Από δυσοίωνη σε δυσοίωνη πρόβλεψη

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2004 18:02
UPD:18:08

Πριν από μερικές δεκαετίες, οι επιστήμονες φοβούνταν ότι οι αλλαγές που θα συντελεστούν τα επόμενα 10.000 χρόνια στην τροχιά και την περιστροφή της Γης θα οδηγήσουν σε μια νέα εποχή των Παγετώνων και στο μαζικό θάνατο ζωικών και φυτικών ειδών.

Τώρα, οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία ότι ως και ένα εκατομμύριο είδη μπορεί να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 50 χρόνια από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Δρ Κρίστοφερ Σαρ του Ομοσπονδιακού Ελβετικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας και συνεργάτες του στην μετεωρολογική υπηρεσία MeteoSwiss προβλέπουν ανά δύο χρόνια ακραία κύματα καύσωνα στην Ευρώπη. «Κάθε δεύτερο ευρωπαϊκό καλοκαίρι είναι πιθανό να είναι εξίσου θερμό, αν όχι θερμότερο, από το καλοκαίρι του 2003. Μέχρι το τέλος του αιώνα θα δούμε μερικά φυσιολογικά καλοκαίρια, αλλά το μέσο καλοκαίρι θα μοιάζει περισσότερο με αυτό του 2003 ή θα είναι ακόμα θερμότερο».

Είναι αξιόπιστες αυτές οι προβλέψεις; Πολλοί μετεωρολόγοι αμφισβητούν την ακρίβεια των υπολογιστικών μοντέλων και τονίζουν ότι ο καιρός αλλάζει ανά αιώνα, ενώ οι μετεωρολογικές προβλέψεις αλλάζουν ανά έτος. Aυτό που δεν αλλάζει είναι οι πηχυαίοι τίτλοι των επιστημονικών ανακοινώσεων, που προβλέπουν το τέλος του κόσμου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα