«Μετρολογία» καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Κ. Σημίτης

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009 09:51
UPD:10:09

«Το "πακέτο" της κυβέρνησης ανταποκρίνεται σε αυτό που αποκαλείται "μετρολογία", δηλαδή σε απαρίθμηση μέτρων που δίνουν την εντύπωση ότι απαντούν σε κάποια μεγάλα προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τα βασικά προβλήματα του τόπου». Αυτό υπογράμμισε ο κ. Σημίτης χθες κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της Ν.Ε. Α΄Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον», υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης Καραμανλή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

«Ο κίνδυνος που διατρέχουμε -προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός- εάν δεν δράσουμε αμέσως με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και διαρθρωτικές αλλαγές, είναι να μην μπορέσει η Ελλάδα να ωφεληθεί από την ανάκαμψη στη διεθνή οικονομία, όταν έλθει».

Όπως επεσήμανε, ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδας δεν είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε., αλλά τα προβλήματα της οικονομίας της.

Ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας, το έλλειμμα του ισοζυγίου συναλλαγών, το υψηλό χρέος της χώρας και την πτώση του ρυθμού ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι «η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά σχεδόν τρεις μονάδες σε ένα χρόνο είναι ένα ισχυρό πλήγμα στην οικονομία, που συνεπάγεται εκτεταμένη ανεργία και κλείσιμο επιχειρήσεων».

«Εκείνοι που προκάλεσαν την κρίση επηρεάζουν ακόμη τις πολιτικές αντιμετώπισης της», τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: «Η πολιτεία διαθέτει αυτή τη στιγμή μέσα πίεσης απέναντι τους. Οφείλει να τα χρησιμοποιήσει. Να καθορίσει νέους όρους που θα διασφαλίζουν το κοινό συμφέρον και θα αποτρέπουν νέες κρίσεις. Η κοινωνικοποίηση των ζημιών, που επιχειρείται από τις επιχειρήσεις που κυριάρχησαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή χωρίς όρους. Ορους που να λαμβάνουν υπόψη το αίτημα και την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη και τη λογοδοσία των υπευθύνων». Όπως υπογράμμισε, οι υπεύθυνοι για την κρίση πρέπει να λογοδοτήσουν και να δώσουν πίσω από τα κέρδη τους.

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη μετά τις επόμενες εκλογές, οποιαδήποτε χρονική στιγμή πραγματοποιηθούν», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός και ζήτησε δράση τώρα για μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που θα διαχειριστεί τα προβλήματα και θα χαράξει το μέλλον της χώρας. Γι αυτό, τόνισε, «χρειάζεται συνεχής και συστηματική προετοιμασία τόσο σε επίπεδο επεξεργασίας θέσεων, όσο και σε επίπεδο πληροφόρησης και ετοιμότητας των πολιτών. Να δημιουργηθεί η ανάταση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα