Μαρόκο: Εκατοντάδες άστεγα παιδιά ονειρεύονται την Ε.Ε.

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 10:58
UPD:11:00
REUTERS/YOUSSEF BOUDLAL
A- A A+

Ανήλικοι από ολόκληρο το Μαρόκο πηγαίνουν σχεδόν καθημερινά στο λιμάνι Ναντόρ στη Μεσόγειο. Όλοι έχουν ένα και μοναδικό στόχο. Να περάσουν στην Ευρώπη με κάθε τίμημα και κάθε τρόπο. Τι όμως κινεί τα παιδιά αυτά, τα οποία διακινδυνεύουν ακόμα και τη ζωή τους για να κάνουν το όνειρο για μια ζωή στην Ευρώπη πραγματικότητα;

Ένα από τα παιδιά είναι ο Μοχάμεντ, ο οποίος λέει στην DW ότι εγκατέλειψε το χωριό του στην οροσειρά του Άτλαντα μετά από προτροπή της μητέρας του. «Μου είπε ότι αρκεί να έρθω στο Ναντόρ και θα βρω μια πόρτα για την Ευρώπη», λέει ο 12χρονος. Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τη μέρα που έφθασε στο λιμάνι. Όπως και τα περισσότερα άλλα παιδιά, ζει στο δρόμο και τρώει ό,τι του δώσουν φιλεύσπλαχνοι περαστικοί.

Για τα εκατοντάδες παιδιά ο δρόμος για την Ευρώπη είναι μακρύς. Ζητιανεύουν στα φανάρια του Ναντόρ για να πληρώσουν τα ναύλα για το κοντινό λιμάνι Μπενί Ανσάρ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον ισπανικό θύλακα Μελίγια. Εκεί ελπίζουν να επιβιβαστούν απαρατήρητα σε κάποιο φορτηγό που θα τους μεταφέρει στην ηπειρωτική Ισπανία. Οι ανήλικοι γνωρίζουν καλά ότι η ζωή τους κινδυνεύει όταν προσπαθούν να κρυφτούν κάτω από τα φορτηγά. Παρόλα αυτά ο 13χρονος Χάμζα λέει ότι «δεν με νοιάζει αν σκοτωθώ. Θέλω να φθάσω στην Ευρώπη, όπου θα βρω προστασία και υποστήριξη».

Πρωτοβουλίες στήριξης των αστέγων παιδιών

Ο Αζίζ Κατούφ γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην περιοχή του Ναντόρ εκτιμά ότι στο λιμάνι ζουν σήμερα περισσότερα από 300 παιδιά. Επειδή τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσβάλλονται από ασθένειες: «Υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες που προμηθεύουν στα παιδιά κουβέρτες και τρόφιμα. Παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες στοιχειώδους εκπαίδευσης των ανηλίκων», δηλώνει στην DW ο Αζίζ Κατούφ.

Μια άλλη πρωτοβουλία έχει ως στόχο να συμβάλει στην επανένταξη των ανηλίκων στις οικογένειές τους και να τους αποτρέψει από μια ζωή στο δρόμο. Σύμφωνα με τον Αμντέλ Ραχίμ Μουμπαρακί, εκπρόσωπο της Εθνικής Συνεταιριστικής Πρωτοβουλίας της Ναντόρ, λέει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εκστρατείες ευαισθητοποίησης των οικογενειών για τους πολλούς κινδύνους που εγκυμονεί η απόπειρα μετάβασης των παιδιών τους στην Ευρώπη. Παρά τη σχετική επιτυχία των πρωτοβουλιών αυτών ωστόσο, αρκεί μια είδηση ενός παιδιού που κατάφερε να περάσει το Στενό του Γιβραλτάρ για να αναπτερωθεί το ηθικό όσων ανηλίκων ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, για να σκεφθούν ότι αξίζει να το προσπαθήσουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή