Αμερικανικό ενδιαφέρον για το εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β'»

Oργανισμός Λιμένος Καβάλας: Ποια έργα «τρέχουν» και ποια έχουν ολοκληρωθεί στις εμπορικές και στις επιβατικές εγκαταστάσεις
Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 18:50
UPD:07/06/2018 10:58
A- A A+

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]


Πρόσφατα από δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, έγινε γνωστό ότι το ενδιαφέρον της χώρας του εν όψει των προωθούμενων από το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρήσεων χρήσεων στα ελληνικά περιφερειακά λιμάνια εστιάζεται όχι μόνο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στο λιμάνι της Καβάλας. Χρονοδιάγραμμα και αποφάσεις για το ποιες χρήσεις-τομείς του λιμανιού της Καβάλας θα οδεύσουν προς παραχωρήσεις δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, το αμερικανικό ενδιαφέρον πάντως σύμφωνα με πληροφορίες αφορά, όπως ήταν αναμενόμενο, στο εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β’».

Τόσο στο «Φίλιππος Β’» (εμπορικό λιμάνι Καβάλας) όσο και στο κεντρικό επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος», στο μεταξύ, έχουν ολοκληρωθεί την τελευταία διετία μια σειρά από σημαντικά έργα και προωθούνται εξίσου σημαντικές παρεμβάσεις, πέραν των εν λόγω σχεδίων του ΤΑΙΠΕΔ.

Αναλυτικότερα:

  • Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των πλωτών εγκαταστάσεων στο επιβατικό λιμάνι, προϋπολογισμού περίπου 3 εκατ. ευρώ, που δίνουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού με  ασφάλεια όλο το 24ωρο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για 200 σκάφη. Περαιτέρω, έχει γίνει τεχνικό υπόμνημα για τη δημιουργία μαρίνας. Έχει υπογραφεί σύμβαση με εξειδικευμένη εταιρεία της Αθήνας για προμελέτη για χωροθέτηση μαρίνας είτε στο κεντρικό λιμάνι είτε στο λιμένα Ελευθερών (δηλαδή στη Νέα Πέραμο). 
  • Ολοκληρώθηκε προ εξαμήνου περίπου το έργο επέκτασης και θωράκισης του προσήνεμου μόλου κατά 80 μέτρα στο επιβατικό λιμάνι,  ύψους 14 εκατ. ευρώ
  • Έχει ολοκληρωθεί στο εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β’» η κατασκευή του αποσπασμένου μόλου και ολοκληρώνεται στις 31/12/2018 το έργο της επέκτασης των κρηπιδωμάτων στο «Φίλιππος Β’», από τα 400 μ. στα 910 μ.  
  • Ωριμάζουν και ολοκληρώνονται στη διετία 2018-2019 μια σειρά επίσης σημαντικών έργων. Συγκεκριμένα, ο ΟΛΚ είναι εταίρος στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξη του Δήμου Καβάλας και εκεί υπάρχει έργο επέκτασης ηλεκτροδότησης, ηλεκτροφωτισμού στον προσήνεμο μόλο, επιστρώσεις δαπέδων και τοποθέτησης προσκρουστήρων, ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αναμένεται προσεχώς η απόφαση του γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστου Λαμπρίδη για εκτέλεση του έργου και μετά θα γίνει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και θα ξεκινήσει το έργο. 
  • Αναμένεται επίσης η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης, το οποίο θα σημάνει την έναρξη των εργασιών αξιοποίησης των πρώην παλιών αποθηκών στο κεντρικό επιβατικό λιμάνι, βάσει σύμβασης με ιδιώτη για 30 χρόνια και προβλέπεται η δημιουργία πολυχώρου, που θα περιλαμβάνει και cruise terminal. 
  • Παράλληλα, σε συνεννόηση με την ΑΑΔΕ επιδιώκεται η αξιοποίηση του ενός τρίτου της τελωνειακής αποθήκης, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά των υπηρεσιών της ΟΛΚ Α.Ε., του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος και της Πλοηγικής Υπηρεσίας, στο κτήριο των τελωνειακών αποθηκών, που βρίσκεται εντός της Χ. Ζ. Λιμένα Καβάλας, προκειμένου να αξιοποιηθεί το κτήριο που στεγάζει μέχρι σήμερα την ΟΛΚ Α.Ε., το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας αλλά και ιδιώτες, ως ξενοδοχείο.
  • Τέλος, αναμένεται η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας μελέτης που αφορά έργα στην περιοχή της ιχθυόσκαλας, περίπου δύο μίλια από το κεντρικό λιμάνι, για τη μεταφορά του αλιευτικού στόλου, που σήμερα εξυπηρετείται στο κεντρικό λιμάνι, ώστε το κεντρικό λιμάνι να είναι αμιγώς τουριστικό και επιβατικό.

Όσον αφορά τις προωθούμενες από το ΤΑΙΠΕΔ και το αμερικανικό ενδιαφέρον για το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας, ο κ. Ηλιάδης σημειώνει: «Η αξιοποίηση του εμπορικού λιμένα με γνώμονα το κοινωνικό όφελος και το αναπτυξιακό αποτύπωμα καταλαβαίνετε ότι πλέον αλλάζει το τοπίο, οι αναπτυξιακές προοπτικές όλης της ευρύτερης περιοχής είναι πλέον εντελώς διαφορετικές. Είναι ένα λιμάνι που εδώ και 28 χρόνια κατασκευάζεται και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, θέλει ακόμη χρήματα για υποδομές και η αξιοποίησή του με γνώμονα το κοινωνικό όφελος, αλλά και το αναπτυξιακό αποτύπωμα, θα προσδώσει προοπτικές εντελώς διαφορετικές όχι μόνο στο λιμάνι, αλλά σε όλη την ευρύτερη περιοχή».

Το 2017, σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, όσον αφορά τα οικονομικά του αποτελέσματα, τα οποία βρίσκονται στη φάση του ελέγχου από τους ορκωτούς ελεγκτές. Ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 3,6-3,7 εκατ. ευρώ, «όταν πριν έξι χρόνια ήταν στο 1,740 εκατ. ευρώ», όπως σημειώνει ο κ. Ηλιάδης, σύμφωνα με τον οποίον επίσης εκτιμάται ότι το 2017 ο ΟΛΚ έχει το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα από την ημέρα της ιδρύσεώς του.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ναυτιλία