Επιμέλεια: Δανάη Αλεξάκη, Σταμάτης Ζησίμου, Φάνης Ζώης, Αντώνης Τσιμπλάκης, Γιώργος Χατζηλίδης

Ήρθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018 16:49
UPD:29/05/2018 10:37
A- A A+

Της Χριστίνας Σακελλαρίδη
Η Χριστίνα Σακελλαρίδη είναι προέδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων

Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, ίσως στην κρισιμότερη από τότε που ξέσπασε η κρίση με ολέθριες συνέπειες στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ύστερα από οκτώ χρόνια βαθιάς και καταστροφικής ύφεσης, η χώρα αρχίζει να ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών και να ανακάμπτει. Η κατάσταση εξομαλύνεται και οι φόβοι για την προοπτική της οικονομικής δραστηριότητας έχουν απομακρυνθεί.

Η Χριστίνα Σακελλαρίδη

Ωστόσο, ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα συνεχίζει να είναι δύσκολος. Το περιβάλλον παραμένει μη φιλικό για τις επιχειρήσεις, οι οποίες παλεύουν να ορθοποδήσουν και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν. Τα capital controls υπονομεύουν τη λειτουργία της αγοράς και δημιουργούν προβλήματα στις συναλλαγές με το εξωτερικό. Η άρση τους είναι απαραίτητη, προκειμένου οι μμε να μπορέσουν να σταθούν επάξια στον διεθνή ανταγωνισμό και να ανέλθουν στο ίδιο επίπεδο με τους ανταγωνιστές τους, να προωθήσουν με σύγχρονους τρόπους μάρκετινγκ τα προϊόντα τους, και να προχωρήσουν στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των μονάδων τους, τονώνοντας την απασχόληση.

Άλλωστε, υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο που ισχύει για τις ναυτιλιακές εταιρείες (ΦΕΚ Β’ 1561/24-07-2015), το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο Ν.Δ. 2687/1953 να πραγματοποιούν αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως. Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δύναται να επιτρέπεται η ανάληψη και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων.

Παρεμβάσεις οφείλουν να γίνουν στο πεδίο της φορολογίας, η οποία έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια και καθιστά μη ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα. Η φορολόγηση θα πρέπει να είναι ευνοϊκότερη και να φτάσει στα επίπεδα των κύριων ξένων ανταγωνιστών.

Σε αυτή την κομβική στιγμή, λίγο πριν από το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι ζωτικής σημασίας να τεθούν οι βάσεις για να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης και να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά τα λάθη του παρελθόντος. Αυτά που μας έφεραν ένα βήμα πριν από την αποχώρησή μας από την Ευρωζώνη και τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.
Οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα ήταν αυτοκτονικό. “Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”, έλεγαν δηκτικά οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Ας εκμεταλλευθούμε λοιπόν τη σοφία των προγόνων μας για να γυρίσουμε σελίδα και να αφήσουμε οριστικά πίσω τα “κακώς κείμενα”.

Η ευκαιρία που παρουσιάζεται είναι μοναδική. Περιθώρια για καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Τώρα είναι η ώρα για γενναίες αποφάσεις, που θα καταστήσουν τη χώρα πρωτοπόρο και πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση. Αποφάσεις που θα βελτιώσουν άρδην το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και θα βάλουν την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης πορείας και υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Γιατί αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε και να επαναπαυθούμε με όσα πετύχαμε ως σήμερα, αλλά να επιδιώξουμε να κάνουμε άλματα μπροστά, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε στη στασιμότητα. Το γεγονός πως έχουμε φθάσει σε ένα επίπεδο ισορροπίας δεν αρκεί και δεν πρέπει να μας αρκεί. Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν πως είμαστε φτιαγμένοι για μεγάλα πράγματα.

Είναι λοιπόν η στιγμή για την εκπόνηση “ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου, με επίκεντρο την Εξωστρέφεια και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση”.

Ένα σχέδιο που θα διευκολύνει το έργο των εξαγωγέων, οι οποίοι αποδεικνύουν καθημερινά πως μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας. Άλλωστε τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2018 δείχνουν άνοδο των εξαγωγών κατά 13,6%, μια τάση που είναι πολύ πιθανόν να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Στο σημείο αυτό να επισημάνω επίσης ότι η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά το 2017 σε σχέση με το 2016 οδήγησε σε αύξηση κατά 2,1% του ΑΕΠ! Έρευνες διεθνών οργανισμών έχουν δείξει ότι με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι ελληνικές εξαγωγές μπορεί να αυξηθούν έως και 30% ή κατά 16 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, αν η Ελλάδα εκμεταλλευτεί τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και καταφέρει να αυξήσει κατά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες τις εξαγωγές της και να φτάσει τους μέσους όρους εξωστρέφειας της Ε.Ε., μπορεί να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περίπου 20 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα σε ετήσια βάση.

Χρειάζεται λοιπόν ένα σχέδιο που θα καταπολεμά τη γραφειοκρατία και θα στηρίζει με νέα και φθηνή χρηματοδότηση τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Που θα μειώσει την υψηλή φορολογία που ταλανίζει σήμερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα και υπονομεύει τις προοπτικές της. Και, το κυριότερο, θα δίνει κίνητρα για την ενδυνάμωση του παραγωγικού ιστού, ο οποίος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στη διάρκεια της κρίσης.

Η αποεπένδυση που συντελέστηκε στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια ήταν πρωτοφανής, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η προσπάθεια εξόδου από την ύφεση.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και στη μεγέθυνση του παραγωγικού δυναμικού. Χρειαζόμαστε μονάδες παραγωγής που θα τροφοδοτούν με φθηνές πρώτες ύλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και παράλληλα θα εξάγουν ανταγωνιστικά προϊόντα. Είναι καθοριστικό να μειώσουμε τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές και να μετριάσουμε το εμπορικό έλλειμμα. 

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, έχουμε βάσιμες πιθανότητες να διεκδικήσουμε μια θέση στην παγκόσμια ελίτ των εξαγωγικών χωρών. Εμείς ως ΠΣΕ αναλαμβάνουμε διαρκώς νέες πρωτοβουλίες για να ανοίξουμε νέους ορίζοντες, με πιο πρόσφατες τις συνεργασίες με διεθνείς κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Εξαγωγές