Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου

Πάνω από 4 δισ. ευρώ οι πιστώσεις του υπουργείου Υγείας

Τι αναφέρουν τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 17:17
UPD:01/11/2017 12:04

Από το σύνολο των πιστώσεων για το υπουργείο Υγείας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εξοφλούνται μέσω κρατικής επιχορήγησης έχουν ήδη καταβληθεί πλήρως. Οι φετινές προβλέψεις έφτασαν τα 43,4 εκατ. ευρώ περίπου, όταν πέρυσι οι αντίστοιχες οφειλές υπολογίζονταν σε 1,8 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το 2013 οι προβλέψεις μέσω κρατικού προϋπολογισμού για πληρωμές σε ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν φτάσει τα 2,44 δισ. ευρώ.

A- A A+

Στο 52,42% διαμορφώνεται το ποσοστό εκτέλεσης του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας μέχρι το τέλος του Αυγούστου, με τις εκτιμώμενες πιστώσεις για το σύνολο του έτους να εμφανίζονται ελαφρά αυξημένες, σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών του υπουργείου Υγείας, ο αρχικός προϋπολογισμός έφτανε στα 4,2 δισ. ευρώ, αλλά τελικά αναμένεται να διατεθούν συνολικά περί τα 4,33 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,27 δισ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί.

Βέβαια η λογική θα πρέσβευε την απορρόφηση των 2/3 του συνολικού προϋπολογισμού καθώς τα στοιχεία αφορούν στους 8 από τους 12 μήνες τους έτους, όμως η ζήτηση υπηρεσιών υγείας δεν είναι σταθερή και για την ακρίβεια μειώνεται τους θερινούς μήνες, ενώ τείνει να αυξάνεται από το φθινόπωρο με κορύφωση το χειμώνα, οπότε και οι πληρωμές ακολουθούν αντίστοιχη πορεία. Η έμφαση βέβαια που δίνεται από το υπουργείο αφορά τις πληρωμές που σχετίζονται με την άμεση παροχή υπηρεσιών υγείας και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ υστερούν «περιφερειακές» πληρωμές για δαπάνες της κεντρικής υπηρεσίας, της ΕΠΥ που καταργείται μετά την ψήφιση του νέου νόμου περί προμηθειών κ.λπ.

Τη «μερίδα του λέοντος» από τον προϋπολογισμό του υπουργείου έχουν οι δαπάνες υγείας με πρόβλεψη για καταβολή 3,786 δισ. ευρώ, από τα οποία μέχρι τέλος Αυγούστου είχαν καταβληθεί 1,968 δισ. ευρώ.

Ξεχωριστά, υπολογίζονται οι δαπάνες του πρωτοβάθμιου δικτύου υπηρεσιών υγείας με πρόβλεψη να διατεθούν 453,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία μέχρι στιγμής έχει διατεθεί το 50,89%, δηλαδή 230,97 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των πιστώσεων για το υπουργείο Υγείας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εξοφλούνται μέσω κρατικής επιχορήγησης έχουν ήδη καταβληθεί πλήρως. Οι φετινές προβλέψεις έφτασαν τα 43,4 εκατ. ευρώ περίπου, όταν πέρυσι οι αντίστοιχες οφειλές υπολογίζονταν σε 1,8 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το 2013 οι προβλέψεις μέσω κρατικού προϋπολογισμού για πληρωμές σε ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν φτάσει τα 2,44 δισ. ευρώ, το 2014 μόλις σε 437 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015 δεν είχε γίνει σχετική πρόβλεψη.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες των νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ που χαρακτηρίζονται ως ανταποδοτικές, με την έννοια της παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, φέτος είναι μειωμένες από 4,5-13% περίπου κατά περίπτωση.

Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία οι δαπάνες αυτές φέτος είναι μειωμένες κατά 4,5% περίπου, και θα φτάσουν το 1,674 δισ. ευρώ, από 1,752 δισ. ευρώ που διατέθηκαν πέρυσι. Από αυτά, τα 640 εκατ. αφορούν τα φάρμακα, έναντι 670 εκατ. ευρώ πέρυσι, τα 360 εκατ. υγειονομικό υλικό, έναντι 309 εκατ. πέρυσι, τα 80 εκατ. ευρώ ορθοπεδικό υλικό, από 65,74 εκατ. ευρώ πέρυσι, τα 150 εκατ. ευρώ αντιδραστήρια από 154,53 εκατ. ευρώ πέρυσι. Επίσης, προβλέπονται 84 εκατ. ευρώ για επικουρικό προσωπικό έναντι 91,15 εκατ. ευρώ, 230 εκατ. ευρώ για outsourcing υπηρεσιών έναντι 253,8 εκατ. ευρώ πέρυσι (η εξοικονόμηση προβλέπεται από τη σύναψη συμβάσεων με το προσωπικό, έναντι συμβολαίων με εταιρείες που αναλαμβάνουν εργολαβικά την καθαριότητα ή φύλαξη των νοσοκομείων), καθώς και 130 εκατ. ευρώ για λοιπές δαπάνες, έναντι περσινής πρόβλεψης 207,5 εκατ. ευρώ.

Οι αντίστοιχες ανταποδοτικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να είναι μειωμένες κατά 13% φέτος φτάνοντας τα 3,648 δισ. ευρώ περίπου, από 4,394 δισ. ευρώ πέρυσι, και από αυτά, το 1,747 δισ. ευρώ αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, το 1,561 δισ. ευρώ δαπάνες υγείας προερχόμενες από τον ιδιωτικό τομέα και 340 εκατ. ευρώ από τον δημόσιο τομέα. Η μείωση εδώ, προέρχεται από τη φαρμακευτική δαπάνη και τις πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς για το δημόσιο τομέα, υπάρχει μια αύξηση σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών του πληθυσμού από τις δημόσιες δομές υγείας.

Σημειώνουμε εδώ, ότι τα ποσά αυτά δεν αφορούν το συνολικό προϋπολογισμό του Οργανισμού, καθώς δεν περιλαμβάνονται εδώ λειτουργικές δαπάνες κ.λπ., αφού έχουν απομονωθεί μόνο τα ποσά που αφορούν τις ανταποδοτικές δαπάνες, δηλαδή δαπάνες που αφορούν την περίθαλψη του πληθυσμού.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Υγεία και Φάρμακο