Πολύτιμες νίκες για Κλίντον και Ρόμνεϊ στη Νεβάδα

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2008 11:09

Η Χίλαρι Κλίντον και ο Μιτ Ρόμνεϊ κατέκτησαν από μια πολύτιμη νίκη στη Νεβάδα στο αγώνα για το χρίσμα των κομμάτων τους για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η κ. Κλίντον συγκέντρωσε το 51%, ο Μπαράκ Ομπάμα το 45% και ο Τζον Εντουαρντς το 4% με καταμετρημένο το 90% των ψήφων.

Στην πολιτεία αυτή, όπου οι ισπανόφωνοι αποτελούν το 12% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ ήταν πρώτη και στις δημοσκοπήσεις χωρίς την υποστήριξη των συνδικάτων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τα καζίνο, που προτίμησαν τον Ομπάμα.

"Είναι μια μεγάλη, μια πολύ μεγάλη νίκη", δήλωσε ο Τέρενς Μακόλιφ, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, υπογραμμίζοντας πως "το μήνυμα της θετικής αλλαγής άγγιξε τους ψηφοφόρους".

"Δώσαμε έναν τίμιο, ενθουσιώδη αγώνα στη Νεβάδα, που επικεντρώθηκε στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί, έναν αγώνα που μίλησε για την ελπίδα των ανθρώπων και όχι για τους φόβους τους", επισήμανε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

"Ο Τζον Εντουαρντς είναι το αουτσάιντερ σε αυτήν την εκστρατεία απέναντι σε υποψηφίους που ζυγίζουν 100 εκατομμύρια δολάρια, αλλά αυτό δεν είναι τίποτε απέναντι στα πραγματικά αουτσάιντερ της χώρας μας--τους εργάτες και τις εργάτριες, τις οικογένειες της μεσαίας τάξης και εκείνους που δεν έχουν φωνή στην Ουάσινγκτον", δήλωσε ο διευθυντής της εκστρατείας του Εντουαρντς Ντέιβιντ Μπόνιορ.

Σύμφωνα με τα exit polls την Χίλαρι Κλίντον ψήφισαν σε ποσοστό 52% γυναίκες και όπως ανακοινώθηκε από το επιτελείο της, κέρδισε τις ψήφους τριών στους τέσσερις ισπανόφωνους.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα δείχνουν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στη Νεβάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη από το 2004.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ κέρδισε την εκλογική αναμέτρηση στην ίδια πολιτεία για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αφού οι αντίπαλοί του του άφησαν το πεδίο ανοικτό. Ο Ρόμνεϊ συγκέντρωσε ποσοστό 52%, έναντι 13% του Τζον Μακέιν και 13% του Ρον Πολ.

Όμως η πραγματική μάχη θα δοθεί για τους Ρεπουμπλικάνους λίγο αργότερα σήμερα στη Νότια Καρολίνα, πρώτη πολιτεία του Νότου που ψηφίζει.

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Μακέιν, ιδιαίτερα δημοφιλή στους στρατιωτικούς, αλλά και στους απόστρατους που ζουν στην πολιτεία αυτή, πολύ κοντά με τον Μάικ Χακαμπι, που υπολογίζει στην ισχυρή βάση των Ευαγγελιστών της Νότιας Καρολίνας.

AΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα