Συμφωνία για τη δημιουργία του Βαλκανικού Τακτικού Σχηματισμού (Battle Group) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία) υπέγραψε σημερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας , με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας της Κύπρου και της Ρουμανίας.
Η υπογραφή της συμφωνίας έλαβε χώρα στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ε.Ε στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε..
Η εν λόγω μονάδα αναμένεται να καταστεί επιχειρησιακή το β’ εξάμηνο του 2007.
Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στις 22 Νοεμβρίου 2004, ανακοίνωσα την συμμετοχή της Ελλάδος στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., με την είσοδό μας στον Αμφίβιο Τακτικό Σχηματισμό Μάχης μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι υπεγράφη σήμερα στα γραφεία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. η συμφωνία για την δημιουργία του Βαλκανικού Τακτικού Σχηματισμού (Battle Group) με ηγέτιδα χώρα την Ελλάδα, και συμμετέχουσες χώρες την Βουλγαρία, την Κύπρο και την Ρουμανία. Η εξέλιξη αυτή έχει προφανή σημασία για την πατρίδα μας και αναβαθμίζει περαιτέρω την θέση της Ελλάδος όχι μόνον στην Ε.Ε., αλλά και διεθνώς. Ευχαριστώ τις φίλες χώρες Βουλγαρία, Κύπρο και Ρουμανία και τους ομολόγους μου Υπουργούς για την συμμετοχή τους και είμαι βέβαιος ότι ο Σχηματισμός μας θα ανταποκριθεί πλήρως στους στόχους της Ευρωπαϊκής ¶μυνας και Ασφάλειας».
Την προσφορά της Ελλάδας χαιρέτισαν τόσο η βρετανική προεδρία της Ε.Ε. και ο ύπατος εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Χαβιέ Σολάνα, όσο και όλοι οι εταίροι που έλαβαν τον λόγο, συμπεριλαμβανομένων των ΥΕΘΑ της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας, οι οποίοι τόνισαν τη συμβολή της χώρας μας, με την ιδιότητα της ως Έθνος - Πλαίσιο του Battle Group, στην ταχεία επίτευξη της συγκεκριμένης συμφωνίας.
Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν σχηματιστεί 18 Battle Group στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ της Ε.Ε., με κύριο στόχο την παροχή της δυνατότητας στην Ένωση να αναλαμβάνει αυτόνομα ειρηνευτικές, καθώς και επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Όσον αφορά στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, τα κυριότερα σημεία που απασχόλησαν τους Υπουργούς ¶μυνας της Ε.Ε. ήταν τα εξής:
• Η υιοθέτηση του Καταλόγου Απαιτήσεων 2005, καθοδόν προς την επίτευξη του Γενικού Στρατιωτικού Στόχου που έχει θέσει η Ε.Ε. για το 2010 (Headline Goal 2010) στον τομέα της ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων.
• Η υιοθέτηση των Βασικών Αντιλήψεων για τον Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό και τη Μεταρρύθμιση του Τομέα Ασφαλείας, με στόχο την αποτελεσματικότερη και συνεκτικότερη αξιοποίηση όλων των μέσων που έχει η Ένωση στον τομέα του πολιτικο-στρατιωτικού συντονισμού. Στην παρέμβασή του επί του θέματος, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι η υλοποίηση των εν λόγω Βασικών Αντιλήψεων δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος των ήδη συμφωνημένων διαδικασιών διαχείρισης κρίσεων και της δυνατότητας της Ε.Ε. να αντιδρά ταχέως στις κρίσεις που εκδηλώνονται.
• Η επισήμανση από πολλούς υπουργούς, συμπεριλαμβανομένου του κ. Σπηλιωτόπουλου, της ανάγκης προώθησης της ναυτικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και ¶μυνας, προς κάλυψη των σημαντικών ελλειμμάτων που εξακολουθούν να υφίστανται στον τομέα των στρατηγικών μεταφορών.
• Η επιβεβαίωση της παράτασης της εντολής της επιχείρησης «ΑΛΘΑΙΑ» που διεξάγει η Ε.Ε. στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας αυτής.
Ακόμη συζητήθηκαν θέματα του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού (EDA), με την έγκριση του προϋπολογισμού του για το 2006.