Είναι φανερό πως υπήρχε το σχέδιο «Αριστερή παρένθεση» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και έκανε λόγο για «ασύμμετρη μάχη για τη σωτηρία της χώρας». Παράλληλα, κατηγόρησε τους 30 βουλευτές που καταψήφισαν τα μέτρα για «την πτώση της κυβέρνησης». «Δεν συνεργαζόμαστε με το χθες», υπογράμμισε, ενώ ερωτηθείς για μία ενδεχόμενη συνεργασία με τη Χαριλάου Τρικούπη, έκρινε ότι θα ήταν θετική εξέλιξη το «να απαλλαγεί το ΠΑΣΟΚ από τα βαρίδια». «Ο κ. Βενιζέλος είναι κήρυκας της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης λογικής», σημείωσε.
Είναι φανερό πως υπήρχε το σχέδιο «Αριστερή παρένθεση» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και έκανε λόγο για «ασύμμετρη μάχη για τη σωτηρία της χώρας». Παράλληλα, κατηγόρησε τους 30 βουλευτές που καταψήφισαν τα μέτρα για «την πτώση της κυβέρνησης» και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία μετεκλογικά.
Όπως ανέφερε, το σχέδιο «Αριστερή παρένθεση» περιελάμβανε να πέσει η κυβέρνηση τον Φλεβάρη, αλλά και τη «χρηματοδοτική ασφυξία της χώρας». «Δεν τα κατάφεραν να μας ρίξουν ούτε όταν έκλεισαν τις κάνουλες της ρευστότητας», συμπλήρωσε.
Ως μέρος του σχεδίου περιέγραψε και τη συμφωνία που προτάθηκε στην κυβέρνηση τον Ιούνιο, με τον κ. Τσίπρα να εξηγεί ότι η απάντηση στην πρόταση ήταν το δημοψήφισμα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο «σχέδιο Σόιμπλε για Grexit». «Ό,τι δεν κατάφεραν με όλα αυτά, επιχειρούν να τα καταφέρουν με τη βοήθεια των 30 βουλευτών που έριξαν την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.
Όπως εξήγησε, αποτελούσαν μειοψηφία της τάξης του 30% όσοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ στήριζαν την έξοδο από το ευρώ, ενώ παρατήρησε ότι και σε εσωκομματικές διαδικασίες συχνά διαφοροποιούσαν τη στάση τους. Ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι «θα ρίξουν την κυβέρνηση», συγκροτώντας άλλο κόμμα.
«Δεν μπορούσα να παριστάνω τον πρωθυπουργό με την κάλπικη στήριξη του κ. Μεϊμαράκη και της Νέας Δημοκρατίας», υπογράμμισε και διερωτήθηκε «ποιοι δημιούργησαν τα ελλείμματα και τα χρέη;».
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, μέσα από τη συμφωνία, ενώ χαρακτήρισε δύσκολο τον δρόμο, συμπληρώνοντας ωστόσο πως υπάρχει προοπτική εξόδου. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, ενώ στάθηκε στο χρέος, τονίζοντας ότι στη συμφωνία υπάρχει σαφής δέσμευση για την απομείωσή του.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «φούσκα» την ανάπτυξη προηγούμενων ετών και έκανε λόγο για αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με ποιοτικές καλλιέργειες, μέσα από ένα εθνικό σχέδιο.
Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, δήλωσε ότι δεν προβληματίζεται, εξηγώντας ότι πολλές φορές έχουν πέσει έξω, ενώ ζήτησε καθαρή εντολή πλειοψηφίας. «Στόχος μας είναι το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό που θα καταστήσει δυνατή μία συνεργασία με τους δικούς μας προγραμματικούς όρους», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι η κ. Γεννηματά κουβαλάει πολλά «βαρίδια» στις πλάτες της. Παράλληλα, χαρακτήρισε αναντίστοιχη τη στάση της, σε σύγκριση με δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, τονίζοντας ότι έχει πάρει πολλές φορές τη θέση της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν συνεργαζόμαστε με το χθες», υπογράμμισε, ενώ ερωτηθείς για μία ενδεχόμενη συνεργασία με τη Χαριλάου Τρικούπη, έκρινε ότι θα ήταν θετική εξέλιξη το «να απαλλαγεί το ΠΑΣΟΚ από τα βαρίδια». «Ο κ. Βενιζέλος είναι κήρυκας της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης λογικής», διευκρίνισε.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «δεν διορίζουμε τα δικά μας παιδιά», ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση. Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε εγγύηση την παρουσία του Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση εφαρμογής της συμφωνίας.
Μιλώντας για το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν στάθηκαν πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Όπως είπε, ο κ. Γιούνκερ δεν ήθελε το σχέδιο Σόιμπλε και προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι θα φορέσει γραβάτα όταν απομειωθεί το χρέος, ενώ εκτίμησε ότι πλέον όλοι υπολογίζουν περισσότερο την Ελλάδα.
Υποστηρίζοντας την ανάγκη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, κάτι που επιτυγχάνεται, είτε με αυτοδυναμία, είτε με δυνατότητα διακυβέρνησης που να μην αμφισβητείται, δηλαδή να έχει σαφή πλειοψηφία . «Με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε τελειωτικό χτύπημα στο παλιό», είπε ο κ. Τσίπρας.
Για την Λαϊκή Ενότητα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν τιμά την Αριστερά η στάση των βουλευτών που αποχώρησαν».
Το μεγάλο ζήτημα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να αυξήσουμε τα έσοδα και όχι να κόψουμε και άλλο τις δαπάνες, να αυξήσουμε τον παραγόμενο πλούτο και να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη , να εκσυγχρονιστεί το κράτος, να έχουμε ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα.
Απαντώντας σε ερώτημα για τα ψηφοδέλτια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα υπάρξει ριζική αλλαγή, αλλά θα υπάρχουν νέα πρόσωπα, που δεν θα τοποθετηθούν με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα αλλά την ποιότητα, την εντιμότητα, θα είναι πετυχημένοι και αξιόλογοι.
Ερωτώμενος για το ποιο λάθος έκανε κατά την διάρκεια της θητείας του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι την απόφαση για μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές δεν την πήραμε τον Φλεβάρη αλλά στο τέλος, γιατί πιστεύαμε ότι θα τα καταφέραμε.
Για την εξωτερική πολιτική ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση αυτούς τους μήνες εργάστηκε με σύνεση και σχέδιο, ότι η Ελλάδα, παρά την ένταση της κρίσης παρέμεινε σταθερή, ενώ άφησε αιχμές για την ενεργειακή πολιτική του κ. Λαφαζάνη σε σχέση με την Ρωσία , λέγοντας ότι ενώ είναι σωστό το άνοιγμα προς τη Μόσχα, υπήρχαν υπερβολές και αυταπάτες, ενώ σημείωσε ότι έχει ισότιμη σχέση με τους συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ.