουριστικό προορισμό, να αναπτύξει τη διασυνοριακή, διακρατική και διεθνή συνεργασία, ενώ επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των φορέων σε θέματα που άπτονται της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Το κοινό όραμα της Στρατηγικής για την Γαλάζια Ανάπτυξη είναι «να καταστεί ο Πειραιάς ένα Καινοτόμο, Ανταγωνιστικό και Ανθεκτικό Κέντρο Οργάνωσης και Ανάπτυξης Δραστηριοτήτων σχετικών με τη Γαλάζια Οικονομία, με Διεθνή Προσανατολισμό και Εμβέλεια».

Με βάση το παραπάνω όραμα για τη Γαλάζια Ανάπτυξη και προκειμένου να επιτευχθεί η εδραίωση της Γαλάζιας Οικονομίας ως βασικού παράγοντα της ανάπτυξης του Πειραιά, της ευρύτερης περιοχής του, της περιφέρειας Αττικής και της χώρας, η Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη επικεντρώνεται στους εξής στόχους:

  • Διαμόρφωση του πλαισίου και των μέσων που διευκολύνουν την αποτελεσματική συνεργασία των ενδιαφερόμενων και εμπλεκομένων μερών σε διαφορετικά επίπεδα σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων.
  • Προώθηση της γνώσης και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού για την ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας.
  • Προώθηση της γαλάζιας επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας σε δραστηριότητες της Γαλάζιας Οικονομίας.
  • Βελτίωση του (χωρικού) σχεδιασμού και των υποδομών που υποστηρίζουν τη βιώσιμη και έξυπνη ανάπτυξη.
  • Ανάδειξη του Πειραιά ως κόμβου ενημέρωσης και διάχυσης γνώσης και πληροφορίας σε θέματα της καινοτόμου γαλάζιας επιχειρηματικότητας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η Στρατηγική αναπτύσσει πέντε (5) Άξονες Προτεραιότητας:

  1. Διακυβέρνηση και Βιωσιμότητα της Στρατηγικής για τη Γαλάζια Ανάπτυξη
  2. Ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσης στις θεματικές της Γαλάζιας Οικονομίας
  3. Γαλάζια επιχειρηματικότητα και καινοτομία
  4. Αστικές Παρεμβάσεις και έξυπνες υποδομές για τη Γαλάζια Ανάπτυξη
  5. Μάρκετινγκ, διεθνής δικτύωση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

Ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη θεωρείται η χρηματοδότηση από το αναπτυξιακό εργαλείο ΕΣΠΑ της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΧΕ-ΒΑΑ), που δίδει τη δυνατότητα στον δήμο να υλοποιήσει τη Στρατηγική με έναν στοχευμένο και προσαρμοσμένο στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες τρόπο.

Σε ένα απαιτητικό και σύνθετο διεθνές και εγχώριο περιβάλλον, αντί να δίδονται πρόσκαιρες και αποσπασματικές απαντήσεις στις προκλήσεις των καιρών, είναι χρήσιμη η διαμόρφωση στρατηγικών για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της, οι οποίες θα προωθούν ενεργητικά ένα πλαίσιο δράσης. Αυτό ακριβώς επιδιώκει η Στρατηγική Γαλάζιας Ανάπτυξης του Πειραιά, θέτοντας τις βάσεις για την εδραίωση μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης: της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ναυτιλία