Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου

Σε επίπεδα ρεκόρ η ελληνική παραγωγή φαρμάκου

Μέσω της περαιτέρω τόνωσης των εξαγωγών
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 17:35
UPD:01/11/2017 11:59

Σύμφωνα με τα στοιχεία  του ΙΟΒΕ, στις αρχές του 2000  η ελληνική παραγωγή φαρμάκων ήταν καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα, της τάξης των 337 εκατ. ευρώ. Σταδιακά, με την ενεργότερη δράση των ελληνικών εταιρειών οι οποίες μπήκαν δυναμικά στην αγορά γενοσήμων εκμεταλλευόμενες  και αυτές τη λήξη σε πατέντες ιδιαίτερα «δημοφιλών» φαρμάκων, η παραγωγή κινήθηκε έντονα  ανοδικά για να τριπλασιαστεί  σχεδόν σε αξία το 2010  φτάνοντας τα 918 εκατ. ευρώ.

A- A A+

Νέο ρεκόρ φαίνεται να επιτυγχάνει σε δύσκολους καιρούς η ελληνική βιομηχανία φαρμάκου, με τη συνολική παραγωγή να φλερτάρει με το 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα ενώ πριν από μερικούς μήνες η έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική φαρμακευτική αγορά, όπως πρόσφατα και η EFPIA, είχαν αποτυπώσει στα στοιχεία τους την εκτίμηση ότι η ελληνική παραγωγή φαρμάκου για το 2015 είχε διαμορφωθεί στα 929 εκατ. ευρώ, μια επίδοση η οποία έδειχνε υποχώρηση σε σχέση με το 2014 κατά περίπου 1,2%, τελικά το ποσό αυτό αναθεωρήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, το στοιχείο αυτό δεν ήταν απόλυτα σωστό και θεωρείται δεδομένη η προς τα πάνω αναθεώρησή του στα 941 εκατ. ευρώ με βάση και τις νέες εκτιμήσεις της Eurostat (Βάση δεδομένων PRODCOM). 

Η αξία αυτή διατηρεί έτσι το επίπεδο ρεκόρ για την ελληνική παραγωγή και αυτό μπορεί να υποστηριχθεί και από τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που δείχνουν ότι ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων κινήθηκε ανοδικά τα τελευταία χρόνια. 

Επίσης με βάση και κάποια πρώτα στοιχεία για το 2016 εκτιμάται και πάλι άνοδος της παραγωγής λόγω της τόνωσης των εξαγωγών και δεν θα ήταν παράτολμο να εικάζουμε την περαιτέρω άνοδο της παραγωγής σε επίπεδα της τάξης άνω των 950 εκατ. ευρώ σπάζοντας ένα ακόμη ρεκόρ. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, στις αρχές του 2000 η ελληνική παραγωγή φαρμάκων ήταν καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα, της τάξης των 337 εκατ. ευρώ. Σταδιακά, με την ενεργότερη δράση των ελληνικών εταιρειών οι οποίες μπήκαν δυναμικά στην αγορά γενοσήμων εκμεταλλευόμενες και αυτές τη λήξη σε πατέντες ιδιαίτερα «δημοφιλών» φαρμάκων, η παραγωγή κινήθηκε έντονα ανοδικά για να τριπλασιαστεί σχεδόν σε αξία το 2010 φτάνοντας τα 918 εκατ. ευρώ. 

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας και φυσικά οι  δραστικές μειώσεις στις δαπάνες για φάρμακα οδήγησαν και πάλι σε περιορισμό, όμως αυτός δεν ήταν έντονος. Μάλιστα, ενώ εντός Ελλάδος η διακίνηση ελληνικών φαρμάκων δεν παρουσίασε ιδιαίτερα σημαντική άνοδο, στο εξωτερικό οι επιδόσεις των εταιρειών κινήθηκαν πολύ δυναμικά. Μετά το 2010, ξεκίνησε η σταδιακή υποχώρηση, με την αξία της ελληνικής παραγωγής να χαμηλώνει στα 907 εκατ. ευρώ το 2011 και τα 825 εκατ. ευρώ το 2012. Εν συνεχεία σημείωσε μεγάλη αύξηση, φτάνοντας το 2013 στα 881 εκατ. ευρώ και τελικά τη διετία 2014 και 2015 έφτασε στα 941 εκατ. ευρώ -τελικά- με άνοδο 6,8%! 

