Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στην 82η ΔΕΘ, για πρώτη φορά. Και τούτο διότι δίνει στην εταιρεία την ευκαιρία να σηματοδοτήσει το νέο κεφάλαιο που άνοιξε στην ιστορία της πριν από δυο μήνες, με τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της από τη ΔΕΗ, την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο μέσω της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και την έλευση της κινεζικής State Grid ως στρατηγικού εταίρου με μερίδιο 24% που την καθιστά δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο του ΑΔΜΗΕ μετά το Ελληνικό Δημόσιο.
O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μάνος Μανουσάκης
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μάνος Μανουσάκης, «Επενδύοντας 320 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ, η State Grid, ένας διεθνούς εμβέλειας ενεργειακός κολοσσός, μας έδωσε καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης. Η συνεργασία μας είναι άψογη. Είναι ήδη σαφές ότι η State Grid διατίθεται να συνδράμει στον μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη του ΑΔΜΗΕ. Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών της State Grid International Development, μάλιστα, θα μεταβεί στην Αθήνα εντός του Οκτωβρίου ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα». Το πλαίσιο της συζήτησης αυτής θα καθοριστεί εν πολλοίς από το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο (2018-2021) του Διαχειριστή, αλλά και από το επικαιροποιημένο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης. (2018-2027).
«Τα βασικά έργα που έχουμε μπροστά μας είναι νομίζω γνωστά», τονίζει ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ. «Μιλάμε για τις δυο διασυνδέσεις της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο και τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Τα έργα για τη λεγόμενη μικρή διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο ξεκινούν άμεσα και το project θα είναι έτοιμο το 2020. Ο χρόνος λειτουργίας της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής έχει προσδιοριστεί για το τέλος του 2023, όμως ο ΑΔΜΗΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να την ολοκληρώσει πριν από την ημερομηνία αυτή. Περί τα τέλη του έτους, άλλωστε, αναμένεται να ωριμάσουν μελέτες σχετικά με τη βιωσιμότητα των διασυνδέσεων με τα υπόλοιπα νησιά (Βορειοανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα). Τα έργα αυτά θα επιτρέψουν τη δραστική μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των καταναλωτών, θα διασφαλίσουν την ομαλή ηλεκτροδότηση των νησιών και θα βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής ρεύματος». Το μήνυμα που θέλει να στείλει ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΘ είναι ότι φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις μεγάλες διασυνδέσεις που προγραμματίζονται.
Προκειμένου να υλοποιήσει τα επενδυτικά του πλάνα ο ΑΔΜΗΕ θα βασιστεί σε τρία όπλα:
- Πρώτον, στη στήριξη της State Grid, που διαθέτει πλούσια εμπειρία στην διαχείριση μεγάλων και πολύπλοκων έργων.
- Δεύτερον, στην ισχυρή χρηματοοικονομική του θέση, που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα εξαμήνου που θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες και που θα εδραιώσουν τη θέση του ΑΔΜΗΕ μεταξύ των πιο υγιών διαχειριστών της Ευρώπης.
- Τρίτον, στο υψηλής ποιότητας εργατικό δυναμικό του που σύντομα θα εμπλουτιστεί με νέα εξειδικευμένα στελέχη, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 76 μόνιμων υπαλλήλων.
Σημειώνεται τέλος ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η οργανωτική αναδιάρθρωση του ΑΔΜΗΕ. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η δημιουργία γενικών διευθύνσεων και ακολουθούν τα επόμενα, με έμφαση στην αναβάθμιση των διαδικασιών διαχείρισης και αξιοποίησης των παγίων. «Στόχος είναι η αναδιάρθρωση αυτή να μετασχηματίσει τον ΑΔΜΗΕ σε έναν καινοτόμο και εξωστρεφή διαχειριστή μεταφοράς ενέργειας, ικανό να διαχειριστεί τις προκλήσεις στο νέο τοπίο της ενεργειακής ένωσης της Ε.Ε.», καταλήγει ο κ. Μανουσάκης.