Κοινωνία
Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2015 11:58
Στο… κυνήγι για ένα καλύτερο μέλλον μέσω ενός πτυχίου ή μεταπτυχιακού χιλιάδες οικογένειες το διάστημα αυτό στην Ελλάδα σχεδιάζουν τη μετακόμιση του παιδιού τους υπολογίζοντας το κόστος και αναζητώντας τις οικονομικότερες λύσεις. Το naftemporiki.gr παρουσιάζει σήμερα έρευνα του κτηματομεσιτικού γραφείου E-Real Estates η οποία καταγράφει τιμές μίσθωσης κατοικιών κατάλληλων για φοιτητές σε μια σειρά από χώρες.
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Στο… κυνήγι για ένα καλύτερο μέλλον μέσω ενός πτυχίου ή μεταπτυχιακού χιλιάδες οικογένειες το διάστημα αυτό στην Ελλάδα σχεδιάζουν τη μετακόμιση του παιδιού τους υπολογίζοντας το κόστος και αναζητώντας τις οικονομικότερες λύσεις.
Σε κάθε περίπτωση μετά την επιλογή της χώρας και του Πανεπιστημίου έρχεται η ώρα να διευθετηθεί το ζήτημα της στέγης. Είναι σαφές ότι οι οικογένειες με τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες επιλέγουν χώρες οι οποίες είναι ακριβότερες στη διαβίωση (π.χ. Βρετανία, Καναδάς) και ως εκ τούτου και στις μισθώσεις ακινήτων, ωστόσο, υπάρχουν και χώρες (π.χ. Ρουμανία, Σλοβακία) που τα έξοδα για την φοίτηση και τη διαβίωση ενός φοιτητή μπορεί να είναι αντίστοιχα με αυτά σε μια ελληνική πόλη.
Το naftemporiki.gr παρουσιάζει σήμερα έρευνα του κτηματομεσιτικού γραφείου E-Real Estates η οποία καταγράφει τιμές μίσθωσης κατοικιών κατάλληλων για φοιτητές σε μια σειρά από χώρες (βλέπε σχετικό πίνακα στο συνοδευτικό υλικό).
Η εκτίμηση είναι πως παρά την οικονομική κρίση οι Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού συνεχίζουν να αυξάνονται και τώρα έχει προστεθεί και η κατηγορία αυτών που το επιλέγουν προκειμένου στη συνέχεια να βρουν κατευθείαν εργασία στο εξωτερικό.
Όπως επισημαίνεται στο πλαίσιο της έρευνας από τον διευθύνοντα σύμβουλο της E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα:
-
Η χώρα που συγκεντρώνει τους περισσότερους Έλληνες είναι η Βρετανία. Από τα πανεπιστήμιά της προχέονται το 50,97% των βασικών τίτλων, το 69,21% των μεταπτυχιακών και το 51,01% των διδακτορικών. Τη δεύτερη θέση έχει η Ιταλία με ποσοστό 11,25% στα προπτυχιακά. Οκτώ στους δέκα (84%) επιλέγει να σπουδάσει σε ΑΕΙ χωρών της Ε.Ε. της Νορβηγίας και της Ελβετίας, το 7,6% επιλέγει να σπουδάσει στις ΗΠΑ και τον Καναδά, το 5,6% επιλέγει να σπουδάσει σε χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία κτλ), ενώ κάτω από το 1% είναι αυτοί που επιλέγουν να σπουδάσουν σε χώρες όπως η Αφρική, Κίνα, Κεντρική και Νότια Αφρική. Στο χάρτη των Πανεπιστημίων που επιλέγουν τα Ελληνόπουλα, έχουν εισαχθεί και ορισμένα σε Τουρκία, Κίνα και Ρωσία.
-
Έδαφος κερδίζουν οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Ουγγαρία), λόγω του οικονομικού κόστους διαβίωσης, κατοικίας και διδάκτρων καθώς και την κατάργηση του ΔΟΑΤΑΠ ( πρώην ΔΕΚΑΤΣΑ) που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Στη Ρουμανία στην πόλη Ιάσιο σήμερα φοιτούν πάνω από 1.000 Έλληνες με κατεύθυνση κυρίως στην Ιατρική, Οδοντιατρική και Φαρμακευτική όπου δε χρειάζονται εισαγωγικές εξετάσεις και το ετήσιο κόστος σπουδών δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ για τα δίδακτρα ενώ το 1 ευρώ ισοδυναμεί ακόμη με 3 – 3,5 leu. Το κόστος για την ενοικίαση ενός 2χωρου ακινήτου 40 - 55τμ στο κέντρο της πόλης 5 λεπτά με τα πόδια από τις σχολές στα γνωστά συγκροτήματα δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ, ενώ το κόστος διαβίωσης (φαγητό, καφέ κτλ) βρίσκεται στο 1/3 με την Ελλάδα. Η γειτονική Βουλγαρία και Σερβία επιλέγεται κυρίως για τις σχολές της ιατρικής που είναι χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις. Στην πόλη Πλεβέν στη Βουλγαρία το κόστος σπουδών είναι 8.000 ευρώ/έτος. Το κόστος στη φοιτητική εστία είναι 50-70 ευρώ/μήνα, η ενοικίαση διαμερίσματος από 150-200 ευρώ/μήνα και η ενοικίαση δωματίου σε ιδιωτικό διαμέρισμα δεν ξεπερνά τα 80 ευρώ/μήνα.
-
Στη Δανία, την Κύπρο και τη Μάλτα οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα υποτροφιών. Στη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία) η πλειονότητα των φοιτητών παίρνουν υποτροφίες.
-
Στο χάρτη των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών εμφανίζεται πλέον και η Τουρκία όπου με το υπ΄ αριθμ. 35336/Ζ1/03-03-2015 έγγραφο προς το Υπουργείο Πολιτισμού - Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε Έλληνες υπηκόους κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 προσφέρει υποτροφία για τη πραγματοποίηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στη Τουρκία. Στην Τουρκία σε συγκροτήματα κατοικιών εκτός της περιμετρικής ζώνης της Κωνσταντινούπολης τα ενοίκια ξεκινούν από 950 Λίρες και υπάρχει πληθώρα σπιτιών κυρίως μεσαίου μεγέθους. ικανοποιητικές λύσεις για το σπίτι επίσης υπάρχουν στις περιοχές του Πανεπιστημίου Βοσπόρου, Αλκέντ και στην περιμετρική προς Μεσάχωρο/Ορτάκιοϊ. Οι τιμές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ξεκινούν από 500 Λίρες για ένα μέτριο διαμέρισμα.
-
Παρόμοιες υποτροφίες, προσφέρει σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 417/11/ΑΣ 179/10-02-2015 Ρηματική Διακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Πεκίνο και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ειδικότερα χορηγεί υποτροφίες σε Έλληνες υπηκόους για σπουδές κλινικής ιατρικής προπτυχιακού επιπέδου στα αγγλικά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες στην Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα ή να επισκέπτονται την ακόλουθη ιστοσελίδα: www.studyinchina.edu.cn .