Επιμέλεια: Β.Βεγίρη-Γ.Χατζηλίδης-Α.Αγγελοπούλου-Β.Αγγελόπουλος-Δ.Αλεξάκη-Σ.Ζησίμου-Φ.Ζώης-Κ.Κοκκαλιάρη-Γ.Κουλουβάρης-Α.Τσιμπλάκης-Μ.Χατζηκωνσταντίνου

Μοχλός ανάπτυξης οι περιφέρειες

Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 14:55
UPD:16:01
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι περιφέρειες οφείλουν να αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και να διευρύνουν τους ορίζοντες της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας. Να μη μένουν ουραγοί των εξελίξεων.

A- A A+

Του Θεόδωρου Καρυπίδη,
περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως και κάθε περιφερειακή αρχή, οφείλει να καινοτομεί και πρωτοπορεί σε μια σειρά από τομείς με επίκεντρο τον άνθρωπο, την ποιότητα ζωής, την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Με τη στενότητα που υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά θα πρέπει να εστιάσουμε στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις. Οι Περιφέρειες οφείλουν να αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και να διευρύνουν τους ορίζοντες της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας. Να μη μένουν ουραγοί των εξελίξεων. 

Θεόδωρος Καρυπίδης

Με στόχο, λοιπόν, την ενεργοποίηση καινοτόμων και εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κινητοποίηση πόρων και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προχωρήσαμε σε συνεργασία με τα τέσσερα Επιμελητήρια της Δυτικής Μακεδονίας και την πλήρη κυβερνητική στήριξη στη δημιουργία του οδικού χάρτη και στην εκπόνηση όλων των αναγκαίων ενεργειών για τη σύσταση του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία. Το Ταμείο, το οποίο πλέον είναι πραγματικότητα, αναμένεται να δώσει ανάσα σε πολλές επιχειρήσεις της περιοχής, προσφέροντάς τους την πολυπόθητη ρευστότητα. Ελπίζουμε η προσπάθεια αυτή να βρει μιμητές και να αξιοποιηθεί έτσι στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η εξειδικευμένη γνώση της Δυτικής Μακεδονίας στη χάραξη της επενδυτικής πολιτικής.

Το ΕΣΠΑ προχωρά όχι πάντα με τους ρυθμούς που θα θέλαμε, σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, αλλά αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται με τους μηχανισμούς εξειδίκευσης σε κεντρικό επίπεδο. Βρισκόμαστε ουσιαστικά στη φάση της πλήρους εξέλιξης του Περιφερειακού Προγράμματος κι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο και πολλά ανοιχτά μέτωπα, για να καταφέρουμε να μετατρέψουμε το σπουδαιότερο χρηματοδοτικό εργαλείο, το ΕΣΠΑ, σε οδικό χάρτη ανάκαμψης της περιφέρειάς μας από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. 

Προτεραιότητα για το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα είναι η απασχόληση, με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσα από στοχευμένες και προσεκτικά επιλεγμένες παρεμβάσεις, και η επιχειρηματικότητα. 

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με το ΤECHNOPOLIS, η δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με βάση την καινοτομία και τη σύγχρονη τεχνολογία και κινητήρια δύναμη το ανθρώπινο δυναμικό, με έμφαση στους νέους της περιοχής. Η συνεργασία αυτή αποτελεί τμήμα ενός συνολικού σχεδιασμού κατά μήκος της Εγνατίας οδού και προβλέπει, μεταξύ των άλλων, τη δικτυωμένη και συντονισμένη λειτουργία θερμοκοιτίδων-εκκολαπτηρίων και προ-εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων στη βάση κοινών κανόνων, μεθοδολογιών και εργαλείων ύστερα από τοπική προσαρμογή. 

Επίσης, η έξυπνη εξειδίκευση ή στρατηγική RIS3 (Research and Innovation Strategy for Smart Specialisation), την οποία εφαρμόζουμε ως νέα πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης, προσδιορίζεται από τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και προωθεί τον μετασχηματισμό της περιφερειακής οικονομίας, μέσω διαδικασιών «επιχειρηματικής ανακάλυψης» και ευκαιριών στη διεθνή αγορά. 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΕΘ - Βόρεια Ελλάδα