Πολιτική
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2005 14:32

Σχέδιο νόμου για τη σύσταση Τοπικών Συμβουλίων Νέων

Τη σύσταση και λειτουργία Τοπικών Συμβουλίων Νέων (δημοτικών και κοινοτικών) σε όλους τους δήμους και κοινότητες της χώρας, θεσμοθετούν τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που κατατίθεται εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα Τοπικά Συμβούλια Νέων αποτελούν τον συμμετοχικό φορέα, ο οποίος εξασφαλίζει στους νέους ηλικίας από 15 έως 28 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του οικείου δήμου ή κοινότητας της Χώρας, τη δραστηριοποίησή τους στα τοπικά κοινά.

Όπως επισημαίνεται, με τη σύσταση Τοπικών Συμβουλίων Νέων δίνεται η δυνατότητα σε νέους να εκφράσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους για θέματα που τους αφορούν.

Επιπρόσθετα, μέσω της λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Νέων επιτυγχάνεται η εξάπλωση των δημοκρατικών αρχών και η προβολή των αναγκών των νέων. Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων παρέχουν τη δυνατότητα στους νέους να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς της, ενώ συντελούν και στην αντιμετώπιση του χάσματος των γενεών, αφού φέρνουν σε επαφή και διάλογο τους νέους με τις τοπικές -εκλεγμένες- αρχές και τους επίσημους τοπικούς φορείς. Παράλληλα η λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Νέων συμβάλλει στην υιοθέτηση κριτικής στάσης με σκοπό να τους βοηθήσει να ολοκληρωθούν ως πολίτες.

Οι εκλογές προκηρύσσονται εντός των τριών πρώτων μηνών από την έναρξη του πρώτου και του τρίτου έτους κάθε δημοτικής ή κοινοτικής περιόδου και διενεργούνται εντός μηνός σε όλους τους δήμους και κοινότητες της χώρας. Την ευθύνη για την ομαλή οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών έχει το οικείο Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο. Οι εκλογές διενεργούνται με άμεση και μυστική ψηφοφορία με ενιαία ψηφοδέλτια. Με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης προβλέπεται ο τρόπος ανάδειξης και συγκρότησης των οργάνων των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων νέων, καθώς και η επιχορήγησή τους από τους προϋπολογισμούς των δύο υπουργείων, με εγγραφή σε ειδικό λογαριασμό του οικείου δήμου ή κοινότητας, υπέρ των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων νέων.

Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών, προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης και συγκρότησης νομαρχιακών συμβουλίων νέων. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα προβλέπεται η δυνατότητα εκπροσώπησης των δημοτικών, κοινοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων νέων σε πανελλήνιο επίπεδο από την Ένωση Τοπικών Συμβουλίων Νέων (Ε.ΤΟ.ΣΥ.Ν.).

Εξάλλου, όωπς ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, με τις διατάξεις του άρθρου 10 του νομοσχεδίου αυξάνεται η θητεία των Πρυτάνεων, Αντιπρυτάνεων και Κοσμητόρων κατά ένα χρόνο, οπότε γίνεται τετραετής, και επιπλέον δεν επιτρέπεται, αφ’ ενός μεν η εκλογή σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά για δύο συνεχείς θητείες, και αφ’ ετέρου για περισσότερο από δύο θητείες συνολικά. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε μέλη Δ.Ε.Π. άσκησης διοικητικών καθηκόντων στο Πανεπιστήμιο χωρίς αυτά να παρακωλύονται και αποξενώνονται, εξ αυτού του λόγου, από το κύριο έργο τους που είναι η διδασκαλία και η έρευνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η τετραετής θητεία των Πρυτάνεων, Αντιπρυτάνεων και Κοσμητόρων επιτρέπει την καλύτερη ανάπτυξη και ανάδειξη του έργου της Πρυτανείας και Κοσμητείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τετραετής προγραμματισμός θα αποτελεί κύριο στοιχείο της λειτουργίας όλων σχεδόν των δραστηριοτήτων στα Πανεπιστήμια.

Επιπλέον η διάταξη αυτή προτείνεται προς ψήφιση σ’ αυτή τη χρονική περίοδο ώστε να αποτραπεί αιφνιδιασμός των υποψηφίων, που ενδεχομένως θα προκαλούσαν ανεπίκαιρες νομοθετικές μεταβολές. Τέλος, σημειώνεται ότι ανάλογες ρυθμίσεις θεσπίζονται και για τα αντίστοιχα αξιώματα των Τ.Ε.Ι.