Πολιτική
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 14:33

Π. Λαφαζάνης: Απάντηση στον νέο μνημονιακό συνεταιρισμό η Λαϊκή Ενότητα

Η Λαϊκή Ενότητα γεννήθηκε με ταχύτητα αστραπής προκειμένου να υπάρξει ένα δυνατό και αποφασιστικό εγχείρημα ως ριζοσπαστική απάντηση στο νέο μνημονιακό συνεταιρισμό της απερχόμενης κυβέρνησης με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο Π. Λαφαζάνης παρουσιάζοντας την Προγραμματική Διακήρυξη του κόμματος.

«Η Λαϊκή Ενότητα γεννήθηκε με ταχύτητα αστραπής προκειμένου να υπάρξει ένα δυνατό και αποφασιστικό εγχείρημα ως ριζοσπαστική απάντηση στο νέο μνημονιακό συνεταιρισμό της απερχόμενης κυβέρνησης με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Π. Λαφαζάνης παρουσιάζοντας την Προγραμματική Διακήρυξη του κόμματος.

Όπως είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, «αυτός ο νέος μνημονιακός συνεταιρισμός εκφράστηκε με την από κοινού ψήφιση στη Βουλή του τρίτου μνημονίου καταλήστευσης της χώρας και του ελληνικού λάού». «Ποιος θα το πίστευε αυτό μέχρι πρότινος» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι δυστυχώς η νέα οδυνηρή πραγματικότητα στη χώρα μας».

Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι η Προγραμματική Διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας είναι «η μόνη που μπορεί ν' αποτελέσει αξιόλογη και πειστική πρόταση με προοπτική εξουσίας απέναντι στον μνημονιακό συνεταιρισμό του Αλέξη Τσίπρα».

Βασικά σημεία της διακήρυξης, όπως διευκρίνισε, είναι η ακύρωση των μνημονίων, ο τερματισμός της λιτότητας, η κατάργηση των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών ελευθεριών.

Ο κ. Λαφαζάνης τάχθηκε υπέρ της εθνικοποίησης των τραπεζών, της κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ και υπέρ του δημοσίου ελέγχου των επιχειρήσεων με στρατηγική σημασία. Υποστήριξε την ανάγκη εισαγωγής εθνικού νομίσματος για την αποκατάσταση της ρευστότητας, την έξοδο από την Ευρωζώνη και την υιοθέτηση πολυδιάστατης εσωτερικής πολιτικής. Τάχθηκε κατ' αρχήν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ε.Ε., όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την έξοδο από αυτήν στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος της Λαϊκής Ενότητας.

Παράλληλα απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με «μνημονιακές δυνάμεις». Όπως ανέφερε, μπορεί η κυβέρνηση που θα προκύψει μετεκλογικά να έχει προγραμματικό κορμό το μνημόνιο και να στηρίζεται από έναν πολιτικό αστερισμό δυνάμεων που έχουν ψηφίσει το μνημόνιο και θέλουν να εφαρμόσουν μνημονιακές πολιτικές. «Σε αυτές τις κυβερνήσεις εμείς δεν έχουμε θέση. Αν θέλαμε να εφαρμόσουμε μνημονιακές πολιτικές είχαμε πριν τη δυνατότητα να το κάνουμε με την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχαμε ως υπουργοί», υπογράμμισε.

Τέλος κάλεσε σε συστράτευση όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις και απευθυνόμενος ιδιαίτερα στο ΚΚΕ είπε «ότι θα μπορούσαμε να είμαστε στο ίδιο μετερίζι».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