Αξίζει να τονίσουμε ότι με βάση την τελευταία μελέτη του ΙΟΒΕ σχετικά με την πορεία του κλάδου της ελληνικής μεταποίησης, από το 2009 στο 2016, οι περισσότεροι υποκλάδοι έχουν μειώσει την παραγωγή τους, με εξαίρεση τον κλάδο οπτάνθρακα-διύλιση πετρελαίου που είχε άνοδο 36%, των χημικών με άνοδο 3%, των φαρμάκων με +13% και των βασικών μετάλλων με +25%. Τα δε φάρμακα παρουσιάζουν δε ρεκόρ αύξησης σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο υποκλάδο από το 2000 και μετά καθώς παρατηρείται άνοδός της αξίας παραγωγής κατά 234%.  

Το ΙΟΒΕ σημειώνει ακόμη ότι και για το 2016, το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της μεταποίησης αποτελούν τα Προϊόντα Διύλισης Πετρελαίου, με τα Τρόφιμα και τα Βασικά Μέταλλα να ακολουθούν. Την 1η πεντάδα συμπληρώνουν τα Χημικά Προϊόντα, καθώς και τα Φαρμακευτικά Προϊόντα με χαμηλότερα ωστόσο μερίδια. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το 2016 ξεχωρίζουν λοιπόν τα Τρόφιμα και τα Βασικά Μέταλλα, των οποίων η αξία ξεπερνά τα 3,2 δισ. ευρώ και τα 2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα και ακολουθούν τα Χημικά Προϊόντα, τα Φαρμακευτικά Προϊόντα, καθώς και οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές με 1,3 δισ. ευρώ, 1 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Σημαντική όμως είναι και η αξία του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας όσον αφορά την απασχόληση καθώς σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κλάδοι όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι Η/Υ και ο εξοπλισμός μεταφορών, διαθέτουν ένα υψηλό ποσοστό κατά 35% και από 21% αντίστοιχα εργαζομένων στην επαγγελματική κατηγορία των προσοντούχων επαγγελματιών, στους οποίους περιλαμβάνονται κατά κανόνα όσοι ασκούν επαγγέλματα για τα οποία απαιτείται ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης, γνώσεων και εμπειρίας στους τομείς των επιστημών, της διδασκαλίας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας (π.χ. φυσικοί, μηχανικοί, ιατροί, νομικοί κ.λπ.) 

Τιμές παραγωγού

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αξία της ανόδου της παραγωγής δεν αποδίδεται στην άνοδο των τιμών αλλά στους όγκους.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, οι τιμές στη μεταποίηση είχαν αυξηθεί σημαντικά το 2009 σε σχέση με το 2000, ενώ σε κανέναν κλάδο της μεταποίησης δεν καταγράφονται μειώσεις τιμών παραγωγού. Η υψηλότερη άνοδος σημειώνεται στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (71%) και η μικρότερη στα Φαρμακευτικά (2%). Μετά την κρίση όμως, η εικόνα αλλάζει και η ανοδική πορεία στις τιμές παραγωγού εξομαλύνεται σημαντικά. 

Έτσι, συνολικά στη μεταποίηση το 2016 σε σχέση με την έναρξη της κρίσης το 2009, οι τιμές των παραγωγών έχουν αυξηθεί οριακά μόνο (1%), ενώ στα Ορυχεία, Λατομεία κατά 24%. Από τους κλάδους της μεταποίησης, τα Φαρμακευτικά (-17%), ο Καπνός (-3%) και τα Μηχανήματα (-3%) καταγράφουν την υπό εξέταση περίοδο μειώσεις στις τιμές παραγωγού, ενώ σε κάποιους κλάδους οι σχετικές μεταβολές είναι μηδενικές ή οριακές (Ένδυση, Η/Υ, Έπιπλα, Επισκευή Μηχανημάτων κ.ά.).

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Υγεία και Φάρμακο