To ναυτιλιακό Cluster «Maritime Hellas» δίνει βήμα στην εθνική επιχειρηματικότητα

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 18:53
UPD:07/06/2018 10:57
A- A A+

Το «Maritime Hellas» (http://www.maritimehellas.org/), μία κοινή πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, αποτελεί την ομαδοποίηση διαφορετικών τύπων επιχειρήσεων και οργανισμών, που εμπλέκονται και δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στον τομέα της ναυτιλίας. Επιχειρήσεις, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικοί φορείς, επιμελητήρια, εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με τη ναυτιλιακή βιομηχανία και την ευρύτερη διαχείριση φορτίων αποτελούν τη δέσμη των μελών του.

Ο Πειραιάς, λόγω της πλεονεκτικής γεωστρατηγικής θέσης του και της έντονης επιχειρηματικής δραστηριότητας, φιλοξενεί αυτό το σύνολο των μελών. Άλλωστε, η επιλογή του Πειραιά δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού αποτελεί επιτυχημένο σημείο συνάντησης για δύο παγκόσμιους παίκτες, την Cosco, ενός από τους μεγαλύτερους, διά θαλάσσης, μεταφορείς εμπορευμάτων, και την ελληνική εαυτιλία, με τους Έλληνες πλοιοκτήτες να είναι η πρώτη δύναμη του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Κατ’ επέκταση, το Cluster δίνει βήμα στην εθνική επιχειρηματικότητα και ενοποιεί τις δυνάμεις τομέων και κλάδων, οι οποίοι σήμερα -σχεδόν- ασυντόνιστα βρίσκονται συνήθως παρατηρητές των εξελίξεων. Ένα βήμα, δηλαδή, εξωστρέφειας με οργανωμένη δομή, όραμα και στρατηγική, καλύπτοντας κενά, αλλά και ελλιπείς πρακτικές του παρελθόντος.

Τo «Maritime Hellas» δεν είναι απλά ένα directory εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά λιμάνια, αλλά ένας δυναμικός οργανισμός, που προάγει την επιχειρηματικότητα, προσφέρει έργο και εξωστρέφεια. Στην ουσία, αποτελεί ένα brand ποιότητας υπηρεσιών και εμπορευμάτων, ενώ εξελίσσεται σε έναν αυτοδύναμο οργανισμό, που διοικείται από επιτροπή, οριζόμενη από τους τρεις βασικούς stakeholders. Η διοικούσα επιτροπή, δημιουργώντας ένα «Master Plan» στρατηγικής και δραστηριοτήτων και ορίζοντας «Working Groups» για την εφαρμογή και προώθηση λύσεων, συμμετέχει ενεργά στα επιχειρηματικά δρώμενα του Πειραιά.

Η οργανωτική δομή του Cluster «Maritime Hellas» είναι η «Steering Committee» και τα Working Groups «Research», «Innovation», «Digitalization», «Strategy», «Education», «Legal» και «Marketing».

Περιλαμβάνει επτά κύριες κατηγορίες και περισσότερες από 100 υποκατηγορίες. Στις κύριες περιλαμβάνονται:

  1. Εταιρείες διαχείρισης και ναύλωσης πλοίων.
  2. H ναυτική τεχνολογία, έρευνα και εκπαίδευση.
  3. Oι κατασκευές, επισκευές και ο εξοπλισμός των πλοίων.
  4. Ο θαλάσσιος τουρισμός.
  5. Η θαλάσσια παράδοση και τα θαλάσσια σπορ.
  6. Οι διοικητικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες προς τη ναυτιλία. 
  7. Η εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι 12 άμεσοι στόχοι αλλά και τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή στο «Maritime Hellas» είναι:

  1. Να προωθήσει την επιχειρηματικότητα στον τομέα της ελληνικής ναυτιλίας.
  2. Να συγκεντρώσει τα μέλη της ευρύτερης ναυτιλιακής κοινότητας.
  3. Να μεταφέρει τεχνογνωσία.
  4. Να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας εντός και εκτός Ελλάδας.
  5. Να προσφέρει άμεσες και έγκυρες πληροφορίες.
  6. Να διευκολύνει την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.
  7. Να δημιουργήσει πρόσβαση σε εξειδικευμένα προϊόντα ή υπηρεσίες.
  8. Να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.
  9. Να κατοχυρωθεί το σήμα παγκοσμίως.
  10. Να αυξηθεί η αναγνωσιμότητα και να βελτιωθεί το εταιρικό προφίλ.
  11. Να παρέχει επικοινωνία με τις ναυτιλιακές εταιρείες.
  12. Να κατευθύνει τη διαφήμιση των μελών, μέσω της κεντρικής εκστρατείας και της συνεχούς προώθησης της ηλεκτρονικής του πλατφόρμας (www.maritimehellas.org) στην παγκόσμια ναυτιλία.

Tο ελληνικό Cluster μπορεί να είναι το 17ο κατά σειρά στην Ευρώπη, έχει όμως στόχο σύντομα να γίνει το Νο 1, αφού η μεγάλη δύναμη ενός ναυτικού έθνους όπως η Ελλάδα είναι η ναυτιλία της.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ναυτιλία