Η Ισπανία είναι έτοιμη να καταθέσει ένα σχέδιο δράσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση, δήλωσε την Παρασκευή ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Η Ισπανία είναι έτοιμη να καταθέσει ένα σχέδιο δράσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση, δήλωσε την Παρασκευή ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
«Είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό το πρόβλημα στην Ισπανία. Στην Ισπανία, περισσότερο από το 10% του εργατικού δυναμικού είναι ξένοι και σε αυτό το ποσοστό δεν υπολογίζουμε αυτούς με διπλή υπηκοότητα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ενσωματωμένοι στην κοινωνία και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς και στην δική τους εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Ραχόι, προσθέτοντας πως η Ισπανία μπορεί να προσφέρει ένα σχέδιο για την επίλυση της μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, σε δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλογο του Ντέιβιντ Κάμερον στο περιθώριο διμερών συζητήσεων, η Ευρώπη «αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση στα πρόσφατα χρόνια».
«Η προτεραιότητα είναι να σώσουμε ζωές και να αποτρέψουμε τραγωδίες, όπως αυτές που συμβαίνουν τώρα. Η Ευρώπη έχει ανάγκη μιας κοινής πολιτικής παροχής ασύλου», τόνισε ο κ. Ραχόι.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η ανάπτυξη ενός σχεδίου οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες από όπου προέρχονται οι μετανάστες. Ο δεύτερος στόχος πρέπει να είναι «η μάχη ενάντια των "μαφιών" στις αφρικανικές χώρες που εμπλέκονται με την διακίνηση ανθρώπων», σύμφωνα με τον κ. Ραχόι.
Πρόσθεσε δε, πως είναι επίσης απαραίτητη η ανάπτυξη ενός προγράμματος για την απέλαση των μεταναστών, παρόμοιο με εκείνο που ισχύει μεταξύ ενός αριθμού χωρών της Ε.Ε.
Παράλληλα τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τις κύριες αιτίες της εισροής μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Εάν η κατάσταση στην Συρία είχε επιλυθεί, δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα (χιλιάδων μεταναστών), δήλωσε, ενώ πρόσθεσε πως η Ένωση πρέπει να συνεισφέρει στην σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης των χωρών όπου η πλειοψηφία των μεταναστών προέρχονται, επειδή η φτώχεια εξώθησε τους ανθρώπους να δραπετεύσουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Sputnik